W rozmowie z byłym, wieloletnim pracownikiem Kanału Gliwickiego uzyskałem informację, że na przełomie lat 60/70 (najprawdopodobniej) na kanale pracował lodołamacz GDAŃSK. Latem służył jako holownik w zespole pogłębiarek.
I tu moja prośba do Waldka - zapewne możesz coś więcej napisać o tym lodołamaczu. Będę Ci wdzięczny, a także wszystkim, którzy coś wiedzą na ten temat.
Czy to był na pewno "Gdańsk" ?. Jako takiego lodołamacza nie było był to holownik. Nie wiem czy miał wzmocnienia lodowe. A może tu chodzi o holownik "Giewont" ?. Muszę coś poszperać. Cierpliwosci.
Jest to możliwe. Mój rozmówca był znakomitym elektrykiem, ale może nie rozpoznawał typowego lodołamacza od innej jednostki tylko przystosowanej do tego celu (tak rozumiem to co napisałeś). Podkreślał, że była to silna jednostka, która znakomicie radziła sobie z każdym lodem na kanale. Zadzwonię, postaram się dowiedzieć czegoś więcej i napiszę.
POPRZEDNIE NAZWY: ex."PFLICHT"
TYP STATKU: Holownik śrubowy
ROK BUDOWY: 1899 lub 1929.
STOCZNIA: nieznana NR.BUD.:
DANE TECHNICZNE:
WYMIARY
1962 r.: długość: 19,88 m; szerokość: 4,32 m; wysokość burt: 1,50 m, wysokość całkowita: 2,95 m; zanurzenie: 1,31 m.; nośność: 21 t
SILNIKI GŁÓWNE:
jedna maszyna parowa dwucylindrowa podwójnego rozprężania o mocy 120 KM.
jeden silnik wysokoprężny; typ: 4SV 38; 4 cylindrowy; prod.: V.E.B. Maschinenbau, Halberstadt o mocy 180 KM; rok prod.:1952; nr. ser. 038.; ilość obrotów: 380/ min. przekładnia o przełożeniu: 1:1
INNE DANE:
materiał budowy: dno: stal; burt: stal; pokład: stal; kadłub nitowano-spawany.
napęd; 1 śruba ; prędkość:?. km/h.; załoga: ? osób
PORT MACIERZYSTY: Opole
ARMATOR: Okręgowy Zarząd Wodny, Opole. PORT MACIERZYSTY : Opole
NUMERY REJESTRACYJNE: Kż-I-28 [od 1965r.]
RYS HISTORYCZNY
Nie jest znane ani miejsce budowy ani też rok. Według źródeł niemieckich podawany jest rok 1899. Według polskiego PRS-u 1929 r. Chyba ta data będzie najwłaściwsza gdyż w 1899 roku spawanie jeszcze nie wchodziło w rachubę. Nazwany "PFLICHT" pływał w Schlesische Dampfer Compagnie Berliner Lloyd, Berlin. Zatopiony we Wrocławiu w marcu 1945 roku. Wydobyty I odbudowany zasilił flotę Polskiej Żeglugi na Odrze we Wrocławiu pod nazwą "GDAŃSK". Od 1949 roku w Państwowej Żegludze Śródlądowej we Wrocławiu. W 1951 roku przechodzi do P.P. Żegluga na Odrze we Wrocławiu. W 1957 roku przekazany do Rejonu Dróg Wodnych we Wrocławiu, a dwa lata póżniej do Rejonu Dróg Wodnych w Opolu. W 1960 roku zostaje przebudowany na motorowiec. Otrzymał silnik o mocy 180 KM. Od 1963 roku w Okręgowym Zarządzie Wodnym w Opolu. Pływał do 1973 roku. Data złomowania nieznana.
Opracował: Waldemar Danielewicz Gdańsk. 18 marca 2007.
Przedruk za podaniem żródła i autora.
W osiemdziesiatych latach,a scislej w drugiej ich polowie Stocznia Remontowa w K-Kozlu budowala krotka serie lodolamaczy,ktorych odbiorca bylo warszawskie PBW.Wydaje mi sie ze byly wyposazone w silniki SKL Magdeburg o mocy okolo 700 KM.Nie wiem ile bylo tych jednostek i moze KSR byla tylko swego rodzaju podwykonawca ?
Przejdź do forum
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies