O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Forum 

Pchacze - dyskusja

Dostępne dla użytkowników forum wymiany uwag o wszystkich typach pchaczy
241 postów | Ostatnia aktywność na 08.10.2008 przez Marand
M
Marand 08.10.2008, 16 lat temu
Odp: Remont Łosia X-01
Los-X-01 mial naped strugowodny,przynajmniej do 89-tego roku,kiedy na nim plywalem.Sadzac po niezmienionym ksztalcie rufy(na fotce)nadal jest pchaczem strugowodnym.Przy polozeniu manetki na wstecz pracuje bez zadnego obciazenia,ale 2 tys obrotow to dla Henschla chyba za duzo.
Odpowiedział(a) w Remont Łosia X-01
hermod
hermod 07.10.2008, 16 lat temu
Szczerze powiedziawszy to nie wiem jaki naped miał ten pchacz po wyjściu ze stoczni. Aktualnie ma napęd śrubowy. Nie wiem czy był przerobiony czy był taki od nowości. pozdrawiam !
Apis
Apis 07.10.2008, 16 lat temu
Czy ten Łoś jest przerobiony na napęd śrubowy?
hermod
hermod 07.10.2008, 16 lat temu
Prosze forumowiczów o pomoc a dokładnie chodzi o przekładnie na tym statku. Mamy pewnien problem. Dokładnie chodzi o bieg "naprzód". Gdy jest wrzucony luz i bieg "wstecz" silnik(Wola-Henschel 05H6A, niedoładowany) ładnie wkręca sie na 2 tys obrotów. Jednak gdy jest wrzucony bieg "naprzód" silnik bardzo wolno wkręca sie na 800 obrotów i to jest koniec. Słychac że silnik ma "cięzko", poza tym strasznie kopci Po sprawdzeniu. wyregulowaniu silnika oraz wału mam 100 % pewności że są sprawne. Coś "przytrzymuje" silnik na biegu do przodu. Czy ktoś mogłby mi pomóc z tym problemem ? Na 100% jest to przekładnia.Nie potrafię ustalić przyczyny problemu. z góry dziękuje za pomoc z poważaniem Piotr Piszczek
Valdemaras
Valdemaras 21.09.2008, 17 lat temu
Odp: Bizon
Dzięki Acorusowi z Poznania uzupełniono i poprawiony dane następujących pchaczy typu BIZON. BIZON-o-76 - typ BIZON III P BIZON-B-01 j.w. BIZON-O-89 j.w. BIZON-O-55 j.w. DZIĘKUJĘ.:)
Odpowiedział(a) w Bizon
hary
hary 17.09.2008, 17 lat temu
Odp: KOZIOROŻEC W-02
no prosze i znowu inaczej sie zwie ,,Koziołek,,:)
Odpowiedział(a) w KOZIOROŻEC W-02
Valdemaras
Valdemaras 16.09.2008, 17 lat temu
Dzięki za informację. Musiał zmienić nazwę niedawno.
A
Acorus 15.09.2008, 17 lat temu
Uprzejmie [i]donoszę[/i], że jednostka ponownie zmieniła armatora i nazwę. Teraz to: [b]NAWA S4[/b] Armator: NAWATRANS POLSKA Sp. z o.o., Szczecin Port macierzysty: Wrocław Acorus nad Wartą
Valdemaras
Valdemaras 14.09.2008, 17 lat temu
Co się dzieje ?. To jest wyjaśnione w jego historii na początku tematu. Pływa nadal jako "TRANSBODE-12".
hary
hary 14.09.2008, 17 lat temu
Witam pływałem na KoziołkuWO2 jako mechanik z kap.Markiem Jugaszkiem w 1999/2000r. i jestem ciekaw co sie dzieje teraz z Koziołkiem .Pozdrawiam;)
wojpa
wojpa 16.08.2008, 17 lat temu
Odp: pchacz Bizon z przerobiona sterowka ?
nie byl to karibu.. . 100% to byl Bizon, ta sama sterowke co bizon, kominy, ksztalt, co dziwne mial bramki w okolo sterowki , jak wplyna do sluzy niederfinow, zawsze widzisz szczegolnie w Bizone, kazdy obniza sterowke i otwiera dach zeby moc sterowac i widziec jak wplywasz , na tym tego nie bylo, tak wyglada jakby cala sterowka sie opuszczala, mial radar zamontowany zaraz za sterowka, pomiedzy kominami,
M
Marand 16.08.2008, 17 lat temu
Czy to nie byl raczej Karibu?
wojpa
wojpa 16.08.2008, 17 lat temu
na drugim zdjeciu w lewym rogu widac dziob westerplatte II
wojpa
wojpa 15.08.2008, 17 lat temu
czy ktos ma informacje o pchaczu Bizon, ktory ma cala sterowke opuszczana , niewiem jaki numer .. Widzialem na Video w niederfinow, i mial swiatla zamonotowane podobnie jak Muflon, jezeli to jest prawda, czy ktos moze posiada zdjecia jego ?
M
Marand 13.08.2008, 17 lat temu
Wrzuc kilka fotek tego pchacza do galerii floty,jak bedzie juz po remoncie.
hermod
hermod 12.08.2008, 17 lat temu
Armatorem będzie A. Gburczyk, właścicielka żwirowni "Wisła" w Grudziądzu
Valdemaras
Valdemaras 12.08.2008, 17 lat temu
A kto będzie armatorem !
hermod
hermod 10.08.2008, 17 lat temu
Witam Ostatnio wraz z mechanikami ze "żwirowni Wisła" z Grudziądza udało nam się uruchomić Łosia X-01 (Stefan) który stał od ponad 2 lat w porcie Zacisze we Wrocławiu. Pchacz jest już na chodzie i w ciagu najbliższego tygodnia sprowadzimy go z Wrocławia do Grudziądza.Największe problemy były z układem chodzenia silnika ponieważ ktoś zapomniał odwodnić silnik na zimę i rozsadziło uszczelki. Teraz wszystko jest sprawne. Być może wiadomośc ta ucieszy niektórych forumowiczów którzy kiedyś na nim pływali. Po sprowadzeniu do Grudziądza zrobimy pchaczowi przegląd klasowy oraz remont kapitalny i bedzie w stałej eksploatacji w Grudziądzu. pozdrawiam ! [img]http://www.zegluga-rzeczna.pl/images/los2.jpg[/img] [img]http://www.zegluga-rzeczna.pl/images/los1.jpg[/img]
G
GrzegorzG 05.05.2008, 17 lat temu
Odp: Muflon na górnej Odrze?
Dzięki, przeczytałem z zainteresowaniem te uwagi. A co do tego wątku - myślę, że chyba można go usunąć - jest martwy i nic nie wnosi do działu "pchacze - dyskusja". Pozdrawiam, G. G.
Odpowiedział(a) w Muflon na górnej Odrze?
norbi
norbi 09.04.2008, 17 lat temu
Odp: Tur b-11
Tur B-11 pływał jakiś czas w zastępstwie Tura B-01 z kruszywem z Wisły do Bydgoszczy latem 1996r. byłem wtedy u ojca na pontonie Józef, potem go chyba odstawili, bo podobno straszny "rupieć". Tur ten jest charakterystyczny ze względu na jego drewnianą sterówkę. Czy ktoś wie dlaczego górna część sterówki jest drewniana, a nie metalowa jak w przypadku innych Turów???
Odpowiedział(a) w Tur b-11
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.