O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Praca w zawodzie w kraju

Podzielmy się naszymi wrażeniami i uwagami odnośnie mozliwości wykonywania zawodu
535 postów | Ostatnia aktywność na 09.02.2007 przez Mrozek
M
Mrozek 09.02.2007, 18 lat temu
Odp: Praca i płaca
Widze ze owego studium w WSM wogóle nie bierzecie pod uwage jako miejsce szkolenia dobrych kadr na których brak tak narzekacie,,tylko nie rozumiem dlaczego.
Odpowiedział(a) w Praca i płaca
grundi68
grundi68 08.02.2007, 18 lat temu
jak już napisałem w jednym z komentarzy o szkolnictwie :nasz kochany admin jest ślepo zakochany w swojej nie istniejącej już żeglugowej szkole wrocławskiej ale wciąż przecież istnieją szkoły żeglugi rzecznej w Nakle i Koźlu;co przy mizerii naszych dróg wodnych i tak jest aż nadto. Odnosząc się do dyskusji :z maturą czy bez;moim zdaniem szkoła żeglugi powinna być jak rozszerzony kurs.taki jaki robi się na patent np.sternika motorowodnego itp. a na takim kursie nikt cię nie pyta o maturę. system szkoleń zawodowych powinien umożliwiać szybkie zdobycie kwalifikacji zawodowych lub zmianę zawodu bez zbędnych ceregieli.tylko wtedy ludzie staną się jak to się mówi bardziej mobilni zawodowo i mniej będzie bezrobotnych. tak,więc do szkoły zeglugi powinno się przyjmować wszystkich fizycznie zdolnych do wykonywania tego zawodu np w zakresie wieku 16 - 45 lat i szkolicich przede wszystkim praktycznie - na ednostkach pływających. dla Mrozka: w Szczecinie na Akad.Morskiej(WSM) jest policealne studium żeglugi rzecznej .
M
Mrozek 08.02.2007, 18 lat temu
Mam prośbe,czy mógłby któś z Państwa podać tutaj kilka informacji na temat warunków pracy w kraju?Chociaż ogólnie płace,najcześciej spotykane plany organizacji pracy oraz czy istnieje jakaś forma awansu,bo to dosyć ważne żeby nie tkwić w miejscu przez lata.Do tej pory widzialem wiadomości o technikach w kierunku żeglugi,a nie istnieją żadne szkoły pomaturalne?Studium lub chociażby szkoła wyższa?
darek klepacki
darek klepacki 08.02.2007, 18 lat temu
Odnosząc się do szkolnictwa ,to załamanie przyszło wraz z likwidacją państwowych firm żeglugowych ,nagle firmy przeszły na system dzierżaw,który jest dobry dla firm wydzierżawiających jednoski ,ale nie dla dzierżawców ,sam będąc dzierżawcom dzisiaj borykamy się wraz ze wspólikami z brakiem wykfalikowanych kadr.Z racji swojego wieku ,a będąc od ukończenia szkoły w zawodzie, jestem jednym z najmłodszych ,którzy byli szkoleni w starym systemie.Otatnim czasem obracałem,śię w rejonie Szcecina,Berlina i można zobaczyć iż na statkach wszystkich armatorów przewarzają emeryci i bardzo dojrzała kadra zawodowa.A młodych jest garstka. moim zdaniem zagranica wysysa większość młodzierzy , kusząc lepszymi zarobkami i lepszymi systemami pracy ,a wkraju poprzez to ,że wkręgach władzy jak narazie to o żegludze tylko się mówi,i to nie jest pewne , z braku wystarczającej ilości młodych ludzi chętnych do pracy ''bo kto raz popływa za 1300 euro ,to za 2500zł nie będzie pływał .'' ;my w kraju to raczej doświadczymy bardzo dużego kryzysu kadrowego.
Teos
Teos 08.02.2007, 18 lat temu
Pytanie tylko czy to jest dobre rozwiązanie dla nas. Jestem przeciwny ślepemu kopiowaniu wzorców z zachodu. Zasadnicze pytanie brzmi - jak to się sprawdza u Niemców ? Jeżeli to dobry system to dlaczego zatrudniają Polaków ? Tak szybko się rozwija żegluga że szkoły nie nadązają czy brak chętnych do zawodu ? Takie rozwiązanie jakie opisujesz praktycznie zamykało by drogę (w polskich warunkach) do dalszego kształcenia np. na WSM A poza tym Niemcy to w ogóle mają lepiej bo nie muszą się uczyć .....polskiego :D:D:D
K
Klusiu94 08.02.2007, 18 lat temu
[quote="Skipper"] Należy bowiem radykalnie zmienić program nauczania i postawić na dużą ilość praktycznych zajęć na statku czyli wprowadzić niemiecki system szkolenia...[/quote] Józek, ja myśle że to jest przede wszystkim kwestia tego, czy to ma być szkoła z maturą czy bez. Jeżeli z maturą - to nie będzie czasu na większą ilość praktycznych zajęć, bo nie nie da się wtedy zrealizować materiału szkolnego... W Niem jest system całkiem inny, Ty to wiesz ale napisze dla tych którzy nie wiedzą: w Niem młodzi ludzie chodzą do szkoły żeglugi 3 lata. W ciągu tych 3 lat po 3 miesiące w każdym roku spędzają w szkole ucząc się teorii a także takich zajęć praktycznych jak np: szplajsowanie lin. Resztę roku spędzają na statku "pracując" oczywiście w jakimś określonym systemie np. 4 tyg na statku 2 tyg w domu. Tak więc myślę że chcąc wprowadzić u nas niemiecki system należy zapomnieć o maturze w szkole żeglugi...
darek klepacki
darek klepacki 07.02.2007, 18 lat temu
Witam szanownych Panów.Moim zdaniem same przepisanie uprawnień może jest możliwe,ale praktyka jest ważniejsza,niewidzę nawet najlepszego kapitana z morza jak daje sobie radę w moście w Brzegu Dolnym w dół,i tak samo w drugą stronę,dlatego same przepisanie czegokolwiek nie wystarczy.Serdeczne pozdrowienia. ;)
M
Mrozek 07.02.2007, 18 lat temu
Witam.Czytalem wczesniej o pomysle zalozenia nowej szkoly w Polsce która by szkolila kadre w tym kierunku,jednak mam male watpliwosci czy aby na pewno zapelnilaby sie chetnymi.Ogolnie kierunek jest ciekawy i warty poświecenia,jednak w tych czasach ludzie sa razcej zdystansowani do zawodow ktore hmm niewiem jak to ująć..narzucaja własny styl życia,uzalezniaja i wymagaja ciaglych poswiecen.Znalazlo by sie duzo milosnikow ktorzy pisali by sie na to,ale przez warunki panujące w naszym kraju najczesciej rezygnuja ze swoich pasji,wyborów.Wśród moich rówiesnikow(20 lat) panuje przekonanie ze zlym wyborem jest nastawienie sie na konkretny kierunek,bo nie mamy gwarancji pracy w zawodzie,a jesli sie znajdzie,to na ogół warunki sa mierne i nie pozwalają na godne życie,na bycie samodzielnym,samowystarczalnym pod wzgedem finansowym,,a to w tych czasach najbardziej sie ceni.Ludzie zdają sobie sprawe że będą i tak zmuszeni zmieniac swoją profesje w przeciągu lat żeby tylko utrzymać sie na rynku więc wolą wybierać ogólne zarysy ksztalcenia.Jednak mimo wzystko,to nei zmienia faktu ze taka szkoła powinna w naszym kraju funkcjonować,żegluga to piękna sprawa jednak z mojego punktu widzena,niestety nie ma ona świetlanej przyszlości na naszych wodach.Flisy znam tylko z opowiadań,i niestety chyba tak pozostanie.Pozdrowienia
Teos
Teos 04.02.2007, 18 lat temu
Odp: Powrót do zawodu
Dzięki za odpowiedź, w związku z tym mam kilka pytań: 1. Dlaczego uważasz że można "[i]poznać prace na barce lub pchaczu za uczciwą kase to tylko we flocie zachodniej"[/i] ??? Chodzi o kasę czy o poznanie pracy bo ze zdania to jasno nie wynika. 2. Czy grzecznościowo tzn. w Twoim przypadku bez żadnych opłat ? 3. Wszyscy ludzie z którymi rozmawiam o pracy przedstawiają się imieniem i nazwiskiem, byłoby mi również w Twoim przypadku o wiele przyjemniej gdybyś się przedstawił i coś o sobie napisał. 3. Dla mnie to faktycznie jesteś Ziomal z Trójmiasta (Góra , Wschowa, Szlichtyngowa) bo ja pochodzę z Leszna :D:D:D
Odpowiedział(a) w Powrót do zawodu
Z
Ziomal 03.02.2007, 18 lat temu
Witam szanownego kolegę. Jeżeli nadal poszukujesz pracy i chcesz naprawdę ! naprawdę !poznać prace na barce lub pchaczu za uczciwą kase to tylko we flocie zachodniej .Grzecznosciowo dla BRACI szuwarowo bagiennych nagrywam prace na stałe jak i na zastępstwa FLOTA KRAJOWA i ZACHODNIA "D".OBECNE ETATY obsada zest. pchanego kapitan i mech. we flocie pl rejon plywania "D"i"PL". tel kontaktowy 880 196091 lub wiktorski17@onet.eu pozdrawiam "Ziomal"
Teos
Teos 02.01.2007, 18 lat temu
Po długich przemyśleniach postanowiłem wrócić do zawodu i w związku z tym szukam pracy w Żegludze Śródlądowej. Mam 44 lata, TŻŚ ukończyłem w 83 roku. Pływałem jako bosman na Westerplatte II i Nereidzie oraz Fabico1. Mam aktualne świadectwo zdrowia, książeczkę i patent bosmana. 27 grudnia złożyłem wypowiedzenie w dotychczasowej firmie i jestem na 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia. W związku z tym pracy poszukuję od połowy marca. Dotychczas pracowałem jako elektronik, automatyk i samodzielny informatyk. Będę bardzo wdzieczny za pomoc w powrocie do zawodu oraz wszelkie rady dotyczące tego tematu. Kontakt do mnie: Tadeusz Jankowski kom. 601-887658 domowy 61-9740204 mail: [mail]netjan@wp.pl[/mail] gg: 1524225
jacek bozym
jacek bozym 18.12.2006, 19 lat temu
Skiper....pozdrowionka na sam poczatek.Miales zadzwonic i nic.Jozek ,musze Cie ,kolego uzulic,iz realia,jesli chodzi o przepisy,patenty i caly cykl pracy na statkach srodladowych w naszym kraju,nareszcie(podkreslam -nareszcie)sa porownywalne z realiami zachodnimi.Jedynie drog wodnych i sprzetu mozemy pozazdroscic....Powiedz mi .od kiedy to chlopak z "jakims tam"swiadectwem morskim moze dostac Kapitana Kl.A (bez obrazy Tomstat,to tylko przyklad).Aby otrzymac jaki kolwiek patent kapitana zeglugi srodladowej,musisz mies odpowiednia praktyke na srodladziu......Na SRODLADZIU....W niemczech jest to takie latwe?O ile wiem ,raczej nie...Przyklady egzaminow na Labe,Ren itp mimo tego ,ze posiadamy uprawnenia i zalewowe i co niektorzy szyprow itd...itp.Tak wiec ,mysle iz nie potrzenie wprowadzamy kolegow nie zorietowanych w przepisach w blad..Jozek ,wybieram sie na zime na Benelux,Holandie,a co najmniej Niemcy...Tak wiec licze na spolkanie na szlaku....Mamy wiele do pogadania...Pozdrawiam.
jacek bozym
jacek bozym 18.12.2006, 19 lat temu
Woitaj Tomstat.....Jesli chozdi o Twoje urawnienia(kwalifikacje),to dzisiaj nie jest to takie proste,jak bylo kiedys.Jesli posiadasz "tylko" patent morski,musisz (aby go przepisac)uzupelnic uprawnieniami srodladowymi.....a co sie z tym laczy,odbyc praktyke na statkach srodladowych....Sprawa jest do zalatwienia,pod warunkiem zamustrowania i pracy na "lajbie".Bez praktyki nikt Ci nie przepisze zadnego patentu.Natomiast mylne wiadomosci pochodza od kolegow,ktorzy od wielu lat przebywaja za granica i stracili realny obraz zeglugi srodladowej w naszym kraju.Jesli chodzi o specyfike pracy na srodladziu(dlugosc rejsow,pobyt w domu,czestotliwosc "wolnego"),przedstawia sie ona w zaleznosi od jednostki na ktorej plywasz,rejonu zeglugi,itp....Czynnikow sklada sie wiele...Sa relacje ,gdzie rejs trwa 5,6 dni,a sa takie ze na morzu koledzy sa krocej.Sa relacje ,ze po kazdym rejsie jestes w domu(nawet tych krotkich),a sa takie ze dom przez kilka miesiecy widzisz tylko na obrazku..(o ile go masz).Tak wiec rzecz jest dosc zlozona.....Jesli masz ochote,pisz a napewno ktos zawsze udzieli Ci informacji.....Pozdrawiam.
Monika
Monika 12.12.2006, 19 lat temu
Staramy się zimę namówić do wizyty u nas, ale jędza tylko czasem dmuchnie mroźniej po czym znika, ze względów czysto "urodowych" ja się tym nie martwię ( brak czerwoego nosa hihi) tylko jakoś tak..... jak pomyślę o świętach to niebardzo mi się ten brak śniegu i mrozu podoba....
tomstat
tomstat 10.12.2006, 19 lat temu
Rzeczywiście Zuziu, stronka jest bardzo... żywa. Czytam forum, artykuły i widzę że tworzą i odwiedzają ją ludzie, którym na tym wszystkim zależy i co tu dużo pisać - żyją tym. Muszę stwierdzić - bardzo mi się to podoba. :p Skipper - serdeczne dzięki za odpowiedź i ewentualną pomoc. A propos, bo tydzień temu wróciłem z morza, co Wy żeście zrobili z zimą w tym kraju?? :o w Szczecinie +14'C a 10. grudzień...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.