Szanowni Państwo jestem nowym członkiem tej wspaniałej społeczności. Forum na którym już dowiedziałem się bardzo dużo jest mi bliskie z racji pasji jaka we mnie siedzi. Przez 40lat uprawiałem wyczynowo modelarstwo szkutnicze.Na starość zachciało mi się zmienić kategorię na dużą i od 6 lat pływam na własnej jednostce [to jest łodzi motorowej ] z grupą przyjaciół która stanowi już mini flotę własnych łodzi. Jako że często pływamy po Odrze interesuje mnie komunikacja radiowa na wodzie pasmo na którym pracują służby zawodowe na śluzach. Jesienią lub zimą chcemy zaliczyć egzaminy na pasmo VHF i dsc aby być w zgodzie z prawem.Wpadło mi w łapy radio SHIMPATE RS8000 i nie mam pojęcia czy nada się do komunikacji, jakie to pasmo itd;wiem że takowe było używane na pchaczach,czy warto nim się zajmować.Może ktoś z Państwa uświadomił by mnie i nie tylko o tych zagadnieniach.
Pozdrawiam Władek Olanin Jawor
Witam serdecznie Kolegę Modelarza na naszym portalu,
niestety nie mam dobrych wiadomości ;-(
Wygląda na to że tego radia - SHIMPATE RS8000 prawdopodobnie nie da się zalegalizować, a w każdym razie może być to nieopłacalne.
Pisze tak na podstawie artykułu http://www.yacht.de/yo/yo_news/powers...id,50.html
Jest to co prawda artykuł z niemieckiego czasopisma ale podejrzewam że u nas będzie podobnie - w końcu jesteśmy w Unii. W końcu artykułu są wyszczególnione modele i możliwość ich rejestracji:
Jeśli radio ma certyfikat zgodności CE to nie będzie problemu
w UKE można zapytać mailem czy te dokumenty, którymi się dysponuje wystarczą do rejestracji radiostacji - odpowiedź przychodzi szybko i jest rzeczowa
W przypadku pojawienia się pytań, na które Państwo nie znaleźli odpowiedzi na naszych stronach, prosimy je kierować do Naczelnika Wydziału Radiokomunikacji Morskiej, Lotniczej i Amatorskiej Pana Artura Wojcieszka:
Dziękuje nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu i tylu informacji.Widzę ze droga przed nami znacznie dłuższa jak by się wydawało,no ale nie mamy innego wyjścia jak się zabrać do tematu. wasze artykuły uświadomiły mi że bez papierków i tak radyjko można se wsadzić bo i tak nikt go nie zarejestruje jeszcze raz dziękuję. Władek Olanin
Elpazo
ja jeszcze podpowiem że Twój kolega-modelarz saradog używał kiedyś Standard Horizon GX-3000E http://www.conspa...&Itemid=38 a obecnie używa Garmin VHF 200 https://buy.garmi...pID=28721# w związku z rozbudową garminowskiej sieci na pokładzie (ostatnio kupił sobie radar)
Domyślam się że Krzysztof rozbudowuje swoje cacko na maxa.My się cieszymy z dnia dzisiejszego ,zaliczyliśmy pozytywnie egzaminy na starszych sterników i licencje na ciąganie gostków po wodzie.I przy okazji miałem okazję pogadać trochę z Marianem Szpakiem z Lubiąża co do powołania klubu motorowodnego z Siedziba u niego na polance,bo co do barek i pchaczy to jesteśmy za malutczcy.Co do radia powoli rozgryziemy ten temat. Pozdrawiam Elpazo
W jakim sensie ujednolicić? Przecież jest jednolite: kanał wywołania jest przecież jeden (16) - potem przechodzi się na kanał do rozmów wyznaczony według przepisów lokalnych (czyli powyższa lista).
Niezależnie na drogach śródlądowych nakłada się (odcinkowo) obowiązek nasłuchu na kanale wyznaczonym przez znak (B 11b) oraz dla uzyskania informacji nawigacyjnych (np. rozmowy z obsługą śluzy) na wskazanym kanale (znak E 23).
Wyznaczone wg listy kanały są zaleceniami UKE dla danego obszaru i nie da się bez kolidowania z innymi użytkownikami (policja, straż, pogotowie, służby drogowe, kolejowe i lotnicze) tego ujednolicić. Aby uniknąć nakładania się rozmów z różnych rejonów działania (policja, pogotowie, straż) i tym samym uniknięcia "zaśmiecenia" jakiegoś kanału - przyporządkowano różnym rejonom kraju różne częstotliwości.
Chodziło mi o ustalenie jednakowych kanałów do komunikacji : mostek-mostek i mostek-ląd dla "całego śródlądzia. Teraz już rozumiem z czego to wynika. Dzięki za wyjaśnienie.
I dla przykładu podam, że UŻŚ Gdańsk nie może mieć np. kanału 10 gdyż ten kanał jest w dyspozycji portów Zalewu Wiślanego i mniejszych portów Zatoki Gdańskiej i powodowałoby przeszkody w korespondencji radiowej.
Już jestem "oświecony" , nie pomyślałem o przydziałach częstotliwości przez UKE i sądziłem, że jest to "radosna twórczość" UŻŚ.
Taka była moja pierwsza myśl. Dlaczego ???
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies