Koledzy mam pytanie odnosnie ksiazki schifferdienstbuch na ile lekarz niemiecki wydaje swiadectwo zdrowia bo mam ksiazke ale nie bardzo znam niemiecki i nie moge sie doczytac kiedy musialbym zrobic badanie pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedz
Witam serdecznie doświadczonych łodziarzy chciałbym bardzo prosic o pokierowanie mnie i pare rad... zaczynam swoja przygode z łodziarką tak więc w polskiej zegludze mam stopień marynarza wie chciałem spróbować na zachodzi więc udałem sie do Eberswalde w celu wyrobienia niemieckiej ksiażeczki pracy wszystko ładnie ale zostałem skierowany na badania do Berlina chciałbym wiedzieć jak to tam wygląda czy lekarz sie czepia mówie że boje sie okulisty tak wie prosze was o rady i jakies podpowiedzi... pozdrawiam prosze oopiszcie jak to wyglada wszystko
Ten temat był już wałkowany wiele razy. Dobry marynarz musi być zaradny, więc spróbuj najpierw pomóc sobie sam grzebiąc w zasobach naszego statku. Jeśli zrobisz to dobrze, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Na pokładzie jest wiele osób chętnych do pomocy, które w razie niepowodzenia wyciągną do Ciebie pomocną dłoń.
Edytowany przez Seehund dnia 10.01.2011, 14 lat temu
wiem sledziłem forum i akurat jak lekarz podchodzi w berlinie do badań nie ma odpowiedzi. a czy może ktos w najblizszym czasie wybiera sie do berlina zrobić badania
Witam. Robiłem badania w Berlinie w połowie zeszłego roku. Klinika pełna nowoczesnych maszyn i komputerów także wszystko badają szybko i dokładnie. Przyjemna atmosfera. Można rozmawiać po angielsku. Ja problemów nie miałem (noszę okulary od dziecka). Pozdrawiam
dzięki kolego za info ... a teraz sprecyzuje mój problem mam nieprawidłowe widzenie barw nienasyconych ta książeczka z numerkami czy to tez może badali bo tak naprawdę tego się obawiam a resztę mam ok czy to tez jest badane i czy moze mi to przeszkodzić w wyrobieniu ksiazeczki
dziękuje kolego i pozdrawiam więc jadę na poczatku lutego. może jest ktoś chętny aby jechać ja wyjeżdżam ze szczecina jak cos to meil damian.antczak@wp.pl
Bertolt-Brecht-Allee 24 tel. +49 351 21303550 Drezno. Wszelkie formalności i badania w godzinę. Zabralem ze sobą aktualne polskie świadectwo zdrowia w trzech jezykach /druk do pobrania na stronie UZS Kedzierzyn/ ,polską ks pracy z wpisem badań oraz druczek z WSA Drezno / www.wsa-dresden.w... Sprawdzają wzrok , słuch , cisnienie i tętno ,pobierają mocz, ogólne macanie czy wszystko na miejscu, każą stanąć przez minutę z zamkniętymi oczami i rękami do przodu, kserują polskie świadectwo,wypełnia się ankietę o przebytych chorobach i gotowe. 1 -wzrok - kto nosi okulary lepiej przed badaniami wymienić szkła. Ostrość widzenia musi być na 100% w okularach czy bez. Sprawdzają też daltonizm, widzenie kątowe i tzw bliżej-dalej. 2- słuch- w kabinie ze słuchawkami na uszach i z przyciskiem jak się coś usłyszy. Uwaga- klikać od razu po usłyszeniu,nie czekać aż sygnał się wzmocni. Sygnał to takie piii najpierw na niskich tonach a póżniej na coraz wyższych. Najpierw cichutko a póżniej coraz głośniej. Dlatego klikać błyskawicznie po usłyszeniu. Babki przesympatyczne, same zadzwoniły do WSA że mam termin badań na dany dzień i wyrobilem książkę poza godzinami urzędowania. Do wyrobienia książki potrzebne jest 10 euro, 1 zdjęcie, polski patent i polska książeczka bez tłumaczeń- wyrabiają od ręki w pół godziny. Polecam i pozrdawiam Irek.
w związku z zapytaniami kolegów jeszcze raz krok po kroku : 1. Zadzwonić do kliniki i umówić termin. 2. Pobrać druczek z WSA /najlepiej 2 druczki lub skserować bo urzędnik zatrzymuje oryginał/. 3. Z druczkami do kliniki i z powrotem z badaniami do WSA. Nie ma sensu jechać w ciemno bo pojedziecie dwa razy.
witam koledzy, czy powyżej jest "instrukcja" jak postępować jeśli chce sie podjechać do drezna po wpis na Ren?? ponieważ jakoś niebawem chce się wybrać w taką podróż i potrzebowałbym jakiś informacji co i jak.
pozdrawiam
@rafal bed. Nikt nie będzie poważnie traktowal Twoich pytań, gdyż odpowiedzi na nie zawiera 1 i 2 post @pingwina. Skup się , przeczytaj je z uwagą, a nie będziesz już musiał pytać. Pozdrawiam.
Może ktoś polecić polskojęzycznego lekarza w Niemczech. Najlepiej w Duisburgu lub we Frankfurcie nad Odrą.
Chodzi mi o internistę czyli tzw. lekarza domowego.
Witaj Tadeusz, podaje Ci adresy w Braunschweigu. Zawsze to blizej niz Duisburg.
Elisabeth Basista Neustadtring 38 38114 Braunschweig tel. 0049531577614
Ewa Marczok Hagenmarkt 19 38100 Braunschweig tel. 0049531126769
Cześć Andrzej,
dzięki za odpowiedź, niestety Braunschweig mi nie odpowiada, ostatnio byłem tam w 2007 roku BM-ką ;-).
Wybrałem Duisburg bo najczęściej tam bywam, natomiast do Frankfurtu mam najbliżej. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ??
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies