Odp: Praca dla kobiet
Tak jak napisał Lukasz, w Holandii i nie tylko można spotkać kobiety pracujące na statkach, nie tylko pasażerskich, tak więc na pewno masz szansę - tym większą im większe będziesz miała uprawnienia zawodowe. Nie wiem jednak czy wiesz jak wygląda ta praca - ja sam sobie nie zdawałem z tego sprawy dopóki nie zacząłem tam pracować.
Wiele z tych kobiet, które pływają są z rodziny właściciela statku (matka, córka, żona) albowiem najczęściej jest to interes rodzinny - one maja na pewno dużo lżej od tych podejmujących pracę na innych statkach.
Musisz też wiedzieć, że większość z nich to "twarde baby" dla których nie straszna robota, podobna do tej w polu "na roli".
Wiele kobiet pływa tam "od dziecka", bo dziadek miał barkę, tato miał barkę i mąż ma barkę...
W Holandii wielokrotnie widziałem kobietę z "fleksem"(szlifierką kątową) w rękach pracującą na pokładzie. Jakoś w Polsce jeszcze nie widziałem kobiety z "fleksem" w ręce i nie to żeby na statku ale nawet na lądzie - a może jeszcze mało widziałem, bo młody jestem.
Jeśli chodzi o cumowanie to jeśli jest dobry kapitan i dobrze dojedzie, to "nawet baba" na dziobie da rade. Gorzej jak sie pływa z kapitanem, który nie ma wprawy, to wtedy trzeba tochę "powalczyć" z tymi linami i może być to dla kobiety trudne. Po prawie każdym załadunku i wyładunku trzeba umyć cały statek pianą tzn. wodą z płynem (mowa o frachtowcach) a na to schodzi przeważnie od 2 do 8 godzin dosyć ciężkiej pracy i to niezależnie od warunków pogodowych. Długo by jeszcze pisać co tam się robi ale nie o to pytałaś...
Na pchaczach to raczej kobiet nie widzę, bo są ta ciężkie liny stalowe i trzeba "mieć krzepę",
Zobacz na stronę niemieckiego arbeitsamtu (urzędu pracy) są ogłoszenia - dla kobiet też, ale trzeba mieć jakieś kwalifikacje.
na przykład [url=http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vam/vamController/SchnellsucheAS/anzeigeErgebnisliste?rqc=10412153771&rqv=2135387369554128660][b]tu:[/b][/url]
PS Link ten za jakiś czas będzie nieaktualny ( tzn. oferty stracą ważność, ale pewnie pojawią się inne...)
Pozdrowionka dla: edytap !
Na pewno znajdziesz pracę !