Cytat
Marek Zawadka napisał:Przecież takie prognozy są bez sensu. (...) Przecież do 2033 r. nie zostanie wybudowany ani udrożniony ani jeden kilometr drogi wodnej śródlądowej. (...) Te rozważania to fajna sprawa tylko, że kompletnie nierealna.
Cytat
ekolog napisał:Według mnie podczas badania popytu nie uwzględnia się jednej zasadniczej wielkości - tranzytu. (...) EKG ONZ szacowało, że Odrzańską Drogą Wodną po przystosowaniu jej do parametrów międzynarodowych popłynie do 30 mln t rocznie. Przystosowanie kolejnych tranzytowych połączeń do klas międzynarodowych takich jak MDW E-70 łącząca np Berlin z Kaliningradem czy MDW-E-40 łączącej Gdańsk z Europą Wschodnią to kolejne dziesiątki miliony ton.(...)
Cytat
kaczor_g napisałWszelkie prognozy, z którymi się spotkałem raczej są wróżeniem z fusów, uwiarygodnionym naukowymi tytułami i instytucjami.
Cytat
kaczor_g napisał:
Być może metodologia (...) Należy wykazać, że porządkowanie rzek jest opłacalne, bo (...) I dopiero zakładając, że mamy powyższe korzyści i "przy okazji" wysoką klasę drogi wodnej , można spokojnie przyjąć, że (...)
Cytat
To brzmi bardzo prosto, ale to dość spora praca...
Cytat
kaczor_g napisał: To jest zadanie Państwa, my możemy pomóc - wyrazić opinię, ale Państwa w tym nie wyręczymy.
Cytat
kaczor_g napisał: Ministerstwo infrastruktury dysponuje zestawieniami i aparatem analitycznym.
Cytat
kaczor_g napisał: Tu potrzebny jest zespół ekspertów kilku dziedzin, który to po prostu wykona.
Cytat
kaczor_g napisał: Ja mogę takie dane hobbystycznie analizować, ale to jest budowanie piramidy przy pomocy 1 brygady kamieniarzy.
Cytat
kaczor_g napisał: wydaje się, że skuteczniejszy będzie lobbysta (wieloletni), który zadba o właściwe zapisy nie tylko w strategiach i ustawach, ale również w budżecie. (...) naszym zadaniem jest wywieranie wpływu na osoby decyzyjne i przekonywanie ich do zajęcia się sprawą, a nie wyręczanie ich
Cytat
Szygy napisał:
- gdybyś mógł dokończyć to zdanie i dopisać kto, gdzie i kiedy miałby i powinien ją wykonać.Cytat
To brzmi bardzo prosto, ale to dość spora praca...