Odp: Zachowana barka holowana
Trudno o sobie mówić ale może w skrócie mam 53 lata, pochodzę z rodziny marynarskiej tej dużej żeglugi. Od 1971 pływałem na holownikach przybrzeżnych, W 1977 skończyłem TŻŚr pomaturalne w ....... Giżycku. Wtedy zacząłem pracować w Inspektoracie Żeglugi Śródlądowej jako st. inspektor nadzoru a od 1980 jako kierownik. W 1985 wróciłem na holowniki i inne statki. Od 1996 roku jestem gł. navigatorem Żeglugi Gdańskiej. Inaczej mówiąc żegluga to moja praca, hobby, pasja. Interesuje sie nią od 1976 roku. Mam w swych zbiorach około 3000 fotek(nie mogę ciagle skatalogować) liczne dokumenty statków, barek, wspomnienia starych wodniaków, siedzę nad książką tytuł roboczy - Żegluga śródladowa w Polsce i na ziemiach polskich 1827-2000. Wydawca Centralne Muzeum Morskie Gdańsk. Jestem autorem sporej liczby artykułów w dawnym Morzu, Morzu Statkach i Okrętach, gazecie wyborczej, pomagałem w wydaniu kilku pozycji, w 1994 wyszło w niemczech moje opracowanie Weichselschiffe takie pierwsza pionierskia praca zawierajaca mój zasób wiedzy na tamten okres. dziś udało sie wiele wyjaśnić uzupełnić sprostować. Byłem też prezesem Bractwa Miłośników Okrętów i Statków ale inwigilowało nas SB i doszło do rozwiazania w stanie wojennym. To chyba wszystko