No tak, wiec chialbym zapytac jak to jest z tym egzaminem, chodzi o to konkretnie, jak on wyglada? Czy mozna zakupic jakies materialy (o ile sa potrzebne). Z niepelnych informacji wynika ze egzamin jest teoretyczny i praktyczny (na pchaczu). Ale nie wiem czy to dokladne informacje. Aha, no i najlepiej jakby info pochodilo z okolic Kedzierzyna lub Wroclawia.
Witam serdecznie! Chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja w praktyce egzaminy na Kapitana klasy B organizowane w Szczecinie.
Pytanie byc moze blache, ale jako absolwent szkoly morskiej nigdy nie mialem do czynienia z egzaminami w ZS. Niedawno stuknela mi 30 i tak sobie pomyslalem ze czas najwyzszy ruszyc kariere. Od prawie 6 lat plywam na holenderskim tankowcu i postanowilem po uzyskaniu polskiego kpt B robic patent renski.
Uprzedzajac ewentualne odp , znam wymagania jakie nalezy spelnic aby przystapic do egzaminu.
egzamin trwa 2 dni. pierwszy dzien egzaminu to teoria (test a,b,c) a następnie pytania ustne ( po sprawdzeniu testu). Następnego dnia są jazdy, manewry na łosiu z jedną barką. trzeba odbić od brzegu, jechac , obrócić sie, i dobic do brzegu. (bardzo wazne na egzaminie praktycznym jest znajomość sygnałów)
AJ witaj na forum, jestem na podobnym etapie, kilka osób mi już wybiło z głowy podobny do Twojego pomysł.
Po co Ci ten polski patent, jeżeli zamierzasz zdawać na reński ?
z tego co wiem (ale to jest to co mi mówili inni) to na Renie ma dopiero wejść taka uchwała dla Polaków mających patent A ze bedą ich pytać tylko ze znajomości Renu na egzaminie.(z czego bym był zadowolony)
Wczoraj wróciłem z egzaminu na patent kapitana ż. ś. kat. B
Egzamin trwa dwa dni, pierwszy dzień część teoretyczna, drugi egzamin praktyczny. Część teoretyczna składa się z egzaminu pisemnego i ustnego. Egzamin pisemny jest testowy, 60 pytań - do każdego 4 odpowiedzi, tylko jedna prawidłowa. Trzeba to zrobić w ciągu 60 minut. Po zdaniu pisemnego zostaje się dopuszczonym do ustnego - podchodzi się kolejno do pięciu egzaminatorów i odpowiada na pytania, każdy z egzaminatorów wystawia ocenę. Ci którzy zaliczyli teorię zostają dopuszczeni do egzaminu praktycznego. My mieliśmy go na Bizonie -O-137:
Najpierw parę pytań w maszynie a później za sterem. Punkt żelazny egzaminu to sygnalizacja dźwiękowa. Zakres wiedzy do zdania egzaminu teoretycznego jest podany na stronie CKE http://szczecin.uzs.gov.pl/?page_id=1013
Jeżeli macie pytania to pytajcie.
Aha, egzamin podobnie jak większość kolegów zdałem ;-)))
Panowie, serdecznie dziękuję za gratulacje, chociaż nie jestem pewien czy się należą. W tym roku mija 30 lat od ukończenia przeze mnie TŻŚ - trochę czasu mi to zajęło ;-))) Na usprawiedliwienie dodam że ponad 20 lat pracowałem w zupełnie innym zawodzie. Jeden egzamin zdany i natychmiast pytanie o kolejny - tylko gdzie robić reński ? Ale o tym napiszę w innym wątku żeby nie mieszać na forum.
Na koniec jeszcze jedno - na egzaminie praktycznym zrobiłem trochę zdjęć, można ja obejrzeć tutaj : https://www.dropbox.com/sh/rkrcf332z4...7Txkyr_dl3
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies