O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Przepisy żeglugowe a jednostki turystyczne

Ostatnia aktualizacja 12 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 13 lat temu
Temat ten założyłem, gdyż dyskutowanie o tym pod artykułami czy newsami dotyczącymi innych spraw uważam za naruszanie zasad i w przyszłości komentarze nie na temat będę usuwał bez żadnych wyjaśnień.

Odpowiadając więc na uwagi umieszczone tu:
http://www.zeglug...t=0#c14204

Odpowiadam:

U nas jest to postawione na głowie. Port ma zwykle swój kapitanat (bosmanat) oraz służby dyspozytorskie, które czuwają nad ruchem statków w porcie. Każda jednostka pływająca winna nawiązać kontakt (radiowy, telefoniczny) z tymi służbami w celu uzyskania szeregu informacji dotyczących wejścia i cumowania w porcie. W dobie telefonów komórkowych to chyba żaden problem. Port Miejski jest bowiem wciąż czynnym portem i pływanie łodzią wiosłową jest tam niedopuszczalne.

Port ten jest bodajże majątkiem Odratrans, a więc rzeczywiście prywatnym (sic!). Stąd obecność ochroniarza, który chyba nawet nie wie co to jest żegluga, przepisy itd. Pilnuje jedynie majątku zleceniodawcy. Smutne to, ale daje przedsmak jak będą traktowani turyści wodni w budowanych na miejscu wrocławskich portów czy stoczni tzw. "marinach". Horda ochroniarzy przepędzi każdego turystę, bo te "mariny" mają tylko "wyglądać" a nie służyć czemuś. Jeśli już - to cumowaniu nigdy nigdzie nie wypływających, tłustych jachtów mieszkańców "mariny".

Z drugiej strony ze względu na uwiąd żeglugi w Polsce, zanikanie funkcji portów, stoczni itd. wielu turystom i wodniakom wydaje się, że wolno im wpływać wszędzie gdzie jest woda. Kończy się to tak jak na jazie w Lipkach http://www.zeglug...admore=423
Sugerowałem przy tej okazji ustawianie znaków dla turystów i wodniaków, którzy jak widać "średnio się orientują" w zagrożeniach w obrębie budowli hydrotechnicznych. Dla ich własnego dobra.

www.zegluga-rzeczna.pl/images/znak.jpg

Z kolei uwagi zawarte przez tego samego rozmówcę tu:
http://www.zeglug...t=0#c14222

Wszelkie zauważone braki w oznakowaniu powinno się zgłaszać do RZGW, a nie do Apisa. Dotyczy to zarówno Osobowic jak i Portu Miejskiego.

Cytat

Powinien być również umieszczony znak, który informuje o zakazie wpływania jednostek niekomercyjnych/rekreacyjnych.

Nie ma takiego znaku. Są znaki (Przepisy żeglugowe) od A13 do A20 i powinny być tam umieszczone. Sugerowałem to wyżej - nawet jako jeden wspólny znak zamiast kilku - oszczędność blachy i słupków.

Co do portu:

Cytat

... polega to tak naprawdę na cumowaniu/postoju statków oraz tankowaniu paliwa.

To właśnie są główne cechy portu. W niektórych portach dochodzą jeszcze przeładunki, bo nie każdy port jest jednocześnie przeładownią - vide cytowane Osobowice, które w latach świetności były portami a nie miały funkcji przeładowni. Przeładunki są rzeczywiście w zaniku ale to nie oznacza, że port jest "nieczynny". Dywagacje o pływaniu łódką między manewrującymi w portach statkami żeglugi zawodowej pozostawiam bez komentarza.

Telefon do "ODRATRANS" można znaleźć w wielu miejscach, a dyspozytorzy ruchu w porcie to "Odratrans" właśnie. Ponadto przepisy żeglugowe mówią o tym:
§ 4.04. Łączność radiotelefoniczna - pkt 6,7 i 8
http://www.zeglug...cle_id=245
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 06.10.2011, 13 lat temu
T
Tomek_SzczutkowskiNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Ale ja nigdzie nie napisałem,że wiem wszystko...;-)

Ja wiem,że to jest Port Miejski...w którym zresztą ile razy byłem,było głucho i cicho...natomiast jestem ciekaw,czy wiedzą o tym kajakarze,którzy przy ładnej pogodzie "korzystają" z Odry...i mogą wejść w każdą "dziurę"...:-)
Tomek_Szczutkowski
Edytowany przez Apis dnia 07.10.2011, 13 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 13 lat temu

Cytat

Tomek_Szczutkowski napisał(a):
Ale ja nigdzie nie napisałem,że wiem wszystko...;-)

To jest taka maksyma umieszczona w moim podpisie :D
Pojawia się pod każdym moim postem (patrz niżej). Stosuję ją także do siebie :D
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 07.10.2011, 13 lat temu
Janusz MiszewskiJanusz MiszewskiPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu
Do żeglugi profesjonalnej trafiłem przez żegluge turystyczną i zawsze przy manewrach miałem to na uwadze-duży respekt przy manewrach żeglugi profesjonalnej i jak daleko idąca ostrożność ze strony żeglugi amatorskiej. Oba te pojęcia biore w nawiaz gdyż wiem,że nie odzwierciędlają obecnego "układu sił". Sam w chwili obecnej boleje nad upadkiem p-odstawowych norm wodniackich-np.pozdrowienia- i nawet nie wiem czym jest to spowodowane. Prosze mi uwieżyć często sam pozdrawiam kolege wodniaka niż czekam na trady7cyjny gest pozdrowienia. Ale sprawa wymaga dyskusji bo boli mnie upadek tych form szacunku dla nas wszystkich.
Pozdrawiam serdecznie!
Edytowany przez Janusz Miszewski dnia 08.10.2011, 13 lat temu
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
Święte słowa, pozdrawianie to nie tylko tradycja, ale i zwykła grzeczność. Kiedyś dawno, dawno temu na kursach dla "amatorów" uczono etykiety. Niedawno miałem niewątpliwą nieprzyjemność być na pokładzie jachtu prowadzonego przez "nowożeglarza", kiedy pozdrowiłem załogę mijającej nas żaglówki, "nowozeglarz" spytał -co tak machasz, znasz ich ?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.