Nie wiem czy to ta sama Nereida , którą pływałeś. Jednak statek ten po Zalewie pływa stosunkowo od niedawna i pojawił się zupełnie znikąd. (około 5-6lat temu.) Tak czułem ,że Cię te zdjęcia zainteresują ;) Pierwszy raz zobaczyłem Ją na kanale Żerańskim i pomyślałem ,że statek jest tu tylko przejazdem.
Tak to jest ta "Nereida", która była we Wrocławiu. Jest przebudowana. To bardzo popularny typ SP 150 inni nazywają go typ "Goplana". Zbudowano w sumie 20 statków. Od 1962 roku pływała w Żegludze na Odrze we Wrocławiu. W 1993 roku rozpoczęto przebudowę, której ŻnO nie dokonczyła, taki kadłub stał kilka lat. W końcu taki statek nabył Henryk Skoczek z Kazimierza Dolnego i eksploatuje do dziś. Przy okazji no właśnie prośba do kapitana o zarezerwowanie tematu pt. "SP 150"
Już tam nie pływa. Około 2003 r. przechodzi na Zalew Zegrzyński. Cumowała w porcie w Ryni. Na jesieni 2004 r. statek brał udział w zdjęciach do filmu Jana Kidawy-Błońskiego "Skazany na bluesa" o liderze zespołu "Dżem" – Ryszardzie Riedlu.
Edytowany przez Acorus dnia 16.12.2006, 19 lat temu
No to już coś o Niej wiadomo! Panowie dobrze mieć takich expertów jak Wy. Chyba żaden statek rzeczny nie ma przed wami tajemnic (...i nie tylko rzeczny)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies