O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Egzaminy na patenty i uprawnienia

Wymiana doświadczeń w sprawie zdawania na patenty żeglarskie w kraju i za granicą (Ren, Łaba), uprawnienia radarowe, niebezpieczne ładunki itp.
383 postów | Ostatnia aktywność na 12.11.2016 przez Litwin
L
Litwin 12.11.2016, 8 lat temu
Odp: Uprawnienia na łódź przewozową
Witam Czy łódź przewozowa do 12 osób i nie przekraczającej 20 m mozna obslugiwac w celach zarobkowych z papierami bosmana? Z góry dziękuje za info.
R
Robert_D 08.11.2016, 8 lat temu
Odp: Egzamin na statki pasażerskie - materiały
Witam szanownych kolegów. Piszę do Was w sprawie egzaminu na statki pasażerskie, który jest organizowany w Szczecinie. Generalnie kurs przygotowawczy w SDKO przy AM w Szczecinie nie zostanie zorganizowany, ponieważ nie ma wystarczającej liczby chętnych (min 6 osób ). Dlatego mam prośbę - jeżeli ktoś posiada jakiekolwiek materiały dotyczące egzaminu na statki pasażerskie to byłbym wdzięczny za ich udostępnienie. Z góry bardzo dziękuję Pozdrawiam Robert
M
maciej77 17.11.2015, 9 lat temu
Odp: Wolne miejsca na kurs ADN 14.12.2015
Sa jeszcze wolne miejsca na kurs ADN w Szczcinie w Osrodku Ratownictwa Morskiego chetni moga sie zglaszac pod nr tel 914281765 koszt kursu 1400 zl+100 egzamin
agut
agut 12.11.2015, 9 lat temu
Odp: ADN
Witam. Niedawno poszła plotka na Renie,że polski ADN nie jest uznawany przez władze niemieckie. Pragnę poinformować, że wysłałem zapytanie wraz ze skanem swojego ADN, do WSA Dresden. Otrzymałem odpowiedź, że dokument jest honorowany na niemieckch drogach wodnych. Dla zainteresowanych, treść maila mogę wysłać na priv. Pozdrowionka z wietrznej Łeby
Odpowiedział(a) w ADN
zbyszek1
zbyszek1 03.04.2015, 10 lat temu
Odp: Radio
To startuj śmiało do egzaminu. Powodzenia.
Odpowiedział(a) w Radio
M
maciej77 03.04.2015, 10 lat temu
Przepraszam zle napisalem zrobilem pierwszy raz egzamin na tgz. pale i zaliczylem pozytywnie egzamin probny z tej strony.
Odpowiedział(a) w Radio
zbyszek1
zbyszek1 03.04.2015, 10 lat temu
Bez odbycia kursu tak, ale bez nauki !!??
Odpowiedział(a) w Radio
M
maciej77 02.04.2015, 10 lat temu
Witam! Czy egzamin i ocenianie wyglada tak jak z tej stronki?http://www.power....mp;idsz=44 tu bez nauki sie zalicza
Odpowiedział(a) w Radio
garon
garon 19.03.2015, 10 lat temu
Odp: Egzamin na Kapitana B
Locję europejską powinieneś znac z autopsji, CEVNI- dobrze zapoznaj się z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury dot. Przepisów żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych. Powinno wystarczyc, zwłaszcze że niektórzy egzaminatorzy ostatni raz doświadczali locji zachodnich dróg wodnych za Gierka- podkreślam- niektórzy.
Odpowiedział(a) w Egzamin na Kapitana B
M
maniekmach 01.03.2015, 10 lat temu
Odp: Egzamin na Kapitana B
Witam. Bardzo proszę o info z jakich książek korzystać, żeby zdobyć wiedzę potrzebną do zdania egzaminu po nowemu na kapitana klasy B. Najbardziej chodzi mi o locję europejską i przepisy CEVNI. dzięki i pozdrawiam Mariusz
Odpowiedział(a) w Egzamin na Kapitana B
agut
agut 24.11.2014, 10 lat temu
Witam. Dzięki Zbyszku za odpowiedź.Miałeś rację :) Właśnie dzwoniłem do UKE w Gdyni. IWC- tylko śródlądzie. SRC- jest rozwinięciem IWC o wody A1. Pani radziła robić SRC. Tak więc, uczę się do egzaminu. Pozdrawiam Łodziarską Brać
Odpowiedział(a) w Radio
zbyszek1
zbyszek1 24.11.2014, 10 lat temu
Moim skromnym zdaniem SRC dotyczy i morza i śródlądzia. A1 bo są to uprawnienia radiooperatora bliskiego zasięgu. Myślę, że ostateczną "wyrocznią" będzie tu UKE. Zadzwoń do nich lub napisz maila, nie robią problemów starają się pomóc, takie są moje doświadczenia. Powodzenia na egzaminie.
Odpowiedział(a) w Radio
agut
agut 22.11.2014, 10 lat temu
Witam Kolegów. Właśnie jestem w trakcie kursu SRC i mam dylemat .Koledzy powyżej pisali,że mają SRC i bez problemów podczas kontroli. Robię SRC sugerując się informacją na stronie UKE : http://www.uke.gov.pl/swiadectwa-w-sluzbie-radiokomunikacyjnej-morskiej-i-zeglugi-srodladowej-4391 gdzie jest napisane :" Egzamin na świadectwo operatora urządzeń radiowych (SRC) w służbie radiokomunikacyjnej morskiej i [b]żeglugi śródlądowej[/b]". Przeglądałem ustawę i dla żeglugi śródlądowej jest IWC , a SRC dotyczy obszaru morskiego A1. Na kursie powiedziano mi,że z SRC nie będzie problemu na śródlądziu. Może ktoś się autorytatywnie wypowie,bo już zgłupiałem. Sprawa w miarę pilna,bo egzamin 6.12 i nie wiem czy odkrącać tamat egzaminu SRC na IWC. Z góry dzięki za sugestie. Pozdrowionka
Odpowiedział(a) w Radio
R
Raku20 01.10.2014, 10 lat temu
Odp: ITR wśród marynarzy śródlądowych
kurka to teraz zgłupiałem bo brat mi mówił że jego kolega dostał mandat na wodach morskich za brak itr.Muszę dokładnie się spytać może za coś inne dostał.dzienx za info
garon
garon 27.09.2014, 10 lat temu
Nie, nie musisz posiadac ITR'ów, Kapitan musi znac zasady Indywidualnych Technik Ratunkowych, ale chyba nie musi posiadac kwita.
R
Raku20 22.09.2014, 10 lat temu
Mam pytanie:czy marynarze(od mł.marynarza do sternika) mają obowiązek posiadać przeszkolenie ITR.Kapitanowie "A" muszą je posiadać aby otrzymać ten patent.Rozchodzi mi się czy muszę mieć je pracując na wodach morskich(urzędu morskiego).Na wodach śródlądowych "chyba" nie muszę ich posiadać ponieważ nie znalazłem żadnej wzmianki o nich(ale mogłem je przeoczyć).Pisałem do urzędu morskiego i UŻŚ i od dwóch tygodni nie otrzymałem odpowiedzi.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.