O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

młodszy marynarz, czyli Decksmann i co dalej?

Ostatnia aktualizacja 11 lat temu
brunobrunoUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Wszytko się zgadza.
Np-
§ 11. Do uzyskania świadectwa marynarza żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej.

albo np-
§ 17. Do uzyskania patentu żeglarskiego stermotorzysty żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie:
1) 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej o napędzie mechanicznym oraz złożenie egzaminu z zakresu wymaganej wiedzy i umiejętności praktycznych
parostatkiem w piękny rejs...
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Dzięki za odpowiedź, już wiem co mnie zmyliło.
Przy opisie do każdego stopnia dołączone są te wymagania praktyki i dopiero poniżej opis wymaganej praktyki dla konkretnego stopnia.
B
bolo262Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 11 lat temu
Odnośnie #17.
Kolego mając st. marynarza nikt z Tobą nie będzie pływał we dwóch bo na takie pływanie potrzebna jest załoga:
- kapitan + bosman lub częściej
- kapitan +sternik,
tylko wtedy statek spełnia przepisy odnośnie składu załogi.
St. marynarz jako drugi może być tylko na jednostkach bez napędu i na holownikach lub lodołamaczach do 300 kW. Tak mówią przepisy oczywiście jeśli się nie mylę.:)
Bogdan
brunobrunoUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Oczywiście że jest tak jak piszesz. Aczkolwiek istnieją pewne odstępstwa. W razie potrzeby i za sprawą pisemnej prośby Armatora- Dyrektor UŻŚ może rozszerzyć na czas określony uprawnienia do zajmowania stanowiska o jeden stopień wyżej. Sam kiedyś znalazłem się w takiej sytuacji, będąc st. marynarzem dostałem na 5 msc rozszerzenie do Bosmana.
parostatkiem w piękny rejs...
Edytowany przez bruno dnia 08.07.2013, 11 lat temu
vascovascoNowicjusz Nowicjusz
Dodano 11 lat temu
Witam
Posiadam stopień starszego marynarza żeglugi śródlądowej i morskiej i decksmana. Ile muszę wypływać w żegludze śródlądowej na stanowisku Decksmana żeby otrzymać stopień matrosa, nadmieniam że pływałem na statkach morskich jako starszy marynarz A/B, czy w Niemieckim Urzędzie Żeglugi WSA zaliczą mi rejsy ze statków morskich do stopnia matrosa? Więc ile miesięcy muszę wypływać z decksmana do matrosa? Dziękuję
Edytowany przez vasco dnia 13.07.2013, 11 lat temu
D
danek78Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 11 lat temu
Z morza zaliczą Ci 2 lata,tak więc musisz dopływać 180 dni żeby otrzymać matroosa.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 11 lat temu
Jeżeli masz tą ich książeczkę nie śródlądową tylko tą terminową morską bo armatorzy wyrabiają z pewnych względów :) i tam masz wstęplowane rejsy a także stanowisko :) np Schiffsmann Deck ( Wachb) = O/S na 12 stronie tej książeczki . To w masz prościej . W tą niebieską przepisują . Bo z polskiej tej z UM nie przepiszą ci na pewno :) A jak jest z niebieskiej polskiej na ich niebieska podobno obniżają o stanowisko .
M
matrose1983Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 11 lat temu
Witam braci żeglarzy

Pochodzę z morza, na słodkiej wodzie od 2009r z morza zacząłem jako matrose obecnie mam stopien voolmatrose a w maju podbijam książeczke niemiecka gdzie mam juz wypływane w ciągu roku 180dni i wbiją mi zapewne sternika.

Przechodząc przez wszystkie etapy cały czas powtarzam sobie,że nie mam zamiaru na stare lata biegac ze szczota po pokładnie wiec mam zamiar piąć sie dalej aż po kapitana nawet jeśli miałbym nigdy tej posady nie mieć szczęścia objąć.

Stad pytanie po wbiciu mi sternika w książeczkę co powinienem dalej robić aby być "prawdziwym" stuermanem a nie tylko matrose z wpisem sternika jak to większosc moich kolegów.
Dodam ze mam polska ksiazeczke rowniez ze stopniem starszego marynarza ale w Pl nigdy nie rpacowałem na wodach słodkich wiec jej nie uzupełniam.

Domyslam sie ,że musze zabrac sie za nauke aby zrobic patent na ren i zacząłem uczyc sie niemieckiego od podstaw.

W pl czytałem,że zdaje sie egzamin na sternika a tutaj wbijaja w ksiązeczke i tyle?

Innymi jakie kroki powinienem poczynic w dalszym kierunku,czy patent na Ren jak i kurs przygotowawczy sa tylko po Niemiecku?

Dodam ,że pływam u Holendra od prawie 5 lat mam doświadczenie w sterowaniu i podstawowe pojęcia o manewrach.

Będę wdzięczny za wszelkie onformacje

a hoj!
Edytowany przez Apis dnia 14.03.2014, 11 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 11 lat temu
Po 180 dniach wypływanych jako matrose dostaniesz wpis bootsmana a nie stuurmana. Na stuurmana musisz wypływać kolejne 180 dni jako bootsman. Chyba, ze w Holandii jest inaczej niż w Niemczech...
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 14.03.2014, 11 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.