O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Przepisy, patenty, uprawnienia, szkolenia

Dyskusja o sprawach związanych z przepisami regulującymi turystkę wodną
49 postów | Ostatnia aktywność na 04.09.2023 przez pomorzanin
P
pomorzanin 04.09.2023, 2 lat temu
Odp: Nowe przepisy
Mamy nowe przepisy o żegludze śródlądowej,nowe patenty,nowe uprawnienia,nowe kwalifikacje zawodowe,nowe możliwości ich zdobywania,wymiana na Unijne i nowe opłaty itd. Może zaczniemy coś pisać na ten temat i rozpoczniemy nową dyskusję,by przybliżyć zawiłości i wyjaśnić jednoznaczne te zmiany które obowiązują od 25 sierpnia 2023 r.
Odpowiedział(a) w Nowe przepisy
R
Rysiek 26.09.2019, 5 lat temu
Odp: Port Gdańsk
Mam pytanie odnośnie portu w Gdańsku. Poruszając się jednostką pasażerską od żurawia do Westerplatte kapitan powinien posiadać petent ,,A", uprawnienia na pasażerkę stosowne do ilości przewożonych osób, radio, ewentualnie radar? Patent ,,B" odpada? Wiem że pytanie troszkę dziwne ale... .
Odpowiedział(a) w Port Gdańsk
A
adamer 07.02.2016, 9 lat temu
Odp: Amfibia
Dziękuję za odpowiedź. Amfibia bedzie zarejestrowana jako samochód osobowy, będąc na wodach śródlądowych będzie używana prywatnie do celów turystyczno-poznawczych ;-) Oczywiście bedzie ubezpieczona, choć nie wiem jak ubezpieczyciel odniesie się do szkody np. przy kolizji z motorówką, lub zatopienia ... Jak rozumiem w takim przypadku nie muszę mieć dodatkowych dokumentów? Co do uprawnień to mam Patent Starszego Sternika Motorowodnego wydany w 1998r przez Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego w Warszawie. Nie mam pojęcia czy jest jeszcze ważny. Nie ma na nim daty ważności. Mam też Książeczkę Marynarza (pracuję na morzu), ale to akurat raczej się nie przyda w tym przypadku.
Odpowiedział(a) w Amfibia
Greg
Greg 07.02.2016, 9 lat temu
Świadectwo zdolności żeglugowej i wpis do rejestru wymagany jest dla statków służących do zarobkowego przewozu osób lub rzeczy. W takim przypadku wymagane również uprawnienia zawodowe a nie turystyczne (minimum stermotorzysta żeglugi śródlądowej a nie sternik motorowodny). Jeśli amfibia takim celom nie służy - podlega przepisom takim samym jak turystyczne łodzie motorowe. Nowy patent sternika motorowodnego nie nakłada już takich ograniczeń jak stary (chodzi o moc silnika) więc powinien wystarczyć. Za zdolność nawigacyjną łodzi nie służącej innym celom niż rekreacja, turystyka odpowiada właściciel i sam ponosi za to odpowiedzialność. Nie są wymagana żadne dokumenty jednostki ale musi być ona wyposażona zgodnie z wymogami (kamizelki i koła ratunkowe, wiosło, bosak, kotwica, liny cumownicze itp.). Łódź motorową służącą do celów rekreacji na wodach śródlądowych można zarejestrować na wszelki wypadek (kradzież, duża szkoda) w starostwie powiatowym.
A
adamer 06.02.2016, 9 lat temu
Witam Wszystkich. Przeszukuję sieć w poszukiwaniu informacji i wyniki jak na razie mizerne ;-( Moje zapytnie wyslane do UZS w W-wie pozostało bez odpowiedzi. Stąd moja wizyta na tym forum. Mam nadzieję, że zapytanie zamieszczam we właściwym dziale, jeżeli nie to proszę administratora o przeniesienie watku. Mam trochę nietypowe pytania dotyczące pływania amfibią po np.Wiśle. Czy amfibia powinna mieć świadectwo zdolności żeglugowej? Czy powinna być wpisana do rejestru statków? Jakie dokumenty są wymagane do legalnego poruszania się po wodach śródlądowych? Jakie uprawnienia powinien posiadać sternik? Czy świadectwo sternika motorowodnego jest wystarczające? Gdzie powinienem się udać aby uzyskać wymagane dokumenty? Mam zamiar dostać się jak najbliżej źródła Wisły i dotrzeć do ujścia. Spływ odbywał by się tylko za dnia w pobliżu linii brzegowej. Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam, Adam
M
mapis 23.04.2015, 10 lat temu
Odp: Szukam pomocy prawnej - prawo morskie
Jestem zainteresowana nawiązaniem kontaktu z osobą specjalizującą się w poradach prawnych związanych ze statkami, prawem morskim itp. Kontakt: biuromkm@gmail.com
pingwin
pingwin 29.10.2013, 11 lat temu
Odp: Sternik żeglugi śródlądowej a sternik motorowodny
Starszy marynarz z morza to kierownik statku o dł. do 15m z silnikiem o mocy do 200 kW w żegludze krajowej a sternik śródlądowy to kierownik małej tratwy;) Żegluga wielka i mała to i uprawnienia wielkie i małe. Ciekawe kto to wymyślił?
zbyszek1
zbyszek1 17.09.2013, 12 lat temu
Można i tak, są dwa patenty. Prościej chyba zdać egzamin na sternika motorowodnego, dla sternika zawodowego to "pikuś".
Apis
Apis 17.09.2013, 12 lat temu
Zrób świadectwo stermotorzysty i na jego podstawie próbuj uzyskać patent sternika motorowodnego. Stermotorzysta żeglugi śródlądowej to patent uprawniający do kierowania małymi statkami (bycia kierownikiem małych statków). Może tak się uda.
G
GrzegorzG 17.09.2013, 12 lat temu
W związku z tym, że dostałem już odpowiedź w innym wątku, ten można już usunąć. Dziękuję Kapitanowi i pozdrawiam, Grzegorz
Apis
Apis 15.09.2013, 12 lat temu
Język przepisów nie jest tożsamy z językiem potocznym i nie szukałbym tu paraleli w słowniku. Np. "sprawstwo kierownicze" nie oznacza prowadzenia samochodu z przestępcami lecz kierowanie grupą przestępczą. [quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1653&pid=11710#post_11710][b]GrzegorzG napisał(a):[/b][/url] Problem dotyczy oczywiście interpretacji wyrażenia [b]"kierowanie statkami"[/b] i zakresu kompetencji sternika ŻŚ. Czy [b]"kierować"[/b] to znaczy być koniecznie [b]kierownikiem[/b] statku czy także prowadzić czyli po prostu [b]sterować[/b]?[/quote] Podstaw sobie (zgodnie z tym co pisałem wcześniej) zamiast słowa "statek" słowo "zakład pracy" i otrzymasz odpowiedź... Przepisy wyraźnie rozróżniają "sterowanie" od "kierowania" co sam przytoczyłeś wyżej. [quote]świadectwo sternika żeglugi śródlądowej - uprawnia do: a) [color=#cc0000]zajmowania stanowiska[/color]: - sternika na każdym statku żeglugi śródlądowej, - [color=#cc0000]kierownika[/color] obiektu pływającego, b) [color=#cc0000]kierowania[/color] scalonymi materiałami pływającymi oraz statkami bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2[/quote] Sternik może być kierownikiem "obiektu pływającego" (np. przystani, koszarki), "scalonych materiałów pływających" (np. tratw, łodzi flisackich) - przepisy wyraźnie to określają w § 1.01.
G
GrzegorzG 15.09.2013, 12 lat temu
Hmm, czynności kierowania nie wiązałbym z kierownicą samochodową tylko ogólniejszym znaczeniem jakie ma ten wyraz w języku polskim ([url]http://sjp.pwn.pl/slownik/2470685/kierowa%C4%87[/url]) Szkoda, że doświadczenie w prowadzeniu ponad studziesięciometrowych zestawów pchanych, pracach pokładowych i maszynowych nie wystarcza do prowadzenia jachtu. Nie ma rady - trzeba zdawać egzaminy. Dziękuję bardzo, Kapitanie!
Apis
Apis 15.09.2013, 12 lat temu
[quote]Niestety, wysoka Komisja odrzuciła mój wniosek, twierdząc, że stopień sternika nie uprawnia do kierowania statkami żeglugi śródlądowej.[/quote] Słusznie. Sternik żeglugi śródlądowej nie jest patentem uprawniającym do kierowania statkami żeglugi śródlądowej i nie ma tu mowy o "interpretacji wyrażenia", bo "kierowanie" nie pochodzi od "kierownicy" jak w samochodzie lecz od stanowiska "kierownik statku". Statek to mini-zakład pracy a kierownik to jego szef. Sternik może sterować statkiem (prowadzić go) jako członek załogi pod nadzorem kierownika statku. Kierownikiem statku śródlądowego (wyłączając małe statki) może być wyłącznie kapitan żeglugi śródlądowej i na podstawie tego patentu można uzyskać sternika motorowodnego bez problemu.
G
GrzegorzG 14.09.2013, 12 lat temu
Dziękuję Ci bardzo za wypowiedź! Nie mogę się zgodzić jedynie co do tego, że przepis mówi wyraźnie kto może uzyskać patent. Byłoby tak wtedy, gdyby brzmiał: "osoby zawodowo uprawnione do zajmowania stanowiska kierownika statków żeglugi śródlądowej mogą uzyskać bez konieczności zdania egzaminu patent sternika motorowodnego" ale to tylko moja opinia. No właśnie mam cichą nadzieję, że Andrzej się wypowie i rozsądzi ale nie chcę mu zawracać głowy :)
zbyszek1
zbyszek1 14.09.2013, 12 lat temu
Moim zdaniem nie masz szans. Przepis mówi wyraźnie o tym kto może uzyskać patent sternika motorowodnego bez zdawania egzaminu. Sternik jak sama nazwa stopnia mówi steruje, natomiast za "całokształt" odpowiada kierownik statku. Jest to tylko moje zdanie więc nie zniechęcaj się i próbuj. Przy okazji Twojego pytania znowu wraca podejmowany temat wymienności patentów. Podam swój przykład już dyskutowany na forum. Jako motorowodny sternik morski mam prawo prowadzić jednoski turystyczne i sportowe do 18m. na wszystkich wodach śródlądowych i morskich niezarobkowo. Czyli mogę zabrać na pokład kilku znajomych i popłynąć np. do Szwecji, ale aby zarobkowo powozić kilka osób łódeczką z silniczkiem zaburtowym po bajorku muszę posiadać zawodowy patent przynajmniej stermotorzysty. Może spróbuj zdać egzamin na sternika, dla zawodowca nie powinno to być problemem. Życzę Ci powodzenia. ps Spytaj o to naszego Kapitana, przepisy ma w małym palszku. Jest niekwestionowanym autorytetem w sprawach wodnackich.
G
GrzegorzG 14.09.2013, 12 lat temu
Drodzy koledzy i koleżanki, chciałbym Was poprosić o poradę ekspercką w interpretacji przepisów. Pytanie wydaje się absurdalne ale ma duże znaczenie. Czy istnieje jakiś przepis, który mówi o tym na czym polega stanowisko sternika ŻŚ? Jedyny przepis który znam, to § 19. ust. 1. pkt 4. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 23 stycznia 2003 r. w sprawie kwalifikacji zawodowych i składu załóg statków żeglugi śródlądowej (Dz. U. z dnia 25 marca 2003 r.), który stanowi, że: "świadectwo sternika żeglugi śródlądowej - uprawnia do: a) zajmowania stanowiska: - sternika na każdym statku żeglugi śródlądowej, - kierownika obiektu pływającego, b) kierowania scalonymi materiałami pływającymi oraz statkami bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2" No i teraz pytanie do czego uprawnia stanowisko sternika ŻŚ? Pytam o to dlatego, że chciałem skorzystać przepisać mojego sternika ŻŚ na patent motorowodny na postawie § 13. ust. 3 Rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki z dnia 9 kwietnia 2013 r. w sprawie uprawiania turystyki wodnej mówiącego, że: "osoby posiadające zawodowe uprawnienia do kierowania statkami żeglugi śródlądowej mogą uzyskać bez konieczności zdania egzaminu patent sternika motorowodnego." Niestety, wysoka Komisja odrzuciła mój wniosek, twierdząc, że stopień sternika nie uprawnia do kierowania statkami żeglugi śródlądowej. Problem dotyczy oczywiście interpretacji wyrażenia "kierowanie statkami" i zakresu kompetencji sternika ŻŚ. Czy "kierować" to znaczy być koniecznie kierownikiem statku czy także prowadzić czyli po prostu sterować? Niestety w dziale patentów związku motorowodnego spotkałem się wyłącznie z biurokratyczną wrogością, ignorancją, brakiem kompetencji i lekceważącym stosunkiem do żeglugi śródlądowej. Pracownice legitymujące się tytułem specjalistów czy referentów nie odróżniają od siebie w elementarnym nawet stopni w żegludze śródlądowej, ani nie wiedzą do czego służy Urząd Żeglugi Śródlądowej. Jak myślicie czy odwołanie od decyzji ma podstawy i może się udać? Będę wdzięczny za Waszą opinię. Pozdrawiam, Grzegorz
S
Seehund 08.05.2013, 12 lat temu
Odp: Troche śmieszne ale....
@Misiordon. Dąż do celu, do dnia, w którym będziesz mógł powiedzieć: jestem gotów. Temat należy powoli wygaszać, gdyż zmierza w kierunku pretensji do kogoś, kto wygrał w Lotto. Gdy do tego dochodzi jeszcze głos, takiego jednego, który o żegludze śródlądowej pojęcia ( ni bladego, ni zielonego) nie ma, to zaczyna robić się niesmacznie, a wiadomo,że spass muss sein.
Odpowiedział(a) w Troche śmieszne ale....
B
bolo262 08.05.2013, 12 lat temu
[quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1603&pid=11330#post_11330][b]mefiu napisał(a):[/b][/url] ok to trzeba aż 5 lat studiować by potem iść do belga barke myć a nie pływać jako oficer po morzach i oceanach ;) i tak jeszcze troche aby było śmiesznie chłopaki po AM lub po WSM nie powinni też przystępować do egzaminu z prawa jazdy samochodem odrazu B i C ;)[/quote] I tu kolego trafiłeś jak kulą w płot. To za komuny, żeby zrobić wyższą kategorię prawa jazdy trzeba było mieć niższą i odpiwiednią praktykę. Teraz szkolisz się i zdajesz egzamin na kategorię jaką chcesz z najtrudniejszą włącznie. Człowiek który nigdy nie siedział za kierownicą prowadzi kilkudziesięcio osobowy autobus. Najlepszym przykładem jest 24 letni kierowca polskiego międzynarodowego autobusu, który bez potrzebnej praktyki, jadąc po górach z ułańską fantazją zabija wszystkich pasażerów jak to było w Grenoble. t
Misiordon
Misiordon 08.05.2013, 12 lat temu
Dzięki i również życzę wszystkiego co najlepsze :)
mefiu
mefiu 08.05.2013, 12 lat temu
akurat po szkole nie jestem zrobilem liceum a potem studiowałem 3 lata fizykę, a i też nie jestem fantastyczny , a świata też troche widziałem, zycze powodzenia w zdobywaniu wiedzy, a prace w łodziarce zaczynałem od bosmana, a praktyki na barce zdobywałem od dzieciństwa ;) pozdrowienia z magdeburga
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.