O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Praca na morzu

Ostatnia aktualizacja 6 lat temu
A
ahojkamil10Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Czy po technikum żeglugi śródlądowej znajdze się prace na statkach morskich?
J
jurand56Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Napewno!Tylko najlepiej pisać bespośrednio do armatorów.Grecy w Pireusie mają sporo ofert,mają statki pod cypryjską i panamską banderą(Kominos,Louis,itd...)Trzeba tylko poszukać.Ja w latach 90-tych tak zrobiłem i najlepiej na tym wyszedłem.Pośrednicy biorą kasę a tak naprawdę nic nie dają w zamian,tylko kiepskiego armatora co nie płaci!Jak sprawdzisz armatora to napewno nie będziesz miał problemów.Kiedyś była taka agencja w Pireusie.Są i Norwedzy i inni warto trochę popisać do nich.POWODZENIA!Jurand56
M
michal 11Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
https://www.porta.../index.php

i wszystko wiadomo

musisz mieć papierki kursy a to koszt około 2 tys

książeczkę żeglarska itp

MICHAL
D
danek78Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Musisz miec zrobione 4podstawowe kursy(koszt 960zl w Kolobrzegu),dostajesz wtedy ksiazeczke zeglarska(juz nie pamietam ceny ok do 60zl)i certyfikat 20-25zl i jestes w tym momencie gotowy do wyplyniecia.Nie wiem tylko jak jest w druga strone(bo z morza na srodladzie honoruja) honorowanie stopni ż ś na morskie.Musisz sie spytac ale wedlug mnie chyba lipa.Tak wiec jesli bedziesz musial startowac od zera to dostaniesz stopien deck hand-mlodszy marynarz(jesli zamierzasz zaczac swa przygode na pokladzie) i bedziesz musial wyplywac pelne 12mies a potem zdac egzamin w UM na stopien OS(ordinary seaman-marynarz wachtowy),a potem kolejne 24 mies+egzamin+kurs ratownik morski na stopien AB(able-bodied seaman-starszy marynarz wachtowy)Na chwile obecna 95 % pojawiajacych sie ogloszen na portalu ogloszen jest dla oficerki i nawet doswiadczeni AB maja duze problemy w znalezieniu pracy.Kryzys a wzwiazku z tym przerzucenie sie na kolorowych marynarzy przez armatorow zrobilo swoje.Znalezienie pracy ze stopniem deck hand czy os jest niezmiernie trudno ale warto probowac moze akurat los sie usmiechnie a wtedy przygoda gwarantowana.Pozdrawiam!
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Jest tak jak napisał kolega powyżej w kwestii papierkowej.
W kwestii realnego znalezienia zatrudnienia niestety szanse oscylują w granicach 0%.

Jak już po wielu tygodniach pojawi się wkońcu coś dla OS/Cadeta to preferowani są absolwenci AM (Akademii Morskiej) których setki czekają miesiącami aby coś załapać, czy to do praktyk szkolnych czy to do wypływania dyplomu oficera.

Patrząc dalej, po uzyskaniu OOW (Oficera wachtowego) szanse wypłyniecią bardzo małe bo brak doświadczenia a nikt nie da go zrobić bo patrz początek zdania :)

i tak na okrągło.

Bardzo zły moment na przekwalifikowanie się na morze.
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
no jest ciezko,ale próbować mozna spedzilem na morzach 16 lat to cos na ten temat wiem,ale kolego na barce u holendra 4/4 tyg jest lepiej i kasa lepsza i socjal(emerytalne skl).Pozdrawiam wszytskich z Leer
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.