O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Praca w zawodzie w kraju

Podzielmy się naszymi wrażeniami i uwagami odnośnie mozliwości wykonywania zawodu
535 postów | Ostatnia aktywność na 07.05.2009 przez Teos
Teos
Teos 07.05.2009, 16 lat temu
Odp: Powrót do zawodu
Tomek- muszę powiedzieć że mnie zaskoczyłeś ;-) Najpierw rzucasz wymówienie a później szukasz nowej pracy !!!! Zapamiętaj sobie "raz na jutro" - to się robi odwrotnie, chyba że cierpisz na brak stresów w życiu ;-)) Teraz coś na pocieszenie - nie przejmuj się natychmiastowym brakiem odzewu, ja też tak miałem a gdy w końcu znalazłem pracę i miałem wszystko zaklepane telefonicznie to w ciągu tygodnia pojawiły się 3 następne propozycje. Jesteś z Wrocka to masz łatwiej, możesz się przejść nu Urzędu Żeglugi, zobaczyć na tablicę ogłoszeń, przejść do dyspozytorni Odratransu, popytać, może ktoś coś będzie wiedział na temat wolnych miejsc. Trzymam kciuki i uszy do góry!!!
Odpowiedział(a) w Powrót do zawodu
M
maldibion 07.05.2009, 16 lat temu
No i schody znowu. Naprawdę nie ma wolnych miejsc pracy w polskiej łodziarce? Na razie sie nie poddaje, ale niestety po wykonaniu 15 telefonów do różnych firm i po "znajomosciach" niestety raczej będę musiał się chyba skierować bardziej na zachód. Kryzys?
M
maldibion 03.05.2009, 16 lat temu
Na razie rzuciłem w obecnej pracy podanie o rozwiązanie umowy. Na całe szczescie szefostwo jest przychylne całemu przedsięwzięciu i mogę odejśc kiedy mi pasuje - chwała im za to:) Czekam teraz do około 12tego na odbiór dokumentów - sternika i ks. pracy. No i szukam namiarów na pracę. Najważniejsze jednak że udało się przekonac panią która mi założyła obrączkę na palec :D Jest ZA, a nawet bardzo ZA :D Będę wdzięczny za jakieś dodatkowe namiary na kolegów którzy szukaja kogoś na burtę. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku:)
Teos
Teos 03.05.2009, 16 lat temu
Gratuluję pokonania pierwszego etapu, najważniejsze to się nie załamywać przeciwnościami, początki i powroty bywają trudne. Trzymam kciuki i odezwij się czasem jak Ci leci
M
maldibion 28.04.2009, 16 lat temu
W dniu dzisiejszym właśnie zostałem świeżo upieczonym sternikiem. Wszystkim dziękuję za informacje które pomogły mi dotrzeć do mety:) teraz tylko wnioski o dokumenty i zaczynam rzemiosło :D
M
maldibion 14.04.2009, 16 lat temu
Byłem dzisiaj w UŻŚ we Wrocławiu i niestety patentu nie da się przepisać - tak więc zostałem "zdegradowany" do młodszego marynarza. W zasadzie teraz jedyna nadzieja w egzaminie na sternika. Kolejna sprawa, to muszę wyrobić książeczkę pracy - ale dowiedziałem sie ze jest ona wydawana dopiero jak znajdę gdzieś zatrudnienie. Ten powrót wydaje się istną drogą krzyżową, ale nie poddaje się.
M
maldibion 13.04.2009, 16 lat temu
Teos dziękuje za odpowiedz:) Jutro mam zamier zawitac do UŻŚ we Wrocławiu tak wiec spróbuje wywalczyc przepisanie patentu bosmana, o efektach poinformuje na forum. Co do uzupełnieia profilu, oczywiście, zaraz zabieram się do pracy - przepraszam za niedopatrzenie :) Co prawda juz po świętach, ale niestety dyzurowałem - jeszcze niestet nie dane mi było sie wyspac - wesołych swiąt :)))
Teos
Teos 11.04.2009, 16 lat temu
Witaj Maldibion, na początek proponuję żebyś uzupełnił swój profil, jeżeli się przedstawisz z imienia i nazwiska, dodasz do tego numer telefonu to masz dużo większą szansę że ktoś kto szuka pracownika skontaktuje się z Tobą. Poza tym ja osobiście nie przepadam za rozmową z anonimem. Wracając do Twoich pytań: ad1.Wydaje mi się, powtarzam WYDAJE mi się że świadectwo bosmana powinieneś móc nadal przepisać na nowe, po prostu obecnie nie możesz pływać na starym. Jeżeli się mylę to to jest kolejny temat dla Rzecznika Praw Obywatelskich ;-) ad2. Z zarobkami bywa różnie, jeżeli chcesz pływać na BM-ce to nie licz na dużo, może być mniej niż zarabiasz w tej chwili, ale o konkrety pytaj się u ewentualnych przyszłych pracodawców, zwróć uwagę zwłaszcza na dwie sprawy: - czy ZUS jest płacony od rzeczywistego wynagrodzenia? - czy masz zagwarantowane wolne, ile i czy jest płatne? 4. Nie sądzę ale mogę się mylić. 5. Szanuję Twój wybór ale podejrzewam że będzie Ci ciężko znaleźć pracę w kraju która Cię będzie zadowalała finansowo. Pozdrawiam i życzę powodzenia w powrocie do łodziarki.
M
maldibion 08.04.2009, 16 lat temu
Zwracam sie do was koledzy z kilkoma pytaniami. Rozważałem powrót do żelglugi, ale już w zasadzie klamka zapadła, bo w mojej obecnej robocie - karierze medycznej, ni widu ni słychu aby było lepiej, wręcz zanosi sie na jeszcze gorzej. Jestem absolwentem TŻŚ Wrocław 2000, pływałem jako marynarz i bosman. Ale wracając do sedna sprawy. 1. wiem ze przespałem przepisywanie patentów i moje swiadectwo bosmana jest juz niewiele warte, poza materią historyczno - pamiątkową. Da sie jeszce coś z tym zrobic, czy tylko zostaje mi egzamin na sternika? 2. Jak wygląda sprawa pracy w kraju, w rodzimej flocie - celuje na pracę na BMkach - chodzi mi o rodzaj umowy, wysokośc uposażenia, czy jest to praca zmianowa czy nie, jakie powinienem miec uprawnienia ( na razie po wygasnięciu patentu bosmana jestem de facto marynarzem) - czy jako marynarz dostane sie na BMki. 3. U kogo pytac o pracę - dostałem info że jak BM, to podjechac do Szczecina i tam pytac u Bydgoszczaków - jaka jest prawda? Gdzie pytac i kogo? 4. Czy dyplom ratownika medycznego jest jakimś atutem? 5. Zaznaczam, że nie ciagnie mnie na zachod pod obcą banderę - pytam o polskie statki i polskich kapitanów - mam swoje powody :) Dziekuję za wysłuchanie i za odpowiedzi:)
G
grzegorz 07.04.2009, 16 lat temu
Odp: Firmy, które należy omijać szerokim łukiem
Cześć Marand. Mógłbyś trochę szczegółów podać o tym chłopie? Tak z czystej ciekawości pytam. Pozdrawiam Grzegorz
M
Marand 07.04.2009, 16 lat temu
MS ROLF !!!Port macierzysty Berlin. Nie polecam.Kilku moich kolegow dalo sie nabrac i juz po kilku dniach bardzo tego zalowali.
S
Szaflik 23.02.2009, 16 lat temu
Odp: Jak nas postrzegają Polacy!
mnie kiedyś ktoś zapytał ile wydaję miesięcznie na noclegi w hotelach :D
Odpowiedział(a) w Jak nas postrzegają Polacy!
koj
koj 23.02.2009, 16 lat temu
Niestety muszę się z kolegami zgodzić... w społeczeństwie słowo BARKARZ - brzmi jakoś pejoratywnie, fakt dawniej załogi pływające raczej do cnotliwych nie należały...Jednak trzeba mówić ludziom co to jest żegluga śródlądowa, stopnie wodne+hydroenergetyka itp. przedstawiając im wizje przyszłych zysków i oszczędności - proszę mi wierzyć to działa. Wystarczy powiedzieć w Wiśle i Odrze płyną sobie pieniądze i słychać jak brzęczą dzyń dzyń dzyń...Ci co myślą usłyszą ten odgłos. Pozdrawiam koj.
M
mariaszek12 23.02.2009, 16 lat temu
Nie martw sie.Ja kiedys powiedzialem gdzies,ze plywam na barkach,to padlo pytanie:a to wy w namiotach spicie?
M
matros 18.02.2009, 16 lat temu
no ja też ogólnie mam szczęście do armatorów i tylko na pierwszym moim statku tankierze był idiota i psychol,ale wtedy jeszcze byłem w Oceanwide i byłem tam 49 chyba st.marynarzem w ciągu niecałych 2 lat,nast bylem na barce masowej szef spokojny i dobry,ale za duzy kredyt mial na barke i bylem wg niego za drogi,zatrudnil brata i wujka,teraz jestem na malej masowce 1100ton 61 lat stara,duzo trzeba kombinowac zeby tam wszystko chodzilo jako tako i nawyklinam sie nieraz na tego zloma bo jeszcze na takim nie bylem,a wczesniej spedzilem 15 lat na morzu i prawie 2 lata barki i gdyby nie ten moj super spokojny szef,zawsze usmiechniety ,grzeczny,kulturalny to juz bym dawno to wszystko rzucil i zmienil statek,ale takiego super szefa nie mialem z takim podejsciem do zycia,do pracy i ze jak cos nam nie wychodzi lub sie popsuje to mowi ,ze jak jest zly okres to bedzie lepiej itd,a i robot glupich nie wymysla i dobrze placi,takze takiego szefa zycze moim kolegom.Pozdrawiam wszystkich i udanego urlopu Teos
Teos
Teos 18.02.2009, 16 lat temu
Witaj Skipper, rzeczywiście pewnie w wielu przypadkach masz rację pisząc o "białych murzynach" ale sądzę że nigdy nie można generalizować. Zarówno na barce z polskim kapitanem jak i z Holendrem czy Niemcem można spotkać się ze skrajnościami w traktowaniu załogi. Ja akurat mam to szczęście że trafiłem na doskonałych fachowców zarówno na BM-ce jak i na barce na której obecnie pływam. Również ilość zarabianych pieniędzy przekłada się dość bezpośrednio na ilość wykonywanej pracy, nikt nie jest dobrym wujkiem i za darmo nic nie ma. Pracę trzeba wykonać i tyle, wiadomo że [b]zwykle[/b] na niemieckich czy holenderskich barkach jest bardzo duuuuużo mycia i malowania - ale czy to źle ? Przecież między innymi na tym polega ten zawód. Ważne żeby czas pracy był utrzymany w rozsądnych granicach i żeby praca nie ograniczała się tylko do wykonywania tych dwu czynności :D Jeżeli chodzi o poniżanie czy kopanie w cztery litery to się z tym nie spotkałem - może mam po prostu szczęście. Może niektórzy po prostu nadrabiają brak profesjonalizmu agresją ? Nie wiem i mam nadzieję że się nigdy nie dowiem. Pozdrawiam serdecznie z Dusseldorfu, właśnie kończę moją "szychtę", jeszcze tylko rejs z gipsem do Rotterdamu, stamtąd w piątek jadę do domu, zbieram rodzinkę i jedziemy na narty :D:D:D:D
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.