O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Poszukuję informacji, fachowej porady, źródeł, publikacji...

Dział przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby uzyskać pomoc i wiedzę niezbędną do np. pisania pracy (studenci)
821 postów | Ostatnia aktywność na 14.02.2008 przez Valdemaras
Valdemaras
Valdemaras 14.02.2008, 18 lat temu
Odp: Adaptacja barki na hotel - przepisy
Odpowiem krótko na wszystkie pytania NIE ! wykreślenie nastąpi na wniosek osoby sprzedającej o ile będzie zmiana portu macierzystego to znaczy na inny obszar UŻŚr bo chyba o to chodzi. Jeżeli nie to tylko zmiana właściciela. Niestety takie URZĄDZENIE musi mieć klasyfikatora oraz odpowiednie dokumenty UŻŚr. Ponadto przebudowa będzie musiała się odbywać pod nadzorem klasyfikatora on wyda odpowiednie dokumenty a UŻŚr swoje dokumenty. Polecam wejść na strony www Urzędów Żeglugi Śródlądowej i tam dowiesz się o rejestracji i itp. Obejście istnieje ale co na to organy ścigania to juz nie powiem !
M
maca47 14.02.2008, 18 lat temu
Odp: Adaptacja barki na hotel - przepisy
Zaznaczę na początku, że jestem zupełnym laikiem w sprawie, która mnie interesuje. Zamierzam zadoptować barkę z demobilu na cele komercyjne. Miałby powstać hotel. Proszę mi wyjaśnić czy istnieje możliwość skreślenia takiego urządzenia z Rejestru statkow? Czy taki hotel zacumowany na stałe bedzie musiał być poddawany okresowym przeglądom? Czy będzie musiał być wpisany do Rejestru? Czy może istnieje jakieś obejście przepisów, które skutecznie odciąży mnie od tych wszystkich papierkowych i biurokratycznych niespodzianek?
G
grzegorzbakulinski 06.02.2008, 18 lat temu
Odp: Wrocławski Węzeł Wodny po II wojnie światowej
Witam, Poszukuję wszelkich informacji; relacji naocznych świadków, dokumentów pisanych, zdjęć, filmów i rysunków, obrazujących stan i losy Wrocławskiego Węzła Wodnego po II wojnie światowej do 2005. W szczególności zależy mi na informacjach o ludziach którzy Wrocławski Węzeł Wodny przywrócili do funkcjonowania, utrzymywali w stanie sprawności i eksploatowali. Poszukuję również kontaktu do rodzin Panów: - Antoniego Gregorkiewicza - Stanisława Ciska. Celem mojej pracy jest zebranie materiałów obrazujących dokonania ludzi na polu rzeki po II wojnie światowej. Główne kierunki poszukiwania informacji opierają się o tematy (w odniesieniu do Wrocławia): - budowle hydrotechniczne, - porty, - mosty, - droga wodna, - stocznie, - szkoły żeglugi śródlądowej, - zwyczaje, wierzenia i kultura marynistyczna - rekreacja - powodzie i susze Za wszelkie informacje, kontakty oraz rady będę wdzięczny.
R
roger 22.01.2008, 18 lat temu
Odp: Porty w Łączanach i Rusocicach, rozbudowa portu rzecznego w Płaszowie
Witam! Poszukuję wszelkich informacji na temat obozów Baudienstu (Służba Budowlana w Generalnym Gubernatorstwie w latach 1940-45) zbudowanych w Łączanach i Rusocicach, a obsługujących wg mojej wiedzy te właśnie porty rzeczne na Wiśle. Interesuje mnie kontakt z żyjącymi jeszcze świadkami historii (junacy Baudienstu), bądź autochtonami pamiętającymi jeszcze tamte wydarzenia. Ponadto interesuje mnie sprawa rozbudowy w czasie wojny portu rzecznego w Płaszowie-Zabłociu. Mam również prośbę dotycząca zapodania garści tytułów z literatury przedmiotu, które dotyczyłyby żeglugi wiślanej w okolicach Krakowa w okresie przedwojennym, lub jeszcze lepiej w okresie wojny. Nie jestem znawca tematu, moje główne zainteresowania zahaczają tylko o tematykę forum. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
koj
koj 18.01.2008, 18 lat temu
Odp: Statek pasażerski tylnokołowy "DANUTA-2"
Proszę kontaktować się z kimś z Piszu, pływa tam tylnokołowiec SMĘTEK
przylodz
przylodz 18.01.2008, 18 lat temu
Witam. Szwendając się po internecie natrafiłem na statek boczno kołowy Vistula Express, Może autor tego projektu pomoże? Załączam link: [url]http://www.charleston.pl/vistula.html[/url] Życzę powodzenia. Przylodz.
Apis
Apis 17.01.2008, 18 lat temu
[b]Tekst dodany przez Administratora.[/b] ----------------------------------------------- Witam wodnomaniaków - jestem entuzjastą żeglugi śródlądowej i posiadam parę statków, ale zawsze marzyłem o posiadaniu statku pasażerskiego z "duszą", a takim statkiem jest dla mnie "tylnokołowiec". Bocznokołowce ze względu na duże gabaryty samego napędu przy wąskich i krótkich śluzach nie mają raczej szansy powodzenia. Dlatego zbudowałem tylnokołowca z dwoma niezależnymi kołami o średnicy 2m, napędzanymi hydraulicznie. Założyłem moc 2 x 150 KM. Mam jednak problemy z właściwym doborem parametrów technicznych kół. W związku z tym mam prośbę: gdybyście znali kogoś kto mógłby mi pomóc w tej sprawie proszę o kontakt: tel 0-502153104 lub mail [mail]biuro@ lodolamacze.pl[/mail]. Więcej o moim statku napiszę jak będę po odbiorach PRS - mam nadzieję że jeszcze w tym sezonie. lodołamacz
zamek
zamek 12.01.2008, 18 lat temu
Odp: Poszukuje planów zdięć itp
... a czy zaglądałeś do naszej [url=http://zegluga.szympanstudio.pl/index.php]Galerii Floty[/url]? Na pewno znajdziesz tam ,to czego szukasz. Kilka wiślanych parowców będzie w dziale [url=http://zegluga.szympanstudio.pl/index.php?cat=4]"Statki Pasażerskie"[/url]. Resztę znajdziesz w innych albumach. Niedługo dodam jeszcze kilka.
Odpowiedział(a) w Poszukuje planów zdięć itp
M
milosz 11.01.2008, 18 lat temu
Odp: Poszukuje planów zdięć itp
Poszukuje fotek, planów bocznokołowców wislanych. Chetnie przyjmnę lub odkupie za rosądną cene lampy pozycyjne. Za wszelką pomoc będę wdzięczny. :)
Odpowiedział(a) w Poszukuje planów zdięć itp
P
pawelking 02.01.2008, 18 lat temu
Odp: Prośba o pomoc w zalezieniu materiałów
nie mam dostępu do fachowej literatury a dopiero co rozpocząłem studia i mam do wykonania prezentację na jeden z tematów: 1. linie teoretyczne kadłuba 2. układ wiązań kadłuba 3. zład poprzeczny i wzdłużny statku 4. wytrzymałość ogólna statku 5. wybrane mechanizmy pokładowe i elementy wyposażenia jakby ktoś miał jakieś materiały na któryś z tych tematów bardzo bym dziękował proszę o kontakt emaila : pawel.mlody7@wp.pl pozdrawiam
K
Korsarz 12.11.2007, 19 lat temu
Odp: Żegluga rzeczno morska (river-sea / mixed navigation) na Bałtyku
Witajcie :) Poszukuje informacji wszelakich nt. [b]żeglugi rzeczno-morskiej [/b](mieszanej) [b]w rejonie Morza Bałtyckiego[/b] (tabor, trasy, zapatrywania poszczególnych państw nadbałtyckich oraz wspólne działania dla jej rozwoju, dyrektywy itp. UE w sprawie żeglugi mieszanej - no dosłownie wszystko co się wiąże z tym tematem!). Za wszelakie informacje lub źródła będę niewymownie wdzięczny:) Jak narazie przegooglałem parę godzin, byłem w GUSie szczecińskim oraz przepatrzyłem pozycję w bibliotekach Szczecina, ale wiadomości jest mało lub pochodzą one z lat minionego ustroju,a o pozycjach po akcesjii naszego kraju do UE to nie ma wogóle co mówić...:| Pozdrawiam i z góry dziękuję ;) =Korsarz=>
L
Lewik 05.10.2007, 19 lat temu
Odp: Prośba o pomoc w zalezieniu materiałów
Pisze prace magisterska o żegludze na dolnej Wiśle. Poszukuje danych o przewozach ładunków na dolnej Wiśle. Jakiekolwiek informacje będą mi przydatne i poszukuje książki Witolda Arkuszewskiego "Wiślane statki pasażerskie XIX i XX wieku jeśli ktoś wie gdzie mogę ja znaleźć niech pisze
E
edytap 21.09.2007, 19 lat temu
Odp: Praca dla kobiet
dziekuje bardzo za link....jak narazie mam kwalifikacje młodszego marynarza, ale mam nadzieje ze juz niedługo bedzie lepiej i uda mi sie podwyższyć je ;) pozdrawiam
Odpowiedział(a) w Praca dla kobiet
K
Klusiu94 20.09.2007, 19 lat temu
Tak jak napisał Lukasz, w Holandii i nie tylko można spotkać kobiety pracujące na statkach, nie tylko pasażerskich, tak więc na pewno masz szansę - tym większą im większe będziesz miała uprawnienia zawodowe. Nie wiem jednak czy wiesz jak wygląda ta praca - ja sam sobie nie zdawałem z tego sprawy dopóki nie zacząłem tam pracować. Wiele z tych kobiet, które pływają są z rodziny właściciela statku (matka, córka, żona) albowiem najczęściej jest to interes rodzinny - one maja na pewno dużo lżej od tych podejmujących pracę na innych statkach. Musisz też wiedzieć, że większość z nich to "twarde baby" dla których nie straszna robota, podobna do tej w polu "na roli". Wiele kobiet pływa tam "od dziecka", bo dziadek miał barkę, tato miał barkę i mąż ma barkę... W Holandii wielokrotnie widziałem kobietę z "fleksem"(szlifierką kątową) w rękach pracującą na pokładzie. Jakoś w Polsce jeszcze nie widziałem kobiety z "fleksem" w ręce i nie to żeby na statku ale nawet na lądzie - a może jeszcze mało widziałem, bo młody jestem. Jeśli chodzi o cumowanie to jeśli jest dobry kapitan i dobrze dojedzie, to "nawet baba" na dziobie da rade. Gorzej jak sie pływa z kapitanem, który nie ma wprawy, to wtedy trzeba tochę "powalczyć" z tymi linami i może być to dla kobiety trudne. Po prawie każdym załadunku i wyładunku trzeba umyć cały statek pianą tzn. wodą z płynem (mowa o frachtowcach) a na to schodzi przeważnie od 2 do 8 godzin dosyć ciężkiej pracy i to niezależnie od warunków pogodowych. Długo by jeszcze pisać co tam się robi ale nie o to pytałaś... Na pchaczach to raczej kobiet nie widzę, bo są ta ciężkie liny stalowe i trzeba "mieć krzepę", Zobacz na stronę niemieckiego arbeitsamtu (urzędu pracy) są ogłoszenia - dla kobiet też, ale trzeba mieć jakieś kwalifikacje. na przykład [url=http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vam/vamController/SchnellsucheAS/anzeigeErgebnisliste?rqc=10412153771&rqv=2135387369554128660][b]tu:[/b][/url] PS Link ten za jakiś czas będzie nieaktualny ( tzn. oferty stracą ważność, ale pewnie pojawią się inne...) Pozdrowionka dla: edytap ! Na pewno znajdziesz pracę !
E
edytap 20.09.2007, 19 lat temu
pracy sie nie boje tak samo jak moje kolezanki z klasy;) bardzo chcemy plywac..ale narazie nie wiemy gdzie mozemy sie zgłosić do pracy jak narazie na praktki ktore bedziemy mialy w maju...chcemy pojsc na prom lub na pasarzerki ...ale na barce takze bysmy chcialy pracowac :D
G
gryciaklukasz 15.09.2007, 19 lat temu
Ja kolezanko plywam w holandi i zdarza sie widziec kobiete za marynarza. A robia zupelnie to samo co my. Czyli cumuja na sluzach i portach prowadza zaladunki i wyladunki a takze maluja. Wiadomo taki widok jest zadkim przypadkiem ale sie zdarza:)
G
gryciaklukasz 15.09.2007, 19 lat temu
Odp: Kupno Barki Motorowej na Kredyt???
Witam!!! Obecnie zaczalem sie interesowac i nie mam jak uzyskac inforamcji na temat wziecia kredytu w polsce na barke motorowa. Czy isnieje taka mozliwoasc i jakie trzeba spelaniac warunki aby otrzymac i jaki to bank o ile jest? Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek namiary lub informacje na ten temat. Z gory dziekuje
Valdemaras
Valdemaras 19.08.2007, 19 lat temu
Odp: Historia i współczesność
Historia tego statku jest opisana w ciekawostkach żeglugowych i hydrotechnicznych pod temat statki zabytkowe i inne. Natomiast w galerii floty są fotosy.
Odpowiedział(a) w Historia i współczesność
A
Adam Zboromirski 09.08.2007, 19 lat temu
Odp: Historia i współczesność
Witam serdecznie, Poszukuję informacji na temat statku którego jestem szczęśliwym posiadaczem. Wg. dokumentów został zbudowany w 1932 r. Kadłub stalowy - nitowany. Innych danych w dokumentach nie ma. Ostatni ślad to holownik jednostek sportowych "Pracuś"w Elblągu następnie w Iławie pływał jako "Boruta". Obecnie pod tą samą nazwą na Mazurach.Może ktoś pomoże odtworzyć jego historię. Pozdrawiam Adam Zboromirski zboadam-portal@wp.eu.
Odpowiedział(a) w Historia i współczesność
R
RyszardL 26.04.2007, 19 lat temu
Odp: Kanał Welland
Czy ktoś z szanownego Koleżeństwa dysponuje może porządnym artykułem na temat tego kanału. Byłbym wdzięczny za podesłaniena na mój e-mail polon@iinet.net.au Szukam w Internecie, są informacje, ale jakieś takie rachityczne, bez zdjęć mogących zobrazowac rozwój i stan dzisiejszy. Z góry dziękuję ;)
Odpowiedział(a) w Kanał Welland
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.