Nie wiem czy to ta sama Nereida , którą pływałeś. Jednak statek ten po Zalewie pływa stosunkowo od niedawna i pojawił się zupełnie znikąd. (około 5-6lat temu.) Tak czułem ,że Cię te zdjęcia zainteresują Pierwszy raz zobaczyłem Ją na kanale Żerańskim i pomyślałem ,że statek jest tu tylko przejazdem.
Tak to jest ta "Nereida", która była we Wrocławiu. Jest przebudowana. To bardzo popularny typ SP 150 inni nazywają go typ "Goplana". Zbudowano w sumie 20 statków. Od 1962 roku pływała w Żegludze na Odrze we Wrocławiu. W 1993 roku rozpoczęto przebudowę, której ŻnO nie dokonczyła, taki kadłub stał kilka lat. W końcu taki statek nabył Henryk Skoczek z Kazimierza Dolnego i eksploatuje do dziś. Przy okazji no właśnie prośba do kapitana o zarezerwowanie tematu pt. "SP 150"
Już tam nie pływa. Około 2003 r. przechodzi na Zalew Zegrzyński. Cumowała w porcie w Ryni. Na jesieni 2004 r. statek brał udział w zdjęciach do filmu Jana Kidawy-Błońskiego "Skazany na bluesa" o liderze zespołu "Dżem" R11; Ryszardzie Riedlu.
No to już coś o Niej wiadomo! Panowie dobrze mieć takich expertów jak Wy. Chyba żaden statek rzeczny nie ma przed wami tajemnic (...i nie tylko rzeczny)
Pliki cookie - Serwis POLSKA ŻEGLUGA ŚRÓDLĄDOWA wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka) oraz podobne technologie do przechowywania informacji na twoim komputerze.