O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Początki w zawodzie

Ostatnia aktualizacja 5 lat temu
D
damjamjamPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 12 lat temu
Panowie napisałem przecież,że dokładnie nie wiem.A poza tym czy to jest takie istotne w temacie "poczatki w zawodzie"?pozdrawiam z Ibbenburen
K
krystusgNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam wszystkich korzystających z forum.
Jestem nowym członkiem więc wypada się przywitać.
Pytanie moje brzmi:
Czy nie jestem za stary (38) na rozpoczęcie pracy, kariery w tym zawodzie. Doświadczenia w pływaniu na statkach brak, choć statki znam z innej strony ( pracowałem w stoczniach prawie 20 lat ). Dzwoniłem do UŻŚ w Sz-n i dowiedziałem się jakie dokumenty są wymagane. Lekarz zrobiony teraz zastanawiam się jak zrobić szkolenie z zakresu BHP na statkach. Lecz cały czas myślę czy nie jestem już starym naleśnikiem, czy jest sens.
HeksenketelHeksenketelPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Prosiaczku, tak patrzę na Twoją składnię... czy Ty czasami nie występowałeś swego czasu pod nickiem @stefan ...?
GregGregAdministrator Administrator
Dodano 10 lat temu
A ja nie jestem tego pewien: http://www.zeglug...post_12324
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
Proponuję wprowadzenie zakazu rejestrowania kont anonimowych.
HeksenketelHeksenketelPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Greg, Rysiek - przed trollami się nie ucieknie, ale nie wiem, czy nie byłoby wskazane w pewnym momencie ściganie ich w pełnej zgodzie z prawem, bo też i wyśledzenie jest możliwe i relatywnie łatwe. Tutaj nie ma podstaw, ale gdyby kiedyś ktoś znowu, tak jak @stefan, popuścił nieco wodze fantazji i zaczął używać gróźb karalnych, proponuję nie usuwanie posta, i razem z nim metadanych, tylko zgłoszenie tego na policję po prostu, bo oni muszą się tym z urzędu zająć.
P
piotrek24Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
witam i popieram kolege powyzej grozby karalne powinny podlegac sciganiu kara z urzedu :)
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 10 lat temu
Panowie - nie dodawajcie mi zajęć :) Użeranie się z prokuratorem lub policją z powodu jakiegoś "inteligentnego inaczej" to bardzo czasochłonny proces. Lepiej usunąć go z naszego grona i zapomnieć o nim. Zarzuca mi się i tak, ze zbyt radykalnie przestrzegam naszego regulaminu choć przecież wkraczam bardzo rzadko. W przypadku uzasadnionych podejrzeń o rejestrowanie się pod różnymi nickami tej samej osoby (zdradza to adres IP komputera) - blokuję, usuwam wszystkie takie cudownie rozmnożone konta. Kilku jednak z uporem maniaka - pomimo usuwania i blokowania - rejestruje się ponownie. Do rekordzistów należy "taki jeden na stu" aka "patent A" (i wcześniejsze nicki już usunięte).

Co do obowiązku podawania imienia i nazwiska przy rejestracji - wypowiadaliśmy się już na ten temat: http://www.zeglug...#post_4995
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
P
Pawel1985555Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam mam pytanie. mam w ksiazeczce polskiej ml.marynarz a na ren decsman. Mam 366 dni wpisane w holandii i potrzebuje matrosa na ren jak to najlepiej zrobic?czy najpierw pojechc do polski i zmienic na wyzszy stopien czy do niemiec? I ile musze miec dni w polsce na bosmana czy sa jakies kursy na bosmana w polsce
młody :-)
A
AndrzejNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam wszystkich marynarzy!
Mam dużo pytań dot.pracy w żegludze i najlepiej za granicą.
Z pokładu zszedłem w 2001r po 18-tu latach w Marynarce Wojennej jestem elektrykiem i elektromechanikiem.
Czy mam jakieś szanse czy ktoś mnie zatrudni ?
jendrek SD-11
P
piotrek24Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
nasrodladzieu musisz wyrobic ksiazeczke pracy zalezy jaki bedziesz mial w niej stopien zapotrzebowanie jest i to duze atutem jest twoja wiedza elektromechaniczna
S
schockNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam, Chciałbym zapytać o pewną sprawę, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Otóż..
Mam dwu letnie doświadczeniem za OS-a na statkach morskich,
ostatnio wyrobiłem świeże jeszcze dokumenty w UŻŚ w Szczecinie. Dostałem świadectwo starszego marynarza żeglugi śródlądowej.
Teraz, przymierzam się do wyjazdu do Stralsund z nadzieją dostania się na Ren.
Jednak wolałbym wiedzieć z góry:
- czy w Niemczech dostanę stopień matros, z takim doświadczeniem (wcześniej nie miałem kontaktu z żeglugą)
- czy wogóle dostanę pracę na zachodzie nie pływając nigdy w Polsce, mając stopień choćby decksmann.
- ile zarabia decksmann? może jednak warto zacząć od podstawowego stopnia.
S
SwichuNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
witam jestem młodszym marynarzem , czy mogli byście mi polecić sposoby jak mam zacząć prace na barkach rzecznych w Polsce,Niemczech,Holandii. Nie znam żadnych firm,Agencji rekrutujących ponieważ mieszkam w kotlinie kłodzkiej i do morza mam trochę km , książeczkę żeglarską mam od wujka który jest kapitanem a niestety jego firma przyjmuje dopiero od bosmanów .
L
LuciferrosNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
Witam, podróżując blablacarem poznaje się różnych - ciekawych/mniej ciekawych ludzi.Wracając po świętach do Holandii wracałem z absolwentem "Brucknera" we Wrocławiu który pracuje w Holandii w zawodzie.Zaciekawiła mnie ta praca - chciałbym się dowiedzieć jak można się zaokrętować na barkę na podstawowe stanowisko tzn decksmana (jeśli dobrze pamiętam?). Słyszałem że trzeba udać się z wizytą do WSA czyli ichniejszego urzędu żeglugi celem wyrobienia "książeczki". Jeżeli ktoś przechodził tę procedrę prosiłbym o wskazówki krok po kroku jak to można załatwić.Mieszkam blisko eindhoven
M
miodoliniNowicjusz Nowicjusz
Dodano 7 lat temu
Witam wszystkich. Wlasnie wyszedłem z biura w Stralsundzie. Dostalem decksmann pomimo ponad 600 dni na morzu za marynarza oraz dyplomu AM, szoda myslalem ze bedzie matross. Musze wpływać 180 dni na następny wpis i tu moje pytanie. Gdzie biorą za decksmanna na ren :-)
Pozdrawiam
L
lukiszNowicjusz Nowicjusz
Dodano 7 lat temu
A moje pytanie do Ciebie jest inne = czyli nie miales zadnej praktyki w Ż.Ś ?? A masz jakis dyplom POLSKI w Ż.Ś ? Czy tylko morskie papiery chciales od razu przerobic na ŻŚ w Niemczech ?
Edytowany przez Greg dnia 14.10.2018, 6 lat temu
pingwinpingwinPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 6 lat temu
Miodolini, czy Ty uwielbiasz w zyciu chodzic pod gorke? 5 lat AM I 600 dni na morzu. Powinienes miec juz oficera wachtowego. Za oficera dostajesz bosmana na srodladziu, a po 6 miesiacach kapitana A bez egzaminu. Za kapitana A dostajesz kapitana na Ren (po zdaniu egzaminu z odcinka Renu). Prosciej sie nie da, ale decksmann to tez sympatyczne zajecie.
Avalon Passion
L
Look@SSNowicjusz Nowicjusz
Dodano 6 lat temu
Witam Państwa !
Mam dość nietypowe pytanie. Otóż, swojej przygody z żeglugą śródlądową jeszcze nie rozpocząłem, natomiast pracowałem wcześniej na statkach i mój tata zaraził mnie zamiłowaniem do tego środka lokomocji. On sam pracował w żegludze śródlądowej od początku lat 90-tych do momentu aż niestety ciężko zachorował, ale do rzeczy. W wakacje postanowiłem zmienić branżę, przeszedłem badania lekarskie i wyrobiłem sobie książkę ( niebieską) żeglugi śródlądowej. Stopień podstawowy jaki mam zapisany to dh-młodszy marynarz. I teraz pytanie do Państwa - Jak mogę zdobyć jakiekolwiek doświadczenie, gdzie mogę zacząć szukać pracy. Otóż wysłałem CV do wszystkich możliwych miejsc, gdzie poszukiwany jest marynarz, niestety bez doświadczenia (tak jak usłyszałem wielokrotnie przez telefon) nie jestem osobą pożądaną. Czy macie może jakieś propozycje gdzie mogę szukać? Biegle posługuję się językiem angielskim, mam 28 lat - więc nie w głowie mi już wygłupy, chciałbym nabrać doświadczenia. Tylko jak dostać się na stanowisko choćby zwykłego marynarza, skoro wszyscy oczekują ode mnie doświadczenia lub wpisu na REN. Jesteście w stanie coś podpowiedzieć? Nie chcę, żeby ktoś prowadził mnie za rękę i tego nie oczekuję, ale jakiejkolwiek pomocy w tej sprawie? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi :) Pozdrawiam
Edytowany przez Greg dnia 14.10.2018, 6 lat temu
GregGregAdministrator Administrator
Dodano 6 lat temu
Prześledź wątek, do którego został przeniesiony Twój post. Postaraj się jednak o wpis "decksman" na Ren. Jako decksman możesz przecież nabrać praktyki na Renie. Firmy pośredniczące ogłaszają się czasem w naszej "Giełdzie pracy". Jeśli to się nie powiedzie - spróbuj na początku przyszłego sezonu poszukać zajęcia na jakimś statku pasażerskim w kraju aby choć 3 miesiące praktyki do stopnia pełnego marynarza złapać.
L
Look@SSNowicjusz Nowicjusz
Dodano 6 lat temu
Dziękuję za odpowiedź , dopiero teraz znalazłem mój przeniesiony post . Rozmawiałem z kilkoma pośrednikami pracy i usłyszałem to samo - chcą widzieć podbitą stronę 5 w mojej książeczce . Chciałem jeszcze tylko zapytać , czy teraz pozostaje mi udać się ze swoją książeczką do np. Berlina w celu przepisania uprawnień w języku niemieckim czy muszę jeszcze przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego badania lekarskie - czy w ogóle takie badania muszę przejść na terenie Niemiec ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.