O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Praca w zawodzie w kraju

Podzielmy się naszymi wrażeniami i uwagami odnośnie mozliwości wykonywania zawodu
535 postów | Ostatnia aktywność na 09.12.2006 przez tomstat
tomstat
tomstat 09.12.2006, 18 lat temu
Odp: Praca i płaca
[quote][b]grundi68 napisał/a:[/b] pozrowienia dla "świeżyzny,krajana ze Szczecina.dobrze trafiłeś na naszej stronie na pewno nie zabraknie barkarzy ,którzy cię odpowiednio nakierują[/quote] Dzięki wielkie, też pozdrawiam i.... oczekuję na jakieś "nakierowania" a najlepiej na info dot. wcześniejszego postu. B)
Odpowiedział(a) w Praca i płaca
grundi68
grundi68 09.12.2006, 18 lat temu
pozrowienia dla "świeżyzny,krajana ze Szczecina.dobrze trafiłeś na naszej stronie na pewno nie zabraknie barkarzy ,którzy cię odpowiednio nakierują
tomstat
tomstat 08.12.2006, 18 lat temu
WItam, jestem nowym uczestnikiem forum i... świerzakiem jeśli chodzi o żeglugę śródlądową. Skończyłem Akademie Morska w Szczecinie, jednak po kilku wojażach stwierdzam, że nie dla mnie dalekie podróże , widać zbyt prorodzinny jestem. Moje pytanie dotyczy jakie warunki spełniać muszę aby zostać oficerem na pchaczu czy barce w polskiej flocie? Obecnie posiadam morskie świadectwo oficera wachtowego, czyli starej Trójeczki. Kolejną rzeczą która mnie interesuje jest to jak wygląda życie "śródlądowca"? Chodzi gównie właśnie o pobyt w domu w stosunku do pobytu w pracy. Rozumiem że to "zależy" ale... wiadomo chyba o co chodzi;) Pozdrawiam serdecznie.
wojpa
wojpa 02.12.2006, 18 lat temu
Nic dziwnego.. Potrzeba czasu zeby cokolwiek sie cos zmienilo.
Apis
Apis 18.11.2006, 18 lat temu
Przeniesione z dodanych artykułów. Cześć, Jacek Bozym nic dziwnego ze nikt nie chce przcowac na Polskich statkach po przeliczeniu stawki godzinowej to wychodzi chyba około 6zł/godz dzisiaj byle robol zarabia około 2000 do 2500 za 176 godzin. Kiedys oprucz wypłaty były jeszcze diety w markach pozdeowienia jacek kozior
Teos
Teos 17.10.2006, 18 lat temu
Odp: Jak się choruje w żegludze ?
Cześć Jacku, dzięki że sie odezwałeś, czekałem własnie na takie informacje jak od Ciebie. Ja rozglądam się do paru miesiecy za pracą w żegludze (zamierzam wrócic po zimie) i słyszałem już w rozmowach prywatnych rózne opinie na temat zarówno dzierżawców jaki i większych firm - stąd moje pytanie. Słyszałem że z płatnościami bywa loteria - jedni płaca terminowo a za innymi trzeba chodzić, to dlaczego ma być wszystko OK z ubezopieczeniami - ludzie na róznych rzeczach próbują zaoszczędzić :(
Odpowiedział(a) w Jak się choruje w żegludze ?
jacek bozym
jacek bozym 17.10.2006, 18 lat temu
Witaj Jozek.Wszystko ok.Naswietlilem sprawe z ubezpieczeniami u nas -dzierawcow.Staramy sie ,aby wszystko bylo ok.Pewnie,ze zdarzaja sie przypadki,iz sa dzierzawcy ,ktorzy zatrudniajac ludzi z ladu ,oszczedzaja na ubezpieczeniach,ale kazdy kto plywal,zwlaszcza na zachod,wie jakie ma prawa i stara sie je egzekwowac.Co do firm(Transbode,Navigar...itp),jestem pewien ,ze zadna "lipa" nie przechodzi,i tam zalogi sa napewno ubezpieczone.Zdarzaly sie nagle wypadki na polskich barkach,bedacych w rejsach na zachodzie.Zawsze,po wezwaniu pomocy,takowa zostala udzielona,a kosztami (jesli takowe byly)obciazony zostal ubezpieczyciel.To tak w skrocie.... Jozek.narazie mam stala linie Szczecin-Konigs Wusterhausen,ale o liscie pamietam.Konsultowalem sie z p.Pysiem (przy okazji) i wszystko jest ku dobremu.....Pozdrawiam.
jacek bozym
jacek bozym 16.10.2006, 18 lat temu
Koledzy...przeczytalem Wasze wypowiedzi i troche jestem zdegustowany....Jozek,piszesz o rzeczach oczywistych,o ktorych chyba wiekszosc z nas wie.Natomiast nie prawda jest iz na polskich statkach plywaja zalogi bez ubezpieczenia...Kazdy dzierzawca,prywatny armator ubezpiecza swoich pracownikow,chociaz by placac ZUS,a w wiekszosci przypadkow jest jeszcze dodatkowe ubezpieczenie.Kazdy zatrudniony ma prawo rzadac wgladu w forme ubezpieczenia,a gdy ono nie odpowiada jego wymagania.....zmienia pracodawce.Brak konkurecyjnosci z zarobkami za granica,bardzo utrudnil znalezienie odpowiednich ludzi do zalog na nasze polskie statki.Ubezpieczenie,ktore posiadamy pozwala nam na korzystanie z pomocy lekarskiej na zachodzie.Nawet te z ZUS-u.Oczywiscie mowimy o naglych przypadkach.Z przewleklymi schorzeniami raczej nie wybieramy sie w rejs...Co do form zatrudnienia....Wiekszosc pracodawcow,to dzierzawcy,wiec wszystko mozna uzgodnic.Za zgoda obu stron.Z pozdrowieniami.Jacek B.
Teos
Teos 12.10.2006, 18 lat temu
Cześć Józef, [quote][b]Jozef Wegrzyn 75 d napisał/a:[/b] Musze Cie najpierw przeprosic bo myslalem, ze zapomniales juz o tej stronie. [/quote] Pozwól ze nie będę tego komentował ;) [quote][b]Jozef Wegrzyn 75 d napisał/a:[/b] Andrzej ! / to do szefa / Musisz jakos zaznaczyc na glownej stronie, ze pojawia sie cos w korespondencji !!!!!!!! [/quote] Przecież są inne kolory kopert na forum. Jeżeli jest jakiś nowy post od Twojej ostatniej wizyty to górna krawedź koperty jest zółta zamiast niebieskiej. Warunek jest jeden - musisz być zalogowany :D Jeżeli chodzi o zdrowie to Ci gratuluję, jak już pisałem nikt nie zamierza zwykle chorować ale wypadki i przypadki chodzą po ludziach. U polskich aramatorów jest róznie jeżeli chodzi o formę zatrudnienia (a co za tym idzi ubezpieczenia) stąd moje pytanie. Ja rozumiem że np. przeziebienie można przechodzić odpowiednio deznfekując organizm :D ale zdarzają się w życiu poważniejsze przypadki i co wtedy ? Pytanie nadal pozostaje aktualne.
Apis
Apis 12.10.2006, 18 lat temu
[quote][b]Jozef Wegrzyn 75 d napisał/a:[/b] Andrzej ! / to do szefa / Musisz jakos zaznaczyc na glownej stronie, ze pojawia sie cos w korespondencji [/quote] Przecież jest : "Wątki na forum" - tematy najnowsze i najciekawsze (najwięcej wypowiedzi). Kiedy ktoś napisze coś nowego - automatycznie ten wątek jest najwyżej w "Najnowszych tematach"
Teos
Teos 10.10.2006, 18 lat temu
Ponieważ zamierzam wrócić do zawodu rozważam wszystkie za i przeciw i doszedłem do punktu na który nie potrafię sobie odpowiedzieć. Wiadomo że nikt (z reguły) nie chce chorować ale jeżeli się coś takiego przytrafi to jak to wygląda w żegludze ?? Zwykle do lekarza daleko, o zastępstwie można pomarzyć - jak to wygląda w praktyce ?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.