O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Egzaminy na patenty i uprawnienia

Wymiana doświadczeń w sprawie zdawania na patenty żeglarskie w kraju i za granicą (Ren, Łaba), uprawnienia radarowe, niebezpieczne ładunki itp.
383 postów | Ostatnia aktywność na 13.03.2014 przez matrose1983
M
matrose1983 13.03.2014, 11 lat temu
Odp: PATENT REŃSKI
Panowie mam pytanie czy aby zrobic patent nalezy mówic po Niemiecku czy angielszczyzna tez da sie to załatwić? logika podpowiada mi ,że jednak niemiecki jest konieczny do tego pytanie jak bardzo trzeba byc zaawansowanym spikerem aby podejsc do kursu? wlaśnie uzyskałem stopień sternika Reńskiego i zacząłem sie uczyc niemieckiego kierując dalej swoja karierę ku górze. dziekuje za podpowiedzi i przepraszam na ewentualne "bezsenswne" pytania/
Odpowiedział(a) w PATENT REŃSKI
zbyszek1
zbyszek1 25.10.2013, 11 lat temu
Odp: KURS SRC
Jestem już po kursie i pomyślnie zdanym egzaminie tu: http://www.gmdss.... Polecam, zajęcia ciekawe bez obciążania niepotrzebną wiedzą, same praktyczne rzeczy, można się wiele nauczyć.
Odpowiedział(a) w KURS SRC
B
BARTI7B 24.09.2013, 12 lat temu
Odp: pomoce naukowe do egzaminu na sternika
Witam i bardzo dziękuję! Pozdrawiam
patent A
patent A 24.09.2013, 12 lat temu
http://szczecin.uzs.gov.pl/?page_id=1013 wymagania . Pozdrawiam i powodzenia
B
BARTI7B 23.09.2013, 12 lat temu
Witam czy orientuje się ktoś jakie pytania są przy egzaminie na sternika z góry dziękuje no i jak wygląda egzamin praktyczny?
Apis
Apis 15.09.2013, 12 lat temu
Moje gratulacje. Mamy te same odcinki :) Ale ja już swojego patentu nie przedłużę...
V
volvox 14.09.2013, 12 lat temu
W czwartek 12 września przed szacowna komisją w Duisburgu zdałem egzamin przedłużający mój Patent Reński .. od Duisburga do Koblenz.. zaczynam lubić budynek przy Konigstrasee .. po nowym roku czeka mnie odcinek do Manheim.. pozdrawiam Krzysiek ( Volvox)
freelancer
freelancer 12.09.2013, 12 lat temu
Witam wszystkich żeglugowców. Po uzyskaniu dyplomu kapitana A (I) przyszedł czas na patent reński (w końcu). Więc wszystkich zainteresowanych informuję że fajnie to wygląda w firmie Edumar (www.edumar.com). Mają Ren podzielony na 8 odcinków (tak jak wszędzie), każdy kosztuje 85E, są rabaty jak ktoś podchodzi do więcej odcinków. I można zamówić sobie materiały do nauki, bo to tak po prawdzie nie jest tylko co po lewej i co po prawej ;) Co do pytań to trzeba też wykazać sie umiejętnością logicznego myślenia i podstaw matematyki ;) Np. [b]Płyniesz z prędkością 10 km/h. Jak długo będziesz płynął od mostu Emmerich do mostu w Wesel? a. 2 godz. b. 3 godz. c. 4 godz[/b]. :) No ja się zapisuję na egzamin w listopadzie. Odbywa się 3 razy w tygodniu jest z czego wybierać. Powodzenia życzę wszystkim i nie załamywać się.
Apis
Apis 09.09.2013, 12 lat temu
Można zapytać także tu (to zapewne autorzy wspomnianej broszury): http://szkolenia.soma.w.interia.pl/kontakt.html
D
damjamjam 08.09.2013, 12 lat temu
We wrocławskim UŻŚ była do nabycia obszerna broszura opracowana przez nauczycieli z ZSZŻŚ. Zadzwońcie może ostały się jeszcze jakieś egzemplarze.Ewentualnie stare zeszyty z nawigacji i birstu :).Pozdrawiam
B
BARTI7B 07.09.2013, 12 lat temu
Witam potrzebuje pomocy naukowych przygotowujących na egzamin sternika z góry dziękuję
D
danek78 13.07.2013, 12 lat temu
Odp: młodszy marynarz, czyli Decksmann i co dalej?
Z morza zaliczą Ci 2 lata,tak więc musisz dopływać 180 dni żeby otrzymać matroosa.
vasco
vasco 13.07.2013, 12 lat temu
Witam Posiadam stopień starszego marynarza żeglugi śródlądowej i morskiej i decksmana. Ile muszę wypływać w żegludze śródlądowej na stanowisku Decksmana żeby otrzymać stopień matrosa, nadmieniam że pływałem na statkach morskich jako starszy marynarz A/B, czy w Niemieckim Urzędzie Żeglugi WSA zaliczą mi rejsy ze statków morskich do stopnia matrosa? Więc ile miesięcy muszę wypływać z decksmana do matrosa? Dziękuję
bruno
bruno 08.07.2013, 12 lat temu
Oczywiście że jest tak jak piszesz. Aczkolwiek istnieją pewne odstępstwa. W razie potrzeby i za sprawą pisemnej prośby Armatora- Dyrektor UŻŚ może rozszerzyć na czas określony uprawnienia do zajmowania stanowiska o jeden stopień wyżej. Sam kiedyś znalazłem się w takiej sytuacji, będąc st. marynarzem dostałem na 5 msc rozszerzenie do Bosmana.
B
bolo262 08.07.2013, 12 lat temu
Odnośnie #17. Kolego mając st. marynarza nikt z Tobą nie będzie pływał we dwóch bo na takie pływanie potrzebna jest załoga: - kapitan + bosman lub częściej - kapitan +sternik, tylko wtedy statek spełnia przepisy odnośnie składu załogi. St. marynarz jako drugi może być tylko na jednostkach bez napędu i na holownikach lub lodołamaczach do 300 kW. Tak mówią przepisy oczywiście jeśli się nie mylę.:)
zbyszek1
zbyszek1 06.07.2013, 12 lat temu
Dzięki za odpowiedź, już wiem co mnie zmyliło. Przy opisie do każdego stopnia dołączone są te wymagania praktyki i dopiero poniżej opis wymaganej praktyki dla konkretnego stopnia.
bruno
bruno 06.07.2013, 12 lat temu
Wszytko się zgadza. Np- [b]§ 11. Do uzyskania świadectwa marynarza żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej.[/b] albo np- [b]§ 17. Do uzyskania patentu żeglarskiego stermotorzysty żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie: 1) 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej o napędzie mechanicznym oraz złożenie egzaminu z zakresu wymaganej wiedzy i umiejętności praktycznych[/b]
zbyszek1
zbyszek1 06.07.2013, 12 lat temu
"Patent lub świadectwo (w myśl Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej dotyczy wszystkich zawodów służby śródlądowej) uzyskuje osoba, która: - ukończyła 18 lat; - ma stan zdrowia odpowiedni do zakresu pracy na statkach żeglugi śródlądowej potwierdzony świadectwem zdrowia; - odbyła praktykę pływania na statkach żeglugi śródlądowej w charakterze członka załogi, w wymiarze: a) nie krótszym niż 12 miesięcy - w wypadku patentu, b) nie krótszym niż 3 miesiące - w wypadku świadectwa, - zdała z wynikiem pozytywnym egzamin z zakresu wymaganej wiedzy i umiejętności." Czyli jak rozumiem ten przepis jest już nieaktualny? Zainteresowała mnie różnica w wymaganej praktyce, stąd moje pytanie.
Apis
Apis 05.07.2013, 12 lat temu
Zarówno świadectwo jak i patent potwierdzają posiadanie pewnych umiejętności, wiedzy i doświadczenia. Nie jest więc to z punktu widzenia prawa i przepisów jakaś wielka różnica w sensie dokumentu. W naszej branży [b]świadectwa[/b] obejmowały stopnie od marynarza do sternika (w maszynie motorzysty) - powyżej były [b]patenty[/b] (porucznik ż.ś., kapitan II kl, kapitan I kl - obecnie stermotorzysta i kapitan A lub B) a w maszynie mechanika - kiedyś III, II i I klasy - obecnie jest tylko jeden patent: mechanika ż.ś.)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.