O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Egzaminy na patenty i uprawnienia

Wymiana doświadczeń w sprawie zdawania na patenty żeglarskie w kraju i za granicą (Ren, Łaba), uprawnienia radarowe, niebezpieczne ładunki itp.
383 postów | Ostatnia aktywność na 12.09.2014 przez Rysiek
R
Rysiek 12.09.2014, 11 lat temu
Odp: Radio
Proponuję zrobić IWC. Pójść na sam egzamin. Potem SRC. Oczywiście również eksternistycznie.
Odpowiedział(a) w Radio
S
Szaflik 30.08.2014, 11 lat temu
pojedź do KWH,problem zrobią ab sofort... :) Zresztą,KWH to osobny temat...tam 5s.po uwiązaniu rufy masz mieć dziennik wypisany...
Odpowiedział(a) w Radio
garon
garon 30.08.2014, 11 lat temu
Ja mam operatora VHF i nigdy problemów nikt nie robił, nawet Herr Tomaszewski ;)
Odpowiedział(a) w Radio
zbyszek1
zbyszek1 30.08.2014, 11 lat temu
OK, może opisałem to w skrócie. Aby uzyskać pozwolenie na używanie radia zarówno "stacjonarnego" jak i "ręczniaka" musisz posiadać np, SRC i właśnie w tym pozwoleniu jest to napisane. Mam uszkodzony skaner więc zacytuję : " POZWOLENIE RADIOWE na używanie radiotelefonu w służbie morskiej i żeglugi śródlądowej". Właśnie posiadam takie pozwolenie wydane przez UKE.
Odpowiedział(a) w Radio
S
Szaflik 30.08.2014, 11 lat temu
WSP w byłych Ddr-ach czepia się świadectwa wydawanego w Anglii.Z tego powodu potrafią nawet barkę zatrzymać...Ja mam takie samo,jak skan kolegi vasyld,nigdy nie było problemów podczas kontroli.
Odpowiedział(a) w Radio
vasyld
vasyld 29.08.2014, 11 lat temu
Nie chodzi mi o to, które lepsze czy gorsze, a o "uznawalność" do celów zawodowych, szczególnie na wodach poza Polską. Definicja certyfikatu SRC brzmi następująco: " Short Range Certificate (pol. Świadectwo operatora łączności bliskiego zasięgu) – międzynarodowy certyfikat uprawniający do obsługi urządzeń radiowych wykorzystujących częstotliwości i techniki stosowane w GMDSS na statkach morskich niepodlegającym przepisom konwencji SOLAS, na obszarze morza A1. W Polsce instytucją odpowiedzialną za egzaminowanie i wydawanie świadectw jest Urząd Komunikacji Elektronicznej. Zakres uprawnień świadectwa, jak również zakres wymogów egzaminacyjnych jest regulowany przez rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 listopada 2008 r. w sprawie świadectw operatora urządzeń radiowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 206, poz. 1290). Świadectwo ma charakter międzynarodowy - polskie jest uznawane w innych krajach, obce są uznawane w Polsce (także Polak w Polsce może legitymować się świadectwem uzyskanym w innym państwie).". Na samym świadectwie także jest tylko mowa o obszarze morza A1 i statkach nie podlegających konwencji Solas, nic nie wspomina się o żegludze śródlądowej, [img]http://g.infor.pl/obrazki/dzu/2008/206/dzu.2008.206.000.1290.009.gif[/img] Po przebojach jakie niektórzy mieli z polskimi ADNami ( nie wpisane jakich statków dotyczą na starych blankietach), wolę sie upewnić które świadectwo robić.
Odpowiedział(a) w Radio
zbyszek1
zbyszek1 29.08.2014, 11 lat temu
https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=12286 Nie bardzo rozumiem dlaczego SRC ma być "gorsze" od IWC. Mam SRC gdzie jest wyraźnie napisane, że dotyczy służby morskiej i śródlądowej. Czyli chyba więcej jak IWC, które tyczy tylko służby śródlądowej. Powyżej link do Ustawy z wymaganiami i zakresem egzaminów. Będę wdzięczny za uwagi.
Odpowiedział(a) w Radio
vasyld
vasyld 28.08.2014, 11 lat temu
Odgrzeję temat ponownie. Pod koniec września chcę zdawać IWC w Szczecinie. Na stronach UKE znalazłem dwa terminy w dwóch instytucjach. Jedna to AM a druga to prywatna firma, której nie będę tu reklamował. Oczywiśćie wcześniej chcę zrobić kurs. Problem polega na tym, że żadna z tych dwóch instytucji nie prowadzi kursów IWC, lecz tylko SRC. Według mnie, jeden grzyb i po kursie SRC bez problemu można podejść do egzaminu IWC, a może się mylę? Tak czy siak, AM nie ma w interesującym mnie terminie kursu, lecz ma go ta firma i to nawet taniej bo za 350zł w porównaniu z 500zł na AM. Jakież było moje zdziwienie kiedy dowiedziałem się, że prowadzą tylko egzaminy SRC, pomimo innej informacji na stronach UKE. I w końcu zmierzam do mojego pytania. Czy możliwe jest zrobienie kursu SRC w jednym miejscu i podejście do egzaminu IWC w drugim? Przerabiał to może ktoś?
Odpowiedział(a) w Radio
W
Wojtek 28.05.2014, 11 lat temu
Odp: Jeszcze raz o dokumentach
Wpis kosztował z tego co pamiętam około 12 euro.Jaki masz stopień w Polsce kolego?Ja mając sternika musiałem mieć dowód na to że skończyłem minimum 4 lata szkoły o kierunku żeglugowym i wpisali mi bootsmanna plus matrosen motorwart.
Odpowiedział(a) w Jeszcze raz o dokumentach
9
90olus90 28.05.2014, 11 lat temu
Aha dzięki wielkie za pomoc. Rozumiem, że taki wpis dostanę w urzędzie w Niemczech. Ile kosztuje taka przyjemność?
W
Wojtek 24.05.2014, 11 lat temu
Witam.Polskie książeczki są respektowane na zachodzie.Tylko musisz mieć wpisane uprawnienia na ren str.5 książeczki. Sam pracuję u holendra z polską książeczką i nie ma z tym problemu.
9
90olus90 21.05.2014, 11 lat temu
Witam. Mam pytanie odnośnie niemieckiej żeglarskiej książeczki pracy. Czy jej wyrobienie jest konieczne aby pływać u zagranicznego armatora czy aktualnie polskie książeczki są respektowane na zachodzie? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
marcinkpt
marcinkpt 30.04.2014, 11 lat temu
Odp: PATENT REŃSKI
Wniosek można pobrać tutaj: [url]http://www.atlas-schiffahrt.de/patent-lehrgaenge/grosses-patent.html[/url]
Odpowiedział(a) w PATENT REŃSKI
D
darekv 29.04.2014, 11 lat temu
Odp: PATENT REŃSKI
Witam kolegów.W najbliższym czasie chce przystąpić do egzaminu na patent reński.Zebrałem już wszystkie wymagane dokumenty ale brakuje mi wniosku zgłoszeniowego (antrag).Może ktoś z kolegów posiada taki formularz to bardzo proszę o przysłaniu mi go na moją skrzynkę.Z góry dziękuję
Odpowiedział(a) w PATENT REŃSKI
Apis
Apis 14.03.2014, 11 lat temu
Odp: młodszy marynarz, czyli Decksmann i co dalej?
Po 180 dniach wypływanych jako matrose dostaniesz wpis bootsmana a nie stuurmana. Na stuurmana musisz wypływać kolejne 180 dni jako bootsman. Chyba, ze w Holandii jest inaczej niż w Niemczech...
M
matrose1983 14.03.2014, 11 lat temu
Odp: młodszy marynarz, czyli Decksmann i co dalej?
[b][color=#cc0000]W[/color][/b]itam braci żeglarzy [b][color=#cc0000]P[/color][/b]ochodzę z morza, na słodkiej wodzie od 2009r z morza zacząłem jako matrose obecnie mam stopien voolmatrose a w maju podbijam książeczke niemiecka gdzie mam juz wypływane w ciągu roku 180dni i wbiją mi zapewne sternika. [b][color=#cc0000]P[/color][/b]rzechodząc przez wszystkie etapy cały czas powtarzam sobie,że nie mam zamiaru na stare lata biegac ze szczota po pokładnie wiec mam zamiar piąć sie dalej aż po kapitana nawet jeśli miałbym nigdy tej posady nie mieć szczęścia objąć. [b][color=#cc0000]S[/color][/b]tad pytanie po wbiciu mi sternika w książeczkę co powinienem dalej robić aby być "prawdziwym" stuermanem a nie tylko matrose z wpisem sternika jak to większosc moich kolegów. [b][color=#cc0000]D[/color][/b]odam ze mam polska ksiazeczke rowniez ze stopniem starszego marynarza ale w Pl nigdy nie rpacowałem na wodach słodkich wiec jej nie uzupełniam. [b][color=#cc0000]D[/color][/b]omyslam sie ,że musze zabrac sie za nauke aby zrobic patent na ren i zacząłem uczyc sie niemieckiego od podstaw. [b][color=#cc0000]W[/color][/b] pl czytałem,że zdaje sie egzamin na sternika a tutaj wbijaja w ksiązeczke i tyle? [b][color=#cc0000]I[/color][/b]nnymi jakie kroki powinienem poczynic w dalszym kierunku,czy patent na Ren jak i kurs przygotowawczy sa tylko po Niemiecku? [b][color=#cc0000]D[/color][/b]odam ,że pływam u Holendra od prawie 5 lat mam doświadczenie w sterowaniu i podstawowe pojęcia o manewrach. [b][color=#cc0000]B[/color][/b]ędę wdzięczny za wszelkie onformacje a hoj!
M
matrose1983 13.03.2014, 11 lat temu
Odp: pomoce naukowe do egzaminu na sternika
to na sternika trzeba zdawac egzamin? pracuje u Holendra mam teraz stopien voolmatrose 180dni plywania i wbijaja sternika do tego trzeba zrobic dodatkowo kursy czy ja cos zle rozumuje?
Porta
Porta 13.03.2014, 11 lat temu
Odp: Egzamin na Kapitana B
[quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1255&pid=8890#post_8890][b]AJ napisał(a):[/b][/url] Co do kpt B to slyszalem ze majac taki papier z PL na egzaminie renskim pytaja tylko z ze znajomosci Renu a nie z przepisow itd itp. Serdecznie pozdrawiam!!! Arek[/quote] Posiadacze kpt. A są zwolnieni z dużej części egzaminu dotyczącego przepisów. Kpt. B jest traktowany jak sternik. Musi zdawać egzamin z przepisów jak i znajomości odcinka.
Odpowiedział(a) w Egzamin na Kapitana B
M
Odp: Egzamin na Kapitana B
czy są jakies kursy przygotowawcze do egzaminu?
Odpowiedział(a) w Egzamin na Kapitana B
M
Odp: Nauka do egzaminu na patent reński
panowie moze głupie pytanieżeby ruszyc z planem zrpbienia patentu na Ren język niemiecki jest wymagany?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.