O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Egzamin na Kapitana B

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
No tak, wiec chialbym zapytac jak to jest z tym egzaminem, chodzi o to konkretnie, jak on wyglada? Czy mozna zakupic jakies materialy (o ile sa potrzebne). Z niepelnych informacji wynika ze egzamin jest teoretyczny i praktyczny (na pchaczu). Ale nie wiem czy to dokladne informacje. Aha, no i najlepiej jakby info pochodilo z okolic Kedzierzyna lub Wroclawia.

Pozdrawiam
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
AJAJNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam serdecznie! Chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja w praktyce egzaminy na Kapitana klasy B organizowane w Szczecinie.
Pytanie byc moze blache, ale jako absolwent szkoly morskiej nigdy nie mialem do czynienia z egzaminami w ZS. Niedawno stuknela mi 30 i tak sobie pomyslalem ze czas najwyzszy ruszyc kariere. Od prawie 6 lat plywam na holenderskim tankowcu i postanowilem po uzyskaniu polskiego kpt B robic patent renski.
Uprzedzajac ewentualne odp , znam wymagania jakie nalezy spelnic aby przystapic do egzaminu.

Z gory serdecznie dzieki!
Pozdrawiam!
ZSM MLZ Gdansk 1996-2000
mefiumefiuUżytkownik Użytkownik
Dodano 13 lat temu
egzamin trwa 2 dni. pierwszy dzien egzaminu to teoria (test a,b,c) a następnie pytania ustne ( po sprawdzeniu testu). Następnego dnia są jazdy, manewry na łosiu z jedną barką. trzeba odbić od brzegu, jechac , obrócić sie, i dobic do brzegu. (bardzo wazne na egzaminie praktycznym jest znajomość sygnałów)
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 13 lat temu
AJ witaj na forum, jestem na podobnym etapie, kilka osób mi już wybiło z głowy podobny do Twojego pomysł.
Po co Ci ten polski patent, jeżeli zamierzasz zdawać na reński ?
Dodano 13 lat temu
ja nie wiem jak jest na Renie z robieniem patentu, ale jak chciałem robic Elbe to wymagali ode mnie patentu B lub A
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
AJ, a masz ważny jeszcze dyplom z WSMki oficera??
AJAJNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Bardzo dziekuje za odpowiedzi na temat. Nie posiadam papierow oficera gdyz konczylem Liceum Morskie a edukacje na WSM skonczylem na 2 semestrze.

Co do kpt B to slyszalem ze majac taki papier z PL na egzaminie renskim pytaja tylko z ze znajomosci Renu a nie z przepisow itd itp.

Oczywiscie glowy za to nie oddam, bo slyszalem to od mojego pryncypala holendra a to nie jest skarbnica wiedzy...

Swoja droga Kolego Theos to mapa Renu ktora tworzysz robi niesamowite wrazenie. Ja zakuwam z atlasu i mam program komputerowy do nauki na patent.

Serdecznie pozdrawiam!!!
Arek
ZSM MLZ Gdansk 1996-2000
Dodano 13 lat temu
z tego co wiem (ale to jest to co mi mówili inni) to na Renie ma dopiero wejść taka uchwała dla Polaków mających patent A ze bedą ich pytać tylko ze znajomości Renu na egzaminie.(z czego bym był zadowolony)
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu
Witam może komuś walają się materiały do kapitana b? będę wdzięczny pozdrawiam
2
Dodano 11 lat temu
Wczoraj wróciłem z egzaminu na patent kapitana ż. ś. kat. B
Egzamin trwa dwa dni, pierwszy dzień część teoretyczna, drugi egzamin praktyczny. Część teoretyczna składa się z egzaminu pisemnego i ustnego. Egzamin pisemny jest testowy, 60 pytań - do każdego 4 odpowiedzi, tylko jedna prawidłowa. Trzeba to zrobić w ciągu 60 minut. Po zdaniu pisemnego zostaje się dopuszczonym do ustnego - podchodzi się kolejno do pięciu egzaminatorów i odpowiada na pytania, każdy z egzaminatorów wystawia ocenę. Ci którzy zaliczyli teorię zostają dopuszczeni do egzaminu praktycznego. My mieliśmy go na Bizonie -O-137:

Najpierw parę pytań w maszynie a później za sterem. Punkt żelazny egzaminu to sygnalizacja dźwiękowa. Zakres wiedzy do zdania egzaminu teoretycznego jest podany na stronie CKE http://szczecin.uzs.gov.pl/?page_id=1013
Jeżeli macie pytania to pytajcie.
Aha, egzamin podobnie jak większość kolegów zdałem ;-)))
Edytowany przez Apis dnia 31.12.2018, 6 lat temu
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Gratuluje Tadeusz zdania egzaminu... Pozdrawiam.
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Tadeusz, ja również Tobie gratuluję.
Pozdrawiam
Grzegorz
Janusz MiszewskiJanusz MiszewskiPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 11 lat temu
Gratuluje serdecznie!
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Gratulacje od "amatora"
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 11 lat temu
Pogratulować . To na święta wesoły prezent sobie sprawiłeś .
Naj lepszego na Święta Wielkanocne i mokrego dyngusa a raczej ciepłego . Pozdro
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
@Teos. Serdeczne gratulacje!
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Serdeczne Gratulacje!!!!Pozdrawiam z otulonych zimową szatą , Cigacic.
Józef Bosman Feliga
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 11 lat temu
Tadeusz - gratulacje.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
garongaronUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Gratuluje :)
Racja jest jak dupa, każdy ma Swoją ...
Dodano 11 lat temu
Panowie, serdecznie dziękuję za gratulacje, chociaż nie jestem pewien czy się należą. W tym roku mija 30 lat od ukończenia przeze mnie TŻŚ - trochę czasu mi to zajęło ;-))) Na usprawiedliwienie dodam że ponad 20 lat pracowałem w zupełnie innym zawodzie. Jeden egzamin zdany i natychmiast pytanie o kolejny - tylko gdzie robić reński ? Ale o tym napiszę w innym wątku żeby nie mieszać na forum.
Na koniec jeszcze jedno - na egzaminie praktycznym zrobiłem trochę zdjęć, można ja obejrzeć tutaj :
https://www.dropbox.com/sh/rkrcf332z4...7Txkyr_dl3
Edytowany przez Teos dnia 25.03.2013, 11 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.