O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Egzaminy na patenty i uprawnienia

Wymiana doświadczeń w sprawie zdawania na patenty żeglarskie w kraju i za granicą (Ren, Łaba), uprawnienia radarowe, niebezpieczne ładunki itp.
383 postów | Ostatnia aktywność na 23.02.2013 przez zbyszek1
zbyszek1
zbyszek1 23.02.2013, 12 lat temu
Odp: stermotorzysta
[quote]Ja także pozostanę przy swoim, że kapitan to jednak odpowiedzialność. [/quote] To nie podlega dyskusji. Nie bez kozery mówi się o Nim "Pierwszy po Bogu". Cały czas chodzi mi tylko o system zdobywania tego typu uprawnień. Piszę tego typu, bo mówimy tu o różnego rodzaju uprawnieniach. 12 miesięcy obowiązuje zarówno typowego "szczura lądowego" jak i kogoś z wieloletnim doswiadczeniem w pływaniu turystycznym. Chyba jest jakaś różnica, choćby w zdobytym doświadczeniu. Przepisy można wykuć "na blachę", ale życie jest trochę bogatsze. Mam na myśli nietypowe sytuacje i to coś czyli umiłowanie wody.
Odpowiedział(a) w stermotorzysta
Apis
Apis 23.02.2013, 12 lat temu
Przeładowanie statku pasażerami z chęci zysku może się zdarzyć współcześnie. Wszystkie polskie stateczki zarobkowe to starocie. Wybuchu kotłów nie będzie ale wywrócić się może... Ja także pozostanę przy swoim, że kapitan to jednak odpowiedzialność.
zbyszek1
zbyszek1 22.02.2013, 12 lat temu
Przeczytałem z zainteresowaniem, "aluzju poniał". Jednak był to XIX wiek, nieremontowany statek, inny napęd, inna liczba pasażerów, inna "technika" itp. Pozwolisz Kapitanie, że pozostanę przy swoim zdaniu. Kłaniam się nisko.
Apis
Apis 22.02.2013, 12 lat temu
Zamiast wypowiedzi podam link do artykułu. http://www.zegluga-rzeczna.pl/infusions/news/news.php?readmore=1150 Kto zgadnie co chciałem przez to powiedzieć?
zbyszek1
Oczywiscie zgoda, brałem pod uwagę jednoski WOPR i OSP. W nazwie są "ochotnicze" i pomijam już,że jakies wynagrodzenie pobierają, ale to jest służba. Chodzi o to, że zdobycie praktyki jest bardzo trudne, a na zatrudnianie się bez wynagrodzenia przez 12 miesięcy chyba mało kogo stać. Napiszę jeszcze jeden i ostatni post w tym wątku, bo niechciałbym być potraktowany jak natrętna mucha. Panowie zawodowcy nie chodzi o to aby umniejszać Waszą rangę, ani odbierac Wam pracę. Pozostając pełen dla Was uznania chodzi o moim zdaniem niepotrzebne utrudnienia. Aby zostać kierowcą autobusu należy uzyskać prawoko kat. D oraz ukończyć kurs i uzyskać świadectwo kwalifikacji. W sumie przeliczając ilość godzin na miesiące jest to ok. 2,5 miesiąca. I juz mogę wozić zawodowo ok. 50 osób po wszystkich drogach gdzie czycha wiele niebezpiczeństw. Natomiast, jak juz pisałem powyżej, aby powozić kilka osób łódeczką z przyczepnym silniczkiem po mazurskim bajorku dla zarobienia paru groszy muszę odbyć 12 miesięczną praktykę. Moim skromnym zdaniem takie rzeczy powinien weryfikować solidny i uczciwy egzamin z wiedzy teoretycznej oraz egzamin praktyczny na wodzie. Nawet całodniowy z uwzględnieniem wszystkich manewrów oraz sytuacji nietypowych.
A
ArtB 22.02.2013, 12 lat temu
[quote][url=http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1532&pid=10915#post_10915][b]zbyszek1 napisał(a):[/b][/url] Panie Kapitanie, inny niż turystyczny może być chyba tylko zarobkowy lub z załogą, która w ten sposób zarabia.[/quote] Niekoniecznie. Jest np. WOPR, Ochotnicze Straże Pożarne lub inne instytucje, które wykorzystują różne obiekty pływające - statki, do celów innych niż sport i rekreacja. Załogi te nie pobierają wynagrodzenia, a są zobowiązane do posiadania uprawnień zawodowych. Spotykałem już patrole Policji na wodzie, gdzie sternikiem był Policjant, a drugim załogantem ratownik WOPR-u - "cywil". Fakt, że do uzyskania 12 m-cy praktyki trzeba trochę wody "przeorać".
zbyszek1
Panie Kapitanie, inny niż turystyczny może być chyba tylko zarobkowy lub z załogą, która w ten sposób zarabia.
Apis
Apis 22.02.2013, 12 lat temu
Nie 12 miesięcy w pływaniu zarobkowym a 12 miesięcy w pływaniu innym niż turystyczne - czyli na statku innym niż turystyczny.
A
Adam Zboromirski 22.02.2013, 12 lat temu
Tak, przepisy są chore. Od 4 lat pływam "Borutą" po Mazurach (7 ton stali, 12 dł. 65 KM) z uprawnieniami starszego sternika motorowodnego. Teraz żeby ewentualnie zarabiać muszę mieć 12 miesięcy praktyki w pływaniu zarobkowym. Ręce opadają.
zbyszek1
zbyszek1 12.02.2013, 12 lat temu
Dziękuję za odpowiedź. Pytanie moje było raczej typowo teoretczne. Z uwagi na swoją pracę zawodową nie jestem w stanie "wypływać" nawet tych 6 miesięcy. Myślałem raczej niesmiało o zrobieniu patentu po przejściu na emeryturę, ale to jeszcze parę lat i wszystko się może wydarzyć łącznie ze zmianą przepisów.
Apis
Apis 12.02.2013, 12 lat temu
Można dogadać się z właścicielem/dzierżawcą statku i popracować bez wynagrodzenia u niego aby zyskać praktykę. Wielu tak robi aby zgromadzić te miesiące wymagane do świadectwa zawodowego. Według mnie [b]starszy[/b] sternik motorowodny z odpowiednia praktyką (ilość odbytych rejsów jako dowódca jednostki) powinien otrzymać patent stermotorzysty żeglugi śródlądowej po max 6 miesiącach praktyki, ale nie ja stanowię przepisy.
zbyszek1
Mój błąd, oczywiscie chodziło mi o starszego sternika motorowodnego. Natomiast jestem zadziwiony /nie pierwszy raz/ tymi głupimi przepisami. Gdzie mi jako starszemu sternikowi równać się do kapitana, mówię całkiem serio, a tu taki figielek. Potwierdza to tylko moją opinię o przepisach stanowionych w naszym kraju. Jeżeli mozna jeszcze pociągnąć ten wątek, to proszę mi odpowiedzieć na poprzednie moje pytanie, czyli gdzie można "wypływać" tych 12 miesięcy ?
Apis
Pytanie moje dotyczyło [b]starszego[/b] sternika motorowodnego a nie sternika motorowodnego. Z "automatu" kwalifikacje zawodowe kapitana ż.ś. mogą być przeniesione na patent sternika motorowodnego. Starszego sternika motorowodnego mogę otrzymać na podstawie uprawnień do prowadzenia okrętów albo statków [b]w żegludze morskiej[/b]. Czyli w myśl przepisów "turystycznych" jestem tym samym co stermotorzysta i tym sposobem odpowiedziałem tym sposobem na Twoje wątpliwości: [quote]Dlaczego stermotorzysta uzyskuje z automatu patent "amatorski", a nie działa to w drugą stronę? [/quote] Czyli nie wszystko działa w obie strony.
zbyszek1
Nie znam na tyle przepisow i może one nie mają nic wspólnego z logiką, ale skoro kapitan to stopień wyższy od stermotorzysty, a stermotorzysta może zostać sternikiem motorowodnym z automatu, to wydaje się logiczne, że kapitan tym bardziej. Uf, ale długie zdanie.
Apis
Równie dobrze można byłoby zapytać dlaczego kapitan żeglugi śródlądowej nie może być z automatu starszym sternikiem motorowodnym.
zbyszek1
Nie pomijam zagadnień zawodowych. Chodzi mi o to, że w opisanej sytuacji egzamin powinien dotyczyć tylko zagadnień zawodowych. Natomiast zgadzam się, że w obecnym świecie pieniądza patenty są "zdobywane" za masełko. Nie było moim zamiarem dyskutowanie o patologiach. Chodzi o uzyskanie patentu w sposób zgodny z prawem. Jak mam nabyć 12 miesięcznną praktykę w czasach totalnego bezrobocia ? Dlaczego stermotorzysta uzyskuje z automatu patent "amatorski", a nie działa to w drugą stronę ? Oczywiście po zdaniu odpowiednich egzaminów teoretycznych i praktycznych z tego czego nie pomijam /bez patologii/.
Apis
Na Mazurach można również zabrać rodzinę i znajomych na wycieczkę posiadając patent "turystyczny". Jeśli jednak chce się zabrać pasażerów [u]w celu zarobkowym[/u] trzeba mieć patent zawodowy i właśnie pomijane przez Pana "zagadnienia zawodowe" są tu decydujące. Problemem jest to, że w obydwu przypadkach bardzo często patenty uzyskano za "kury i za masło" a nie na podstawie rzeczywistej wiedzy i umiejętności.
zbyszek1
zbyszek1 11.02.2013, 12 lat temu
Jako "niezawodowiec" pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią, że amatorski patent starszego sternika motorowodnego jest czymś gorszym. Jest czymś innym. Nieskromnie twierdzę, że mam większą wiedzę i umiejętności wynikającą z wieloletniej praktyki niż ktoś po 12 miesięcznej praktyce na jednostce "zawodowej". Oczywiście pomijając zagadnienia czysto zawodowe. Swoją drogą to osobliwe przepisy, które pozwalają mi na zabranie na Borholm przyjacół, rodzinę, znajomych itp. w ilości np. 12 osób, a nie pozwalają mi na zabranie 12 osób na wycieczkę po mazurskim "bajorku" powiedzmy 5 hektarowym łodzią motorową w celu zarobkowym. Mam nadzieję, że nie wetknąłem kija w mrowisko. Mam ogromny szacunek dla Panów umiejętności zawodowych. Sam kiedyś marzyłem o tym zawodzie, ale życie chciało inaczej. Będę wdzięczny za Panów opinie n a poruszony temat.
Apis
Apis 07.02.2013, 12 lat temu
Odp: PATENT A (rejsy zagraniczne)
Rozumiem że znów masz dwa konta:[b]@ iwcia[/b] i [b]@taki jeden na stu[/b] skoro odpowiadasz jako "iwcia". Chyba nie, bo pod ksywką "@iwcia" kryje się "@mefiu" a on pływa z Teosem i może mu powiedzieć bezpośrednio jak uzyskał patent A. Zamykam wątek do czasu ostudzenia literackich zapędów co niektórych użyszkodników.
Odpowiedział(a) w PATENT A (rejsy zagraniczne)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.