Czasami zdarza się (tak jak mnie dzisiaj ;-)) trafić na zdjęcie barki bez bandery, za to z czytelnym "europanummer". Jak to przetłumaczyć na nazwę kraju ? Wystarczy zerknąć na tą stronę: http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaa...ropanummer i wszystko staje się jasne.
A´hoy Teos!
Mam pytanie za 100 PRL-wskich złotych, czyli za flachę Żytniej.
Pod jaką banderą zarejestrowany jest statek, którym dowodzę?
Nazywa się MS "Werra" i ma Europanummer : 2203964
Pozdrawiam
Cześć Skipper,
podejrzewam że podobnie jak jak pływasz pod niemiecką banderą,
natomiast statek został pewnie kupiony kiedyś od Holendra i nie zmienili numerka. Dlaczego ??? Nie mam pojęcia, widziałem już kilka takich rozbieżności pomiędzy Europanummer a banderą. Są to jednak tylko wyjątki od reguły opisanej na w/w stronie.
Dzięki że zwróciłeś na to uwagę.
Pozdrowienia z Poznania
Hej Teos!
Stawiasz tylko połowę bo tak jest Twoja odpowiedź....
Te wyjątki od reguły prowadzą do "zawrotu głowy" policji wodnej, kapitanatów portowych i naziemnych stacji pilotowych (Postów-Zentrali w Holandii).
Parę lat temu ktoś w UE wymyślił,że statek całe swoje "życie" będzie pływał pod tym samym Euronummerem.
Wszystkie wcześniejsze reguły zostały wrzucone do europejskiego kosza.Tabela,którą przedstawiłeś nadaje się do rozbicia o przysłowiowy kant d....
Obecnie pod holenderskim nr.pływają statki: niemieckie,polskie rumuńskie,...itd.
Tylko Holendrzy pływają pod swoimi nr. bo sami budują flotę i nie kupują od nikogo statków.
Mało tego od paru lat możesz zachować swój nr.tel.kom. i teraz nie wiesz gdzie jest tanio dzwonić.
Obecnie w Niemczech są propozycje zatrzymywania swojego nr.rej.samochodu.To będzie dopiero "dom publiczny".
W tym m-cu byłem w Holandii i miałem już 3 "duże" kontrole policyjne:Terneuzen,Münster,Glückstad, a wcześniej Hamburg,Magdeburg,Hannover,Uelzen i wiesz wszystko OK.
W Münster policjant określił mnie prawdziwym Europejczykiem bo:
-statek pod niemiecką banderą,
-holendrski nr.rejestracyjny
-polska załoga
Tylko,że oni (policja wodna) sami już nie wiedzą co jest grane.
Kiedyś Europa miała granice i był porządek.Teraz jest bez granic i jest fajnie...tylko po co tyle kontroli?
Za chwilę jadę do Brunsbüttel bo przestało w końcu wiać.
Pozdrawiam
-
Pliki cookie - Serwis POLSKA ŻEGLUGA ŚRÓDLĄDOWA wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka) oraz podobne technologie do przechowywania informacji na twoim komputerze.