http://www.starpa...e/1801.htm
To jest adres producenta jednego z najlepszych programów do nauki-szkolenia pracy z radarem.Z sentymentu:kupiłem ,mam -warto było.
Wszystkim,którym cknią się znienawidzone mgliste wachty spędzone przy radarch polecam :STARPATH RADAR TRAINER.Można sobie dużo przypomnieć .Program wyglada na ubogi,ale tylko pozornie.Praktycznie dowolna ilość dowolnie konfigurowanych sytuacji z mozliwosciami zmiany parametrów obiektów oraz "przesiadania się" z jednego na drugi.Nie jest to gra tylko program szkoleniowy.Spokojnie może pomóc w przetrawieniu wiedzy zdobytej na radarowych kursach w SDKO.Nie majac w tym interesu -polecam
Ukończyłem kurs 2 tygodniowy na operatora radaru i ARPA
w Gdyni na poziomie operacyjnym i to uprawnia do zajmowania stanowiska j/w na wszystkich statkach morskich.Jeśli ma się do tego 3-miesieczną praktykę pływania na statkach śródlądowych z radarem, to można otrzymać bez egzaminów uprawnienia operatora radarowego na śródlądzie.Jak z tego winika, świadectwo ARPA jest tylko na morze,a świadectwo operatora ż.ś.,tylko na śródlądzie.Kursy i egzaminy na ARPA są drogie i ciężko je zdać i nie warto o tym mysleć jak nie pływa się po morzach.
Również zdałem kurs na ARPA w Gdyni, w szkole morskiej, ale nie bardzo byłem pewny co z tymi uprawnieniami na śródlądziu. Masz może jakąś interpretację prawną?
Witam!
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 stycznia 2003 w sprawie kwalfikacji zawodowych i składu załóg statków żeglugi śródlądowej. Rozdział 5, paragraf 25, pkt.2.2.
Pozdrawiam
Odświeżam temat. W Szczecinie można zrobić kurs ARPA poziom operacyjny za 1200 PLN, kurs trwa trzy dni. Dla osób, które poinformują pana wykładowcę, że papier na śródlądzie potrzebny a nie na morszczachy, kurs jest łatwy i przyjemny. Natomiast kurs radarowy na śródlądzie to koszt 1250 PLN, 38 godzin czyli tydzień zajęć i z powodu braku chętnych bardzo rzadko organizowany. ARPA + 3 miesiące na śródlądziu =z automatu świadectwo obserwatora radarowego. Jeżeli będą chętni podam namiary. Pozdrawiam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies