O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Poszukuję informacji, fachowej porady, źródeł, publikacji...

Dział przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby uzyskać pomoc i wiedzę niezbędną do np. pisania pracy (studenci)
821 postów | Ostatnia aktywność na 11.11.2008 przez Leonard
Leonard
Leonard 11.11.2008, 18 lat temu
Odp: Centrala zaopatrzenia żeglugi ???
Ale oni raczej nie mają w ofercie lin o grubościach wykorzystywanych w żegludze ? chodzi mi o min 36 mm .
Apis
Apis 11.11.2008, 18 lat temu
Odp: Prośba o pomoc w zalezieniu materiałów
Podpowiem ale jedynie na zachętę do dalszych, samodzielnych poszukiwań. Radzę też nie zrzynać słowo w słowo, bo wykładowcy także tu zaglądają :) Ad 1. Infrastrukturą wodną śródlądową są rzeki, jeziora i kanały żeglowne (drogi wodne) wraz z budowlami hydrotechnicznymi takimi jak: - jazy i zastawki - śluzy, pochylnie i podnośnie - nabrzeża, porty, postojowiska, dalby cumownicze, stacje paliwowe itp - zabudowa regulacyjna brzegów rzek (ostrogi i umocnienia) - oznakowanie pływające i brzegowe (boje, bakeny, stawy, ekrany radarowe, światła itp Szukaj, czytaj, notuj... :)
przylodz
przylodz 11.11.2008, 18 lat temu
Kiedyś był we Wrocławiu sklep żeglarski na ul. Św. Mikołaja. Może jeszcze jest. Spróbuj też na www.sklepzeglarski.pl
Leonard
Leonard 11.11.2008, 18 lat temu
Kiedyś podobno coś takiego istniało w szczecinie ? Pytanie: czy wciąż ? jeśli tak to czy ktoś dysponuje namiarami na tę firmę ? Jeśli nie to kolejne pytanie: Gdzie najlepiej zaoptrywać się w liny ? Chętnie te miękkie czteropokrętkowe :) z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.
Apis
Apis 10.11.2008, 18 lat temu
Odp: Prośba o pomoc w zalezieniu materiałów
Witam serdecznie, Nazywam się Marcin Stelmaszczyk i jestem absolwentem TŻŚ. Obecnie jestem studentem I roku na kierunku transport. Skierował mnie do Pana administrator strony absolwentów - Wiesiek, którego poprosiłem o ewentualne udostępnienie materiałów związanych z tematem INFRASTRUKTURA TRANSPORTU WODNEGO - ŚRÓDLĄDOWEGO. Jest to temat mojej pracy semestralnej z systemów transportowych. Zaliczenie mam 07.12.2008r. Chciałbym Pana prosić o pomoc w uzyskaniu materiałów, zdjęc, tabel i opisów, które pomogą mi stworzyć pracę oraz prezentację na takie zagadnienia: 1. Wyjaśnienie pojęcia infrastruktura wodna śródlądowa. 2. Największe porty rzeczne na świecie, oraz w Europie - ze względu na tonaż, przeładowywanych towarów, liczbę odprawianych pasażerów. 3. Główne tendencje rozwoju ożywienia transportu wodnego śródlądowego w krajach UE. 4. Porty żeglugi śródlądowej w Polsce - podział, charakterystyka, dynamika rozwoju/regresu. 5. Podstawowe problemy transportu wodnego śródlądowego w Polsce. 6. Możliwości ożywienia polskiego transportu wodnego śródlądowego. Jeśli bedzię to możliwe, to proszę umieścić takie info na stronie . Z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam Marcin Stelmaszczyk 96
Apis
Apis 06.11.2008, 18 lat temu
Odp: Mapy elektronicze
Skrzynkę należ opróżniać. Maksymalna pojemność to 25 wiadomości. Po osiągnięciu tego stanu w "wysłanych" nie można wysłać żadnej, a po przekroczeniu tego limitu w "odebranych" nie można otrzymać żadnej nowej wiadomości. Ważne wiadomości można przenieść do "archiwum".
Odpowiedział(a) w Mapy elektronicze
P
Pan_Jaworek 04.11.2008, 18 lat temu
BARDZO DZIEKUJĘ ZA PODPOWIEDŹ. Znalazłem kontakt w j. polskim, będzie mi łatwiej. Bardzo ważny jest dla mnie język interfejsu. Po angielssku spokojnie sobie poradzę, jak po niemiecku to mogę zapomnieć o posługiwaniu się programem. Masz zapchaną skrzynkę z prywatnymi wiadomościami. Więc przesyłam przez forum. Pozdrawiam - Pawel
mnsb
mnsb 04.11.2008, 18 lat temu
Tresko - Tresco Inland ECDIS Viewer PERISKAL PC Navigis 8.0 - to pełna nazwa, ich strona www.periskal.com mam też nr tel. i adres ale do Belgi
P
Pan_Jaworek 03.11.2008, 18 lat temu
Witam, mam pytanie do praktyków. Jakie stosuje się najczęściej programy nawigacyjne w żegludze śródlądowej? Ja pływając po Bałtyku korzystałem z MapTech, jednak nie mogę dostać map na śródlądzie Niemiec i Holandii. W necie wyszperałem C-Map oraz Yacht Navigaztor Mobil. Nie chciał bym wyrzucić pieniędzy w błoto, jaki program polecicie przy założeniu pracy na laptopie z GPSem. Pozdrawiam Paweł Jaworski
P
Pan_Jaworek 29.10.2008, 18 lat temu
Odp: Holandia zzlecenie transportu
Witam wszystkich Grupowiczów, mam do osób z branży pytanie. Orientujecie się, czy obecnie pływają barki do Holandii. Dokładnie to interresuje mnie czy można zlecić transport jachtu motorowego do kraju. Jeżeli ktoś może mi podsunąć jakieś rozwiązanie to będę wdzięczny. (Jacht jest w okolicach Amsterdamu, a cel to Szczecin). Pozdrawiam Paweł Jaworski
Odpowiedział(a) w Holandia zzlecenie transportu
G
grzegorz 10.09.2008, 18 lat temu
Odp: książki
Czy ktoś wie gdzie można kupić :"Podręcznik do nauki na stopnie oficerskie w zawodzie nawigatora na statkach żeglugi śródlądowej. Praca zbiorowa. P.P. Żegluga na Odrze. Wrocław 1984." Albo coś "kompatibilnego?
Odpowiedział(a) w książki
K
Klusiu94 21.08.2008, 18 lat temu
Odp: Dunaj.........
Witaj "maxasa" Jestem marynarzem i parę razy miałem okazję przepłynąć się po Dunaju. Spróbuję Ci troche pomóc. Ogólnie na dunaju obowiązuje język niemiecki ale praktycznie różnie to bywa. Ja najdalej byłem w miejscowości Baja na Węgrzech. Tu masz przepisy żeglugi po Dunaju do ściągnięcia w "pdf-ie" (w języku niemieckim): http://www.elwis.de/Schifffahrtsrecht/DonauSchPV/index.html Spróbuj też zajrzeć na tą stronę; http://jkl.anv.pl/aktualnosci.php?news=2 Ci ludzie organizowali taką wyprawę po Dunaju jaką ty masz w planie a nawet dłuższą, bo startowali z Regensburga. Skontaktuj się z nimi może Ci coś więcej podpowiedzą niż ja. Mogę Ci jeszcze polecić zakup atlasu Dunaju składającego się z sześciu części (2 pierwszych nie potrzebujesz kupowac bo dopiero 3-cia jest od Bratysławy) Atlas jest do kupienia na większości bunkierek na Renie (każda część kosztuje 26euro) i na przykład też na śluzie Kostcheim (pierwsza śluza na Menie niedaleko Mainz) lub też w Regensburgu na Bunkierce... To na razie tyle, pozdrawiam i życze miłego rejsu ! Klusiu94
Odpowiedział(a) w Dunaj.........
M
maxasa 08.08.2008, 18 lat temu
Odp: Dunaj.........
Witam wszystkich, planuję przepłynąć jachtem pod żaglami Dunajem z Bratysławy do Morza Czarnego. Jakie przepisy obowiązują na Dunaju, czy można powiedzieć że Dunaj jest rzeką międzynarowową i czy można swobodnie nią płynąć. Czy muszę mieć zezwolenie np; na odcinku Serbskim, kiedy mogę przybić do grzegu , a kiedy nie???????? Pozdrawiam, Jacek.
Odpowiedział(a) w Dunaj.........
januszbn
januszbn 04.08.2008, 18 lat temu
Odp: Proszę o pomoc znających j. niemiecki
I niech ktoś ośmieli się powiedzieć, że portal nie spełnia roli edukacyjnej ! Dziękuję Andrzeju.
Apis
Apis 03.08.2008, 18 lat temu
Nie wszystkie śluzy zamykane zasuwami a nie wrotami są śluzami szybowymi. Śluzy, których dolne zamknięcie jest częściowo betonową ścianą, pod którą się przepływa po otwarciu zasuwy - to właśnie "schachtschleuse". Takie rozwiązanie stosuje się wówczas, gdy wielkość piętrzenia powodowałaby olbrzymi nacisk słupa wody na "klasyczne" wrota. Dwie wymienione śluzy Kanału Gliwickiego, których piętrzenie przekracza 10 m są właśnie takimi śluzami. Poniżej stara śluza szybowa Waltrop [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Waltrop_-_alte_Schachtschleuse_08_ies.jpg/685px-Waltrop_-_alte_Schachtschleuse_08_ies.jpg[/img] Sluza jest już "na lądzie" i - udostępniona do zwiedzania w tzw "Parku Śluz" (w środku obrazka). [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Henrichenburg_Modell.jpg/776px-Henrichenburg_Modell.jpg[/img] O "Parku Śluz" w Waltrop napisałem też troszkę tutaj: http://www.zegluga-rzeczna.pl/readarticle.php?article_id=96&rowstart=3
januszbn
januszbn 31.07.2008, 18 lat temu
Dziękuję Józku. Wiedziałem, że na Ciebie mogę liczyć. Nie wiem dlaczego jest problem z wysłaniem wiadomości na PW, skrzynka nie jest przepełniona. Domyślałem się znaczenia niektórych słów, ale nie pisałem aby nie sugerować. Prześlę to zdanie w całości, ale wpierw muszę dostać je napisane normalną czcionką - tekst jakim dysponuję jest pisany gotykiem i w dodatku skan marnej jakości. Po opracowaniu całość tekstu będzie wraz oryginałem na mojej stronie, o czym poinformuję na forum. Nie znałem określenia "śluza szybowa", ale znalazłem śluzę w Minden i nie jest nic innego jak śluza z zamknięciami w postaci zasów. Wynika z tego, że dwie śluzy na Kanale Gliwickim są właśnie takimi śluzami .... śluza Dzierżno i śluza Kłodnica. Jeśli się mylę - proszę popraw mnie. Jeszcze raz wielkie dzięki. Janusz
januszbn
januszbn 30.07.2008, 18 lat temu
Zazwyczaj nawet dobra znajomość języka, przy nieznajomości terminologii fachowej powoduje, że trudno zrozumieć tekst. Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu następujących terminów (pochodzą z tekstu opublikowanego w 1929 roku, a dotyczącego również Odry): - Schleusentreppe - Schachtschleuse - Haltepfäle - Sturzwasser - Porta - Versommerung der Schiffe - Staubecken - Hebewerkskasten Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Janusz
Apis
Apis 06.07.2008, 18 lat temu
Odp: Nabrzeże
Gotowców zapewne nie ma.... Musisz określić jakiej długości statki mają przy nabrzeżu cumować i stosownie do tego zaplanować urządzenia cumownicze. Wysokość nabrzeża uzależniona jest m.in. od najwyższych stanów wody, przy których statek będzie jeszcze z nabrzeża korzystał. Te dane można uzyskać w odpowiednim dla miejsca planowanej przystani RZGW i Urzędzie Żeglugi Śródlądowej. W UŻŚ mozna uzyskać także wiedzę na temat niezbędnego wyposażenia przystani w środki ratunkowe (koła, rzutki). Zabezpieczenie terenu przystani ogrodzeniem i barierkami jest uzupełnieniem środków bezpieczeństwa i zmniejsza ryzyko odpowiedzialności właściciela przystani za ew. wypadki.
Odpowiedział(a) w Nabrzeże
P
pagony 01.07.2008, 18 lat temu
Odp: Nabrzeże
Witam trafiłem na to forum szukając danych technicznych nabrzeży dla statków rzecznych pasażerskich. Szukam wymiarów, wysokości, niezbędnych zabezpieczeń, konieczności stosowania barierek. W szczególności interesuje mnie wysokie nabrzeże - powyżej 2m. Proszę o pomoc (linki do stron, tytuły książek, rysunki, wymiary)
Odpowiedział(a) w Nabrzeże
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.