OK, a więc wracamy na główny tor...
Adam pisze:
Cytat
Opisz może jak zapisywać przeglądane mapy, tak żeby można było z nich korzystać bez internetu, no i jak do odpowiedniej mapy dotrzeć.
W zasadzie wcześniej już o tym pisałem ale rozwinę temat:
Cytat
Na trzeciej pozycji od lewej menu głównego znajdziemy "Source", po kliknięciu na nim mamy 3 opcje do wyboru:
Określają one skąd program ma pobierać mapy, "Cache" czyli z dysku a dokładnie z podkatalogów programu, przydatne tylko wówczas gdy wcześniej już przeglądaliśmy trasę i mamy mapy ściągnięte, bardzo ważna opcja gdy używamy programu bez dostępu do internetu. "Internet" - wszystkie mapy są ściągane z sieci i oczywiście zachowywane na dysku do późniejszego wykorzystania. "Internet and cache" - z sieci są ściągane tylko te mapy których nie ma na dysku. Warto zwrócić uwagę że dla każdego stopnia powiększenia istnieją różne mapy, najlepiej najpierw wybrać sobie stopień powiększenia jaki nam najbardziej odpowiada a następnie ściągać mapy. Ja obecnie używam jako poglądowy x15, natomiast do dokładniejszej nawigacji wskazany byłby x19 lub x20.
Czyli map nie trzeba zapisywać, program je sam zapisuje na dysku.
Ważne jest aby wybrać odpowiednie źródło skąd mają być mapy pobierane - z dysku, z internetu czy z obydwu źródeł.
i drugie pytanie:
Cytat
Jak też sprawdzić działanie GPS ( mam G-Ray z ble tutchem ( czy jak się to tam pisze). GPS działa na innym programie,
Żeby GPS Ci współpracował z programem musisz mu podać w ustawieniach parametry.
Najpierw należy wejść w menu głównym w "Parameters" i tam wybrać "Settings"
Otworzy się okno z ustawieniami, wybieramy zakładkę "GPS"
i tam musimy podać dwa parametry. Pierwszy to port szeregowy czyli COM-port z którego korzysta komputer do komunikacji z GPS-m. W moim przypadku to COM4. Druga wartość to "Speed" czyli prędkość komunikacji z GPS-em. Zwykle to 4800 lub 9600. Skąd wiedzieć jakie podać wartości ?
Adam wystarczy że sprawdzi to w ustawieniach programu w którym już mu GPS działa. Pozostali powinni poszukać w ustawieniach bluethooth'a. Następnie zapisujemy ustawienia i zamykamy okno. Możemy teraz uruchomić GPS w programie, w tym celu wchodzimy w menu GPS:
Pierwsza pozycja od góry powoduje włączenie GPS-a, druga to pokazanie przebytej dogi a trzecia centrowanie mapy na aktualnej pozycji. Można również włączyć te funkcje klikając na jedną z 3 skrajnych ikon po prawej stronie.
Po włączeniu GPS-a na ekranie po prawej stronie powinien się pokazać panel z rożnymi danymi jak. prędkość, przebyta droga itd.
Jak widać na powyższym obrazku, mój odbiornik nie jest zbyt dokładny, powinien pokazywać wodę przy brzegu (barka jest w tym miejscu przycumowana, a GPS mam na pokładzie) a pokazuje tory kolejowe na brzegu. Jest to spowodowane: dokładnością odbiornika, kalibracją mapy, pogodą. Należy wziąć to pod uwagę przy korzystaniu z tego programu.
Kto dobrnął do tego miejsca i czy są następne pytania ?