TYP STATKU: pchacz typu Koziorożec
ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1978; Stocznia Odra, Szczecin.
NR. BUD.: B598/1
WYMIARY:
długość-20,49 m, szerokość-8,65 m, zanurzenie-0,80 m.
SILNIKI GŁÓWNE
2 silniki wysokoprężne typu:UE680/193/1; 6 cylindrowe; prod.: Puckie Zakłady Mechaniczne w Pucku ; moc: 329 KM
PĘDNIK: 2 śruby; PRĘDKOŚĆ: 9 km/godz. ; ZAŁOGA: 3 ludzi.
W ostatni piontek (2.03.2007r.) byłem w Bydgoszczy w porcie, jeszcze tam stoi, chociaż niewygląda na to, żeby mieli z nim coś robić. Pewnie odstawią go do ujścia i pujdzie na złom, a szkoda.
znalazlem fotke z 16.08.1998-płynelismy wtedy przez nogat,prowadzilismy poglebiarke na zalew wislany do Tolkmicka chyba i w ktoryms z portow na nogacie stal ten koziorozec.Ten albo B-02 mam go w tle :):)ladnym zestawem wtedy plynelismy.Piekna jednostka.mam sentyment do koziolkow.
Tak Koziorożce to piękne pchacze. Szkoda, że takie pchacze idą na złom, ale czytałem na forum o Bizonie, że jego zakup, remont i klasa kosztuje około 1,5 mln zł !!!!!! A to ogromna kasa.
Niestety niewiem dokładnie jak to jest. Ale słyszałem, że za "Łosia" chcą około 150 tyś. zł!!! A w kwestii "Koziorożca" czy "Bizona" to te 1,5 mln zł po zakupie i pożądnym generalnym remoncie wydaje się cena realną. Trzeba poprostu wykalkulować cene blachy, farby, robocizny no i cene przebywania na "wózkach" w stoczni. To się tylko tak wydaje, ale po obliczeniu to tak conajmniej 1 mln zł wyjdzie. Przynajmniej w/g mnie.
Tak jak sie ja dowiadywalem , jak chcialem wykupic pchacza Bizon w 2002, potem 2004, ze zlomu to cennink w 2002 byl 1400 zlotych za tone, potem 2004 by 1900 zloty za tonne,
Koziorozec byl tak samo cennowany bo tez sie dowiadywalem , to jest sam statek nie na chodzie, 2002 pchacz Bizon koszt byl 230000 zlotych z podatkami, 2004 byl 300000 zlotych, obydwa staki potrzebowaly generalny remont wymiana kadlubu , za 1m3 stali koszt w 2002 by 900 zlotych, 2004 by 1100 zlotych(licznik ogolny , musial byc oszacowany przy inspekcji), docholowanie do stoczni na pochylnie 10000 zlotych 2002, 11000 zlotych w 2004, , mam cala liste cen co pchacz potrzebowal do wymiany..
niech ktos zadzwoni do stpocznie gdzie rozbieraja te pchacze i dowie is koszt Koziorozcza..
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies