@Seehund,A'hoy Waldek!
Bardzo dobrze,że dodałeś swój komentarz.O to właśnie chodzi,żeby zamieszczać tutaj jak najwięcej konkretnych wiadomości jakie posiadamy.
Napisałeś:
Cytat
...jesteś Skipper głęboką studnią informacji.
Jeszcze jak byłem studentem prawa jeden z prof. mówił tak:
Cytat
...nie jest ważne, żeby wszystko mieć w głowie.Najważniejsze jest wiedzieć gdzie to można znaleźć
Ja po prostu mam dużą praktykę i wiem gdzie szukać potrzebnych informacji.
Opowiem jeszcze jedną anegdotkę z tankowca, na którym pływałem 6 lat.Jak wiecie najbardziej kontrolowane przez policję wodną są właśnie te jednostki.Znajomość ADNR jest podstawą widzą kapitanów tych statków....tylko jak zapamiętać wszystkie te § i przepisy?Jest to fizycznie niemożliwe.
2-3 x w roku odwiedzał mnie policjant w ... i zawsze próbował mi udowdnić,że jestem idiotą.Sypał paragrafami jak z przysłowiowego rękawa.
Przez wiele miesięcy próbowałem go "rozgryźć", aż w końcu wpadłem na ten sam pomysł co on.
Przygotowałem się z kilku przepisów na "blachę" pomagając sobie napisanę na małej karteczce ściądze.
Kiedy zaczęliśmy dyskutować o kolejnym moim wykroczeniu....zapytałem go dlaczego nie nosi kamizelki ratunkowej wchodząc na mój statek i "sypnąłem" mu odpowiednim paragrafem.
Nie miałem już więcej kontroli w tym znanym mieście.
Pozdrawiam cytując naszego Kapitana:
Cytat
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...