O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Egzaminy na patenty i uprawnienia

Wymiana doświadczeń w sprawie zdawania na patenty żeglarskie w kraju i za granicą (Ren, Łaba), uprawnienia radarowe, niebezpieczne ładunki itp.
383 postów | Ostatnia aktywność na 05.07.2013 przez zbyszek1
zbyszek1
zbyszek1 05.07.2013, 12 lat temu
Odp: młodszy marynarz, czyli Decksmann i co dalej?
Przy okazji tej dyskusji mam uprzejme pytanie do Panów "Zawodowców": jaka jest różnica pomiędzy patentem, a świadectwem ? Spotkałem się z takimi określeniami przeglądając przepisy.
S
santorynxd 05.07.2013, 12 lat temu
przecież linki zostały podane po moim poście a nie przed, to żeby pływać we dwóch muszę mieć starszego marynarza i tyle. jestem zielony, zainteresowałem się tematem w dniu napisania pierwszego posta i sprawdzam tylko odpowiedzi, nie czytam ton ustaw itp. i nikogo nie zmuszam do odpowiadania, dzięki za dobre chęci i pozdrawiam.
E
eskimors 05.07.2013, 12 lat temu
Odp: PATENT REŃSKI
Witam, czy jest gdzieś możliwość podejścia do kursu i egzaminu na patent reński w języku angielskim?
Odpowiedział(a) w PATENT REŃSKI
bruno
bruno 05.07.2013, 12 lat temu
santorynxd. Jeśli nie umiesz znaleźć tych informacji z linków podanych przez kolegów i szukając na naszym portalu to lichy z Ciebie student - "bezpieczeństwa publicznego" Więc po chłopsku: Uogólniając, większość statków musi mieć minimum dwie osoby załogi. Młodszy marynarz i marynarz nie wlicza się w te minimum. Pływasz wtedy jako trzeci członek załogi. Jednemu Armatorowi może być potrzebny taki młodszy marynarz na pokładzie i zapłaci co za to że będziesz na takim stanowisku a inny Armator może wziąć cię jedynie na darmową praktykę. Będąc młodszym marynarzem uczysz się poprzez pracę- pracujesz ucząc się. Na każdym stanowisku na statku uczysz się,[center][/center] zdobywasz doświadczenie poprzez pracę by podnosić swoje kwalifikacje. Np. bosman by zostać sternikiem lub kapitanem. Na swoim przykładzie- zaczynałem kiedyś jako młodszy marynarz z umową o pracę na statku pasażerskim. Szkoła kierunkowa też nie jest wymagana- wtedy byłem technikiem mechanikiem, dziś jestem Pedagogiem.
mefiu
mefiu 04.07.2013, 12 lat temu
"przepisy żeglugowe" i tam jest wszystko napisane na temat składu załogi (kto, gdzie, na jakim statku i na jakim stanowisku)
S
santorynxd 04.07.2013, 12 lat temu
A czy jak mam młodszego marynarza na barce motorowej to mogę być w załodze razem z kapitanem czy musi być tez 3 osoba z załogi. Gdzieś czytałem ze musi być, bo młodszy marynarz to stanowisko do przyuczenia a z tego co kolego piszesz wychodzi ze nie. Proszę tylko o potwierdzenie która wersja jest prawdziwa i dalej sobie znajdę już.
bruno
bruno 04.07.2013, 12 lat temu
Kolego santorynxd ! :) Tak namieszałeś że aż nikomu nie chce się odpowiadać na Twoje pytanie. Poza tym jak byś dobrze poszukał na naszych forach to pewnie byś znalazł to czego szukasz. Informacje które znalazłeś wyglądają mi na z Wikipedii. Żeby bez szkoły zostać młodszym marynarzem na śródlądziu, na początek Armator statku lub Kapitan musi wyrazić chęć przyjęcia Cię do załogi (praca, praktyka- nie ważne) Przechodzisz szkolenie BHP, robisz badania u lekarza. Potem ze świadectwem zdrowia i BHP jedziesz do Urzędu Żeglugi Śródlądowej (nie Urzędu Morskiego) wyrobić Żeglarską książeczkę pracy. Z automatu dostajesz w niej wpis "młodszy marynarz". Potem musisz pływać na statku 3 miesiące by dostać świadectwo i wpis "marynarza". A co dalej?... Szukaj na forum. Temat był wałkowany kilka razy. Pozdrawiam z Ems kanal
S
santorynxd 02.07.2013, 12 lat temu
Cześć, jestem tutaj nowy. Nie mam zbytniego doświadczenia w fachu marynarza, jednak znam parę osób co pracują na barkach czy pchaczach. Znalazłem informacje że na stopień młodszego marynarza potrzebuje : 4 podstawowe certyfikaty (Indywidualne Techniki Ratunkowe, P-POŻ, Medical, Bezpieczeństwo Własne i Odpowiedzialność Wspólna) i potem tylko wyrabiam świadectwo w urzędzie morskim i już mogę wchodzić na pokład ? mam opcję pracy, tylko nie wiem czy z takim stopniem mogę już ją podjąć jest to praca na barce motorowej a nie chce iść do pracodawcy i być całkiem zielony. Rozumiem ze po jakimś czasie mogę zrobić marynarza a potem starszego marynarza. A co potem ? Czy bez ukończenia szkoły morskiej ( studiuje obecnie bezpieczeństwo publiczne ) mogę zrobić wyższe stopnie ? Chociaż w załodze 2-osobowej jakie zwykle są na barkach to wyższy stopień i tak nic nie da ( chyba że kapitan ).
D
damjamjam 03.06.2013, 12 lat temu
Odp: PATENT REŃSKI
Mam pytanie dotyczące zdawania reńskiego patentu z polskim kapitanem A. Od pewnego czasu krążyły po forum informacje,że niedługo zdając na reński posiadacz polskiego A musi zdać tylko i wyłącznie locję poszczególnych odcinków. Czy ktoś z kolegów już zdawał może w ten sposób???
Odpowiedział(a) w PATENT REŃSKI
D
Odp: Radio
No cóż pomyłka.Ale tamten pan też był pod krawatem. Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedział(a) w Radio
Apis
Apis 03.06.2013, 12 lat temu
Raczej nie :D Trzymałem się na uboczu wielkich wydarzeń :D To ja miesiąc później :) [img]http://www.zegluga-rzeczna.pl/images/photoalbum/album_60/dsc_5740_2.jpg[/img]
Odpowiedział(a) w Radio
D
No to z bezbłędnych było nas co najmniej dwóch:). Czy to pan mi wyjaśniał wątpliwości co do pytania o skanowanie kilku kanałów włącznie z szesnastką???
Odpowiedział(a) w Radio
Apis
Apis 03.06.2013, 12 lat temu
Byłem chyba najstarszy w grupie zdających: siwy zarost i jedyny w garniturze (granatowym), z krawatem... :D No i mimochodem wspomnę - jeden z kilku którzy zdali bezbłędnie ;)
Odpowiedział(a) w Radio
D
[quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=864&pid=11482#post_11482][b]bolo262 napisał(a):[/b][/url] Tak mimochodem z tego co wiem to na IWC nie ma pytań z przystawki DSC. Takie pytanie dochodzą dopiero kiedy zdajesz na SRC. Pozdrawiam:) Bogdan[/quote] Były,były.Przecież wiem czego się uczyłem i z czego zdawałem. Do Apis:Szkoda,że nie mialem okazji poznać w końcu osobiście a może miałem ale nie miałem świadomości z kim rozmawiam :))
Odpowiedział(a) w Radio
Apis
Apis 02.06.2013, 12 lat temu
[quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=864&pid=11470#post_11470][b]damjamjam napisał(a):[/b][/url] zdałem IWC pod koniec kwietnia w Opolu...[/quote] Dokładnie 20.04 o 12.00 na Damrota. Wynika z tego, że byliśmy razem na egzaminie :D Ja musiałem powtórnie zdawać na radio, gdyż moje uprawnienia zrobione przed laty w Szczecinie.... (resztę sobie dopowiedzcie). Niedawno z UKE przysłali mi świadectwo.
Odpowiedział(a) w Radio
B
bolo262 02.06.2013, 12 lat temu
Tak mimochodem z tego co wiem to na IWC nie ma pytań z przystawki DSC. Takie pytanie dochodzą dopiero kiedy zdajesz na SRC. Pozdrawiam:) Bogdan
Odpowiedział(a) w Radio
D
damjamjam 31.05.2013, 12 lat temu
I naprawdę nie ma się czego obawiać.Egzamin prosty,tak jak już chłopaki pisali w temacie po pięć pytań z losowych trzech działów-nie trzeba żadnego kursu za kilkaset złociszy odbębniać.Sam zdałem IWC pod koniec kwietnia w Opolu,choć przystawki DSC to na oczy nie widziałem ;)
Odpowiedział(a) w Radio
zbyszek1
zbyszek1 29.05.2013, 12 lat temu
Nie stresuj się. Fajnie, że zapytałeś i fajnie, że jesteś z nami. Pozdrawiam Zbyszek
Odpowiedział(a) w Radio
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.