O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

SASPlanet - nawigacja za darmo

Ostatnia aktualizacja 13 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 14 lat temu
Koledzy zza naszej wschodniej granicy stworzyli bardzo ciekawy program i dzielą się nim za darmo. Nazywa się SASPlanet i można go ściągnąć stąd: http://sasgis.ru/sasplaneta/
Jest tez forum poświęcone temu programowi:
http://sasgis.ru/forum/viewforum.php?f=2
Obydwie strony w języku rosyjskim.
Cóż takiego potrafi ten program ?

Przede wszystkim można przy jego pomocy przeglądać mapy, zdjęcia satelitarne dostępne online w takich serwisach jak np. Google Maps.
Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to że program zachowuje na dysku przeglądane materiały i można je później ponownie przeglądać i używać nawet nie mając dostępu do internetu. To jest pierwsza z jego głównych zalet.
A druga ?
Drugą jest fakt współpracy z odbiornikiem GPS - i jak dla mnie to jest bomba !!!

Ta czerwona linia na powyższym zdjęciu to trasa którą dzisiaj płynęliśmy, w górnej części mapy widać port Nord Walsum a w dole Duisburg. Po prawej stronie widać dane s GPS czyli prędkości, długość przebytej drogi, kurs itp.
Oczywiście nie trzeba koniecznie korzystać ze zdjęć satelitarnych,
można też używać zwykłej mapy jak na poniższym obrazku:

Ja jednak wolę zdjęcia satelitarne, lepiej na nich widać rzekę.
Dodam jeszcze że program ma też bardzo fajna opcje eksportu skalibrowanych map do Ozi Explorera.
Jak Wam się podoba ten program ?
Jeżeli będą zainteresowani to chętnie opiszę go bardziej szczegółowe, jeżeli nie.... no cóż, będę bawił się sam ;-)
Edytowany przez Apis dnia 09.11.2015, 9 lat temu
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 14 lat temu
Teos, nie jestem mocny w komputerowych klockach. Ściągnąłem sobie ten program i rozpakowałem. Nie ma tam folderu instalatora, jest za to mnóstwo jakichś plików, które "rozeszły mi się" po pulpicie. Napisz, jak toto działa i co z tym zrobić po ściągnięciu( spakowane jest WinRarem).
Jeszcze pytanie: Jak myślisz, da się ten program zastosować w nawigacji samochodowej?
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
Dodano 14 lat temu

Cytat

nie jestem mocny w komputerowych klockach

No to zaczniemy od podstaw. Przede wszystkim ustaw sobie w opcjach przeglądarki żeby pobierane z sieci pliki ni wrzucała Ci na pulpit lecz do określonego, stworzonego w tym celu katalogu.
Np. może to być katalog "Pobrane" umieszczony na pulpicie. Masz wtedy wszystkie pliki pod ręką a nie masz bałaganu na pulpicie.
Następnie jeżeli już masz w tym katalogu ściągnięty plik "SASPlanet_100707" klikasz na niego prawym klawiszem myszy i wybierasz opcję "Winrar - wypakuj do SASPlanet_100707\" Winrar stworzy Ci katalog o nazwie "SASPlanet_100707" i rozpakuje do niego zawartość archiwum.
Następnie wchodzisz do tego katalogu i klikasz na plik o nazwie "SASPlanet_100707". Program powinien sie uruchomić. Napisz czy się udało, będziemy się szkolić dalej ;-)
Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to nie da sie go zastosować do nawigacji samochodowej (w sensie sprzętowym), można jedynie przy jego pomocy wygenerować skalibrowane mapki do OziExplorera który jest programem zarówno w wersji na "duże" Windowsy jak i na ich mobilne wersje.
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
@Teos. Jeszcze nie zdążyłem skorzystać z Twoich informacji, ale bez SASPlanet mogę Ci powiedzieć, że dzisiaj o 17,47 na 519 km szedłeś w górę Renu. Gdy ostatnim razem się mijaliśmy, BIAŁO -CZERWONA była bardziej wyrazista. Polecam ją Twojej opiece. Serdeczne pozdrowienia dla całej załogi B.LITMEYER. Seehund.
Edytowany przez Seehund dnia 08.08.2010, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
Teos, zrobiłem, jak radziłeś. Mam ten plik w osobnym katalogu na partycji B.
Kliknąłem plik o nazwie:SASPlanet ( z taką ikonką przedstawiającą glob ziemski w trójkącie z zaokrąglonymi rogami) Otwiera się plansza z satelitarną mapą świata. Istnieje możliwość przełączenia na mapę. Próbowałem coś konfigurować, ale nie za bardzo mi to wyszło. Jeszcze jedno: Chyba lepiej bym się czuł w j. rosyjskim niż angielskim. Program jest rosyjski, więc chyba jest możliwość ustawienia tego języka ( o ile nie ma możliwości ustawienia na j. polski). Chyba potrzebny byłby do tego wszystkiego jakiś GPS?
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 14 lat temu
GPS jest potrzebny do nawigacji - to prawda. Wystarczy samochodowa nawigacja jesli ma mozliwość uruchamiania innych programów niż wbudowany i obsłygę kart pamięci. Wówczas można wgrać na karte program Ozi Explorer, który czyta mapy rastrowe. Takie mapy mozna właśnie przygotowac za pomoca tego programu SASPlanet.

Ale teraz musisz jedynie w górnej belce uruchomić połączenie z internetem (siódma ikonka - domyslnie jest CACHE - wybierz Internet) i zapoznać się z możliwościami programu.

Język da się zmienić ale musiałbyś zainstalowac do Windowsa zestaw znaków cyrylicy - inaczej zamiast napisów będą same znaki zapytania - zostań przy angielskim, bo obsługa jest intuicyjnie prosta, mapy niezwykle dokładne a zdjęcia satelitarne z Google rewelacyjne. Program jest dość wolny gdy przegląda się po raz pierwszy zdjęcia satelitarne, ale przy mapach już śmiga.

Na zrzucie zaznaczyłem mój dom i mój samochód :D zdjęcie jest sprzed ca 2 lat

www.zegluga-rzeczna.pl/images/sasplanet.jpg
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 09.08.2010, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
Pociągnę ten temat, bo bardzo mnie zainteresował. Mam nawigację MIO serii 200. Mam możliwość zainstalowania karty takiej jak do aparatu fotograficznego. Program OziExplorer ściągnąłem, ale jest to tylko trial, więc nie całkiem darmowy. Zapytam teraz, jak mam postępować? Wgrać tren OziExplorer na kartę, dołożyć mapy rastrowe ściągnięte przy pomocy SPASPlanet? Chciałbym wypróbować to wszystko na trialu zanim wydam pieniądze na zakup tego programu. Może okazać się, że system wbudowany do mojego MIO będzie czytał te mapy?
Inna sprawa. Dziwię się, że Rosjanie stworzyli program i puścili go w świat w nieswoim języku ( przynajmniej powinni dołożyć go jako opcjonalny) nieprwawdaż?
Dodano 14 lat temu
Język rosyjski jest dodany do programu. Tłumaczyłem, że jak przełączysz na rosyjski - zobaczysz same znaki zapytania w miejsce istniejących opisów angielskich.

www.zegluga-rzeczna.pl/images/sas/1.jpg

w miejscu znaków zapytania jest napisane cyrylicą "ruskij"

www.zegluga-rzeczna.pl/images/sas/2.jpg

Po przełączeniu: kompletny misz-masz

www.zegluga-rzeczna.pl/images/sas/3.jpg

Powrót do języka angielskiego

Trzeba do komputera zainstalować zestaw znaków cyrylicy (nie do programu lecz do komputera - tak jak to maja Rosjanie w swoich komputerach)

Odbierz też pocztę e-mail. Tam więcej na ten temat.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 11.08.2010, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
Próby ze "zmuszeniem" Mio do współpracy spełzły na niczym. Nie chce on czytać z karty SD ani programu, ani czegokolwiek, może tylko jakąś mapę rastrową, ale tego nie próbowałem. :(
Dodano 14 lat temu
Tego się obawiałem. Sprzęt Mio wymaga tzw "odblokowania" - czyli sprawienia, aby zamiast ekranu startowego pojawił sie pulpit Windows (jak w komputerze). Wówczas z menu "programy" mozna wybrać inne programy nawigacyjne niż wbudowany (MioMap).

Peoces jest mozliwy ale wymaga troche wiedzy. Lepiej nie kombinować.

Ja mam nawigację Lark, która ma menu wyboru programu nawigacyjnego od urodzenia. Mozna uruchomić wbudowany (MapaMap) lub dowolny wgrany na karte pamięci.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Dodano 14 lat temu
Po kilkudniowej przerwie znów mam dostęp do sieci w związku z czym podstaw SASPlanet ciąg dalszy ;-)
Na trzeciej pozycji od lewej menu głównego znajdziemy "Source", po kliknięciu na nim mamy 3 opcje do wyboru:

Określają one skąd program ma pobierać mapy, "Cache" czyli z dysku a dokładnie z podkatalogów programu, przydatne tylko wówczas gdy wcześniej już przeglądaliśmy trasę i mamy mapy ściągnięte, bardzo ważna opcja gdy używamy programu bez dostępu do internetu. "Internet" - wszystkie mapy są ściągane z sieci i oczywiście zachowywane na dysku do późniejszego wykorzystania. "Internet and cache" - z sieci są ściągane tylko te mapy których nie ma na dysku. Warto zwrócić uwagę że dla każdego stopnia powiększenia istnieją różne mapy, najlepiej najpierw wybrać sobie stopień powiększenia jaki nam najbardziej odpowiada a następnie ściągać mapy. Ja obecnie używam jako poglądowy x15, natomiast do dokładniejszej nawigacji wskazany byłby x19 lub x20.

Następna pozycją w menu jest "Maps"

Tutaj wybieramy skąd program ma pobierać mapy, trzeba przyznać że wybór jest spory.

Kolejna pozycja to "Layers"

Umożliwia ona dodanie do map warstw z dodatkowymi informacjami np. w tym przypadku są to linki do zdjęć w serwisie "Panoramio" Każdy z tych małych białych kwadratów to link do jednego zdjęcia. Przy okazji się wydało gdzie byłem robiąc przed chwilą zrzut ekranu ;-)
Jeżeli chodzi o program to na razie tyle.
Natomiast odnośnie sprzętu to używam odbiornika GPS połączonego przez bluetooth z laptopem, bardzo fajne rozwiązanie.

SEEHUND pisze

Cytat

Gdy ostatnim razem się mijaliśmy, BIAŁO -CZERWONA była bardziej wyrazista. Polecam ją Twojej opiece.

Już jest wymieniona ;-)
Dodano 14 lat temu
Mam taką nawigację właśnie, tylko, że nie jest ona kompletnie przydatna ( dla mnie i na Kucyku), bowiem w sterówce, która jest półotwarta jest miejsce tylko dla małej nawigacji samochodowej, lub morskiej. Ta druga jest kompletnie nieprzydatna z powodu ceny i zbędnych na śródlądziu map morskich. Pozostaje więc "zmuszenie" tej samochodowej do czytania map śródlądowych dróg wodnych. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się dotrzeć do tego celu, jakim jest posiadanie porządnej nawigacji GPS z właściwymi mapami śródlądowych szlaków wodnych. Dzięki Teos za to, że jak zwykle wyszukałeś w necie coś ciekawego i jeszcze chce Ci się instruować lebiegów komputerowych ;)
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
@przylodz. Komputerowi nie odpuszczaj i idź z nim w zapasy. @Teos. Z wielu mijanych barek po drobnych akcentach wnioskuję, że w załodze są nasi rodacy, ale tak wyraziście Biało - Czerwona łopoce tylko na B.LITMEYER.
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
TEOS.Pewnikiem Już Wiesz ,że jesteś fantastyczny odkrywca.Zapisałem się do Twojej Klasy SAS Planet.Na razie poszło mi ok.Znalazłem na mapie mój dom i port.Dzięki.Pozdrawiam i czekam na następne lekcje.
Józef Bosman Feliga
Edytowany przez Bosman Jozef dnia 13.08.2010, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
Józef, ciesze się że Cie znów (wirtualnie) widzę, mam nadzieje że ze zdrówkiem już lepiej ?
Jeżeli chodzi o nawigację to mam jeszcze parę wynalazków z którymi warto by się zapoznać bliżej, polecam uwadze:
program "SeaClear" http://www.sping.com/seaclear/ i projekt OpenSeaMap http://openseamap.org/
a tutaj jest lista darmowych map z tego projektu http://openseamap.org/index.php?id=ka...endownload, można wśród nich znaleźć całkiem sporą paczkę "Inland Waterway - Binnengewässer" czyli to co nas interesuje.

SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu

Cytat

...małej nawigacji samochodowej, lub morskiej. Ta druga jest kompletnie nieprzydatna z powodu ceny i zbędnych na śródlądziu map morskich. Pozostaje więc "zmuszenie" tej samochodowej do czytania map śródlądowych dróg wodnych...

ta druga jest bardzo przydatna (jeżeli pominiemy cenę) bo mapy można zrobić sobie samemu :) zresztą taką mapę także można wykorzystać w nawigacji samochodowej (piszę tutaj tylko i wyłącznie o urządzeniach firmy Garmin)

moja mapa (dane niedoskonałe ale za parę lat ma być lepiej :) ) i Twoje okolice
pozdr. Darek @ IKAR
Dodano 14 lat temu

Cytat

Mam taką nawigację właśnie, tylko, że nie jest ona kompletnie przydatna ( dla mnie i na Kucyku), bowiem w sterówce, która jest półotwarta jest miejsce tylko dla małej nawigacji samochodowej, lub morskiej.

Adam, chwilę czasu zajęło mi szukanie w literaturze rozwiązania które mi się natychmiast przypomniało po przeczytaniu Twojego tekstu o braku miejsca. W numerze 1/2010 niemieckiego dwumiesięcznika żeglarskiego "PALSTEK" www.palstek.de znalazłem coś takiego:

Ten podwieszony sprzęt to netbook Samsung NC-10 z zainstalowanym programem SeaClear II.
Oczywiście sprzęt może być zupełnie inny i oprogramowanie również ;-)
I jak Ci się to podoba ?
Dodano 14 lat temu
Pomysł jest i dziękuję za tę podpowiedź. Może komuś się przyda, ale ja pływam zawsze z rodziną ( lub w innym towarzystwie) i usytuowanie laptopa w ciągu komunikacyjnym uważam za niedobrą koncepcję. To dobre dla samotników, którym nikt nie będzie się "przesmradzał" w tę i wewtę. U mnie nagminnie taka sytuacja występuje. Wpadłem na inny pomysł: Skoro Ty i Apis wiecie jak zmusić moją samochodową nawigację MIO do działania z zaproponowanym przez Ciebie programem, to może gdybym Któremuś z Was ją przesłał, stosując swoje sposoby zmusilibyście ją do działania zgodnego z moim zapotrzebowaniem? ( to tylko taka nieśmiała propozycja...)
Dodano 14 lat temu
He, he, he.....
Nieśmiała propozycja.......

Cytat

Skoro Ty i Apis wiecie jak zmusić moją samochodową nawigację MIO do działania z zaproponowanym przez Ciebie programem,

A w którym miejscu ja coś takiego napisałem ?
SASPlanet jest w wersji tylko na PC-ta, na mobilne windowsy są Sea-Clear i Ozi Explorer oraz wiele innych nawigacji typowo samochodowych jak np Automapa czy iGo.
Nie mam pojęcia czy da się odblokować twoja nawigację bo nawet nie podałeś modelu ;-) Jak podasz nazwę modelu to mogę poszukać co się z niej da wycisnąć.
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
trzeci post Adama w tym wątku :)
pozdr. Darek @ IKAR
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.