O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

[Wrocław] Wyzbywanie się infrastruktury rzecznej

Ostatnia aktualizacja 13 lat temu
T
Tomek_SzczutkowskiNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam

Dzisiaj w godzinach popołudniowych,wpłynęliśmy gondolką wiosłową do Portu Miejskiego.Płynęliśmy spokojnie,opowiadałem mojej przyjaciółce o Porcie,barkach...etc
Nic innego jak pełny relaks przy pięknej pogodzie...Po dopłynięciu mniej więcej do końca basenu,pojawił się bardzo zdenerwowany ochroniarz,wykrzykując,że mamy natychmiast wypływać z portu,bo to teren prywatny.Odpowiedziałem grzecznie,że przy wpływaniu do portu nie ma tabliczki informującej o zakazie wpływania i że to teren prywatny.Gość zrobił się agresywny,zaczął mnie straszyć,że zaraz przyjdzie z gazem....miał zadzwonić na policję,że kolegium dostanę (od jakiegoś czasu są Sądy Rejonowe po zlikwidowanych Grodzkich tak na marginesie)...nie wiem kompletnie o co chodzi.Nabrzeża rozumiem,ale woda,żeby była w rękach prywatnych...
Dodam,że wpływałem tam nieraz,oczywiście w celach turystycznych...
Czy ktoś z Państwa zna stan prawny poruszania się po akwenie Portu Miejskiego oczywiście bez wychodzenia na ląd.Czy ochroniarz miał prawo nas z tego portu "przegonić"...?

pozdr
Tomek TŻŚ '95
Tomek_Szczutkowski
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 13 lat temu
"Marina Park - Port Popowice" - śmiechu warte.... Ani to marina, ani port, ani park... To wyłącznie apartamenty dla nadzianych z nigdy nie odbijającymi od pomostu "tłustymi" jachtami. Basen "portu" zapewne ze "śluzą" na wejściu (prawy dolny róg wizualizacji). I zgraja ochroniarzy wpuści do tych "marin" zbłąkanego wodniaka? W życiu! Podwodna bariera jak w dawnej granicy NRD-RFN na Mittellandkanal niewykluczona .... :D

Wizualizacja "Mariny - Stocznia Zacisze" przypomina mi Czarnobyl i bloki elektrowni ale mam zapewne skażony żeglugą gust.

Te "mariny" nie mają nic wspólnego ze słowem jakim się je nazywa.... Tak jak "galeria" nie jest bynajmniej miejscem obcowania ze sztuką, a w "parku" nie sadzi się drzew (np. magnolii - vide "Magnolia Park" ). W obu przypadkach właściwszym byłoby określenie "Komora Handlowa".

Chyba, że w słowie 'Park" należy szukać paraleli do "parkingu", a w "galerii" - eksponowania plakatów z krzykliwymi formami słowa "SALE" (bo po polsku byłoby zbyt trywialnie).

A bardziej serio: z czego się tu cieszyć gdy jedną infrastrukturę mogącą służyć milionom (Polaków) się niszczy aby dogodzić zachciankom developerów i stworzyć infrastrukturę dla niewielu i to bardzo bogatych (najczęściej nie-Polaków).
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 28.08.2011, 13 lat temu
M
maxvongNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Oczywiście nie ma nic złego w tym, że woda jest wykorzystywana do celów rekreacyjnych, do mieszkaniówki (jak wyżej), do prowadzenia działalności itd. To wszystko było kiedyś i powinno również działać w obecnych czasach. Jedyne co martwi, to stosunek władz do tematu. Umówmy się, że doprowadzenie do stanu pływalności na szeroką skalę Odry nie jest zależne od grupy prywatnych inwestorów, tylko od państwa, które nie widzi zupełnie idących za tym plusów.

Z pozytywów w studium zagospodarowania są przewidziane nowe porty jak i porty pasażerskie. Link do uchwały oraz mapki poniżej:
uchwała
mapa
Edytowany przez Apis dnia 28.08.2011, 13 lat temu
marek56marek56Użytkownik Użytkownik
Dodano 13 lat temu
I to jest właśnie to co już skomentowałem kilka dni temu w hydeparku. Było tam o artykule "Będzie więcej miejsc na spacery". I napisałem "ale na pływanie już niekoniecznie". I miejsc na pływanie, na infrastrukturę żeglugową NIE BĘDZIE.
Panowie, sprzątają Wam z przed nosa ostatnie pozostałości żeglugi Odrzańskiej. Wszyscy za niedługo będą podziwiać Odrę z deptaków, pięknych ścieżek rowerowych, restauracji na wodzie, może całych osiedli na wodzie. Oglądałem wczoraj w TVP3 krótki filmik o Wrocławiu. Ile się tam dzieje, ile odnowionych zabytków, ile terenów rekreacyjnych itp. Poza 2-3 kilkusekundowymi wstawkami pokazującymi stateczek ani słowa o tym czym Wrocław stał, czym dalej powien stać. Czy to jest normalne ? Czy tak ma wyglądać odwracanie się twarzą do rzeki ? I nie dotyczy to tylko Wrocławia. Dotyczy to wielu miast położonych nad dużymi rzekami. Może poza kilkoma wyjątkami za niedługo wszyscy odwrócimy się twarzami do naszych rzek i będziemy je z brzegów podziwiać.
Pozdrawiam smutno
Marek
M
maxvongNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam. Założyłem ten wątek, bo myślę, że będzie to dobra okazja do dyskusji na temat wyprzedawania infrastruktury portowej w prywatne ręce. Jak wiadomo Port Popowice we Wrocławiu został sprzedany firmie Rank Progress, która miała wizję osiedla portowego. Oczywiście sprawa stoii i nie zapowiada się na szybkie działania. Teraz doszły mnie informacje o sprzedaniu przez Odrętrans Stoczni Zacisze- również pod deweloperkę (http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35...z1W4J4BzSd)

No właśnie. I teraz...

Ja to rozumiem, bo architektura postportowa jest ładna i klimatyczna. Ja rozumiem, że takie osiedla można tworzyć na naprawdę zaniedbanych terenach, gdzie oprócz tej zdegradowanej znajdują się inne funkcjonujące porty czy stocznie jak np. w Hamburgu. To jest oczywiście dobre z praktycznie każdej perspektywy ale... zastanawia, a bardziej martwi, ostatni ruch Odrytrans. Sprzedając tak znaną stocznię rzeczną wyzbywa się nie tylko historycznego znaczenia czy funkcji jaką pełni to miejsce. W tym momencie pozbywa się terenu, który w przyszłości (jeśli jakimś cudem udałoby się przywrócić w pełni żeglugę we Wrocławiu i na Odrze) mógłby zostać przystosowany do wymaganych warunków. Zakładając, że żegluga wróci, w mieście nie będzie odpowiedniej infrastruktury bo została wcześniej sprzedana na potrzeby prywatnych inwestorów. A przecież nie mamy tej infrastruktury tyle na WWW, aby móc wszystko przeznaczać na inwestycje biurowo-mieszkalne.
Nowych portów, stoczni, przeładowni, doków, basenów nie będziemy budować od nowa bo w przeszłości, ktoś wpadł na pomysł sprzedaży.

Oto wizualizacje znane Wam jak i nowe, opublikowane w dniu dzisiejszym:

bi.gazeta.pl/im/9/10175/z10175169X.jpg
Osiedle mieszkalne oraz komercyjne na terenie obecnej Stoczni Zacisze

www.rankprogress.pl/zdjecia/thumbs/mp1.jpg
Marina Park- Port Popowice
Edytowany przez maxvong dnia 25.08.2011, 13 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.